Boala copiilor mofturoși sau ARFID: Ce trebuie să știți

Nu este neobișnuit ca micuții să facă mofturi la mâncare, iar mulți dintre ei cresc din acest comportament. Cu toate acestea, unii copii demonstrează obiceiuri alimentare mai severe, cu urmări periculoase...
Medicii clasifică acum o formă severă de alimentație la copii ca fiind evitarea / restricționarea aportului alimentar (ARFID). Deși această tulburare împărtășește unele asemănări cu anorexia și bulimia, copiii care trăiesc cu ARFID nu sunt slabi și nici nu doresc să slăbească, notează Medical News Today.
Ce este ARFID?
O persoană cu ARFID poate să nu aibă interes pentru mâncare.
ARFID este o tulburare alimentară recent recunoscută, care figurează în Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale, ediția a cincea (DSM-5). DSM-5 definește tulburările mentale pentru a ajuta medicii și psihiatrii să îmbunătățească diagnosticul și tratamentul.
Mulți părinți și îngrijitori își etichetează copilul ca mofturos la mâncare, dar uneori, comportamentele alimentare pot deveni anormale.
Atunci când comportamentul alimentar al copilului progresează spre o lipsă generală de interes pentru alimentație și începe să afecteze creșterea și dezvoltarea acestora, medicii diagnostică o tulburare alimentară, care poate fi ARFID.
Diferența dintre a fi un mâncător mofturos și a avea ARFID:
nu mănâncă suficiente calorii
nu câștiga în greutate
nu mai creste
Unii adulți pot avea, de asemenea, ARFID, care poate cauza pierderea în greutate și poate afecta funcțiile corporale normale.
În DSM-5, ARFID înlocuiește o tulburare de alimentație numită tulburare de hrănire a copilăriei timpurii, pe care medicii au diagnosticat-o doar la copii până la vârsta de 6 ani, inclusiv. În schimb, ARFID nu are nicio limitare de vârstă.
Diferența majoră dintre ARFID și anorexie sau bulimie este că un copil cu ARFID nu are o problemă cu imaginea corpului lor.
Studiile au arătat că, în comparație cu persoanele cu anorexie, cei cu ARFID sunt mai susceptibili să fie internați la spital cu o greutate corporală mai mică comparativ cu greutatea lor corporală estimată.
Cercetătorii sugerează, de asemenea, că persoanele cu ARFID sunt mai predispuse decât cele cu alte tulburări alimentare:
internări mai lungi în spital
alimentarea cu tuburi pentru nutriție
luptă mai mult cu creșterea în greutate în timpul spitalizării
Persoanele cu ARFID, de obicei, primesc un diagnostic la o vârstă mai tânără decât persoanele cu anorexie și bulimie, iar un procent mai mare dintre cei afectați sunt bărbați. ARFID poate, de asemenea, să persiste mai mult decât alte tulburări alimentare.
Diagnostic
Medicii folosesc criteriile din DSM-5 pentru a diagnostica ARFID. Persoanele cu ARFID au de obicei o tulburare a alimentației, cum ar fi:
lipsă de interes pentru mâncare
evitarea alimentelor pe bază de textură
își exprimă îngrijorarea cu privire la consecințele neplăcute ale alimentației
În ARFID, tulburarea alimentației provoacă o lipsă de nutriție adecvată, ceea face ca persoana să nu-și satisfacă nevoile energetice. Drept urmare, poate provoca:
Pierdere semnificativă în greutate
deficiente nutritionale
dependență de tuburi de alimentare sau suplimente
efecte negative asupra funcționării psihosociale
Simptome și semne de avertizare
ARFID are mai multe semne de avertizare asociate pe care le pot identifica părinții și îngrijitorii. Acestea includ:
Scădere dramatică în greutate
îmbrăcarea în straturi pentru a se încălzi sau pentru a ascunde pierderea în greutate
probleme digestive, cum ar fi constipația
restricționarea tipurilor sau cantităților de alimente
consumând numai alimente cu anumite texturi
se simte rău sau săturat în jurul mesei
îi e frig
slăbiciune sau energie excesivă
frică de sufocare sau vărsături
o gamă restrânsă de alimente preferate care devine mai limitată în timp
Alte simptome ale ARFID includ:
durere abdominală
istoric sau teama de voma sau sufocare
boala de reflux gastroesofagian (GERD), cunoscută și sub denumirea de reflux acid
-
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.