Boala copiilor mofturoși sau ARFID: Ce trebuie să știți
Nu este neobișnuit ca micuții să facă mofturi la mâncare, iar mulți dintre ei cresc din acest comportament. Cu toate acestea, unii copii demonstrează obiceiuri alimentare mai severe, cu urmări periculoase...
Medicii clasifică acum o formă severă de alimentație la copii ca fiind evitarea / restricționarea aportului alimentar (ARFID). Deși această tulburare împărtășește unele asemănări cu anorexia și bulimia, copiii care trăiesc cu ARFID nu sunt slabi și nici nu doresc să slăbească, notează Medical News Today.
Ce este ARFID?
O persoană cu ARFID poate să nu aibă interes pentru mâncare.
ARFID este o tulburare alimentară recent recunoscută, care figurează în Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale, ediția a cincea (DSM-5). DSM-5 definește tulburările mentale pentru a ajuta medicii și psihiatrii să îmbunătățească diagnosticul și tratamentul.
Mulți părinți și îngrijitori își etichetează copilul ca mofturos la mâncare, dar uneori, comportamentele alimentare pot deveni anormale.
Atunci când comportamentul alimentar al copilului progresează spre o lipsă generală de interes pentru alimentație și începe să afecteze creșterea și dezvoltarea acestora, medicii diagnostică o tulburare alimentară, care poate fi ARFID.
Diferența dintre a fi un mâncător mofturos și a avea ARFID:
nu mănâncă suficiente calorii
nu câștiga în greutate
nu mai creste
Unii adulți pot avea, de asemenea, ARFID, care poate cauza pierderea în greutate și poate afecta funcțiile corporale normale.
În DSM-5, ARFID înlocuiește o tulburare de alimentație numită tulburare de hrănire a copilăriei timpurii, pe care medicii au diagnosticat-o doar la copii până la vârsta de 6 ani, inclusiv. În schimb, ARFID nu are nicio limitare de vârstă.
Diferența majoră dintre ARFID și anorexie sau bulimie este că un copil cu ARFID nu are o problemă cu imaginea corpului lor.
Studiile au arătat că, în comparație cu persoanele cu anorexie, cei cu ARFID sunt mai susceptibili să fie internați la spital cu o greutate corporală mai mică comparativ cu greutatea lor corporală estimată.
Cercetătorii sugerează, de asemenea, că persoanele cu ARFID sunt mai predispuse decât cele cu alte tulburări alimentare:
internări mai lungi în spital
alimentarea cu tuburi pentru nutriție
luptă mai mult cu creșterea în greutate în timpul spitalizării
Persoanele cu ARFID, de obicei, primesc un diagnostic la o vârstă mai tânără decât persoanele cu anorexie și bulimie, iar un procent mai mare dintre cei afectați sunt bărbați. ARFID poate, de asemenea, să persiste mai mult decât alte tulburări alimentare.
Diagnostic
Medicii folosesc criteriile din DSM-5 pentru a diagnostica ARFID. Persoanele cu ARFID au de obicei o tulburare a alimentației, cum ar fi:
lipsă de interes pentru mâncare
evitarea alimentelor pe bază de textură
își exprimă îngrijorarea cu privire la consecințele neplăcute ale alimentației
În ARFID, tulburarea alimentației provoacă o lipsă de nutriție adecvată, ceea face ca persoana să nu-și satisfacă nevoile energetice. Drept urmare, poate provoca:
Pierdere semnificativă în greutate
deficiente nutritionale
dependență de tuburi de alimentare sau suplimente
efecte negative asupra funcționării psihosociale
Simptome și semne de avertizare
ARFID are mai multe semne de avertizare asociate pe care le pot identifica părinții și îngrijitorii. Acestea includ:
Scădere dramatică în greutate
îmbrăcarea în straturi pentru a se încălzi sau pentru a ascunde pierderea în greutate
probleme digestive, cum ar fi constipația
restricționarea tipurilor sau cantităților de alimente
consumând numai alimente cu anumite texturi
se simte rău sau săturat în jurul mesei
îi e frig
slăbiciune sau energie excesivă
frică de sufocare sau vărsături
o gamă restrânsă de alimente preferate care devine mai limitată în timp
Alte simptome ale ARFID includ:
durere abdominală
istoric sau teama de voma sau sufocare
boala de reflux gastroesofagian (GERD), cunoscută și sub denumirea de reflux acid
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
