Cafeaua, prieten sau dușman? Cum influențează sănătatea
Cafeaua a fost mult timp învinovățită pentru mai multe probleme de sănătate. Studiile recente nu au găsit însă nicio legătură între consumul de cafea și un risc crescut de boli de inimă sau...
Medicul Donald Hensrud, M.D. de la Mayo Clinic face lumină în ceea ce privește consumul de cafea și beneficiile pe care le aduce consumul acestei băuturi.
"De ce această schimbare a gândirii despre cafea? Studiile anterioare nu au avut în vedere comportamentele cunoscute de risc ridicat, precum fumatul și inactivitatea fizică, care tind să fie mai frecvente în rândul consumatorilor de cafea. Studiile au arătat că această băutură poate avea beneficii pentru sănătate, inclusiv protejarea împotriva bolii Parkinson, diabetului de tip 2 și a bolilor hepatice, inclusiv cancerul hepatic. Cafeaua pare de asemenea să îmbunătățească funcția cognitivă și să scadă riscul de depresie", explică medicul.
Cu toate acestea, medicul spune că cercetarea pare să prezinte anumite riscuri. Consumul mare de cafea nefiltrată (fiartă sau espresso) a fost asociat cu creșteri ușoare ale nivelului de colesterol. În plus, unele studii au descoperit că două sau mai multe căni de cafea pe zi pot crește riscul de boli de inimă la persoanele cu o mutație genetică specifică - și destul de frecventă - care încetinește defalcarea cofeinei în organism. Deci, cât de rapid metabolizați cafeaua vă poate afecta riscul pentru sănătate.
"Deși cafeaua poate avea mai puține riscuri în comparație cu beneficiile, rețineți că alte băuturi, cum ar fi laptele și unele sucuri de fructe, conțin substanțe nutritive pe care cafeaua nu le are. De asemenea, adăugarea de frișcă și zahăr în cafeaua dvs. adaugă grăsimi și calorii - până la sute de calorii în unele cazuri", a mai spus doctorul.
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Cum scap de pofta de dulce
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
