Proteinele și cafeaua: cea mai bună masă pentru un început de zi energetic. Susțin metabolismul și te ajută să arzi grăsimi
Combinarea cafelei cu proteine poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, dar este important să fie consumate în mod echilibrat și cu atenție la eventualele...
Cafeaua și proteinele sunt esențiale pentru sănătatea generală. Cafeaua este bogată în antioxidanți, care ajută la combaterea stresului oxidativ, care este legat de boli cronice precum bolile de inimă, diabetul și cancerul.
De asemenea, îmbunătățește performanța fizică și gestionarea greutății. Proteinele sunt esențiale pentru creșterea, repararea și menținerea țesuturilor și pentru producerea enzimelor, hormonilor și a altor molecule. Pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate ale ambelor, luați în considerare asocierea cafelei cu alimente bogate în proteine.
Beneficiile consumului de cafea cu proteine
Consumul de cafea cu proteine poate spori performanța fizică prin îmbunătățirea recuperării, rezistenței și creșterii musculare. Pentru majoritatea adulților activi, un aport zilnic de proteine de 1,4-2,0 grame pe kilogram de greutate corporală este suficient pentru construirea și menținerea masei musculare.
În plus, s-a demonstrat că principalul compus activ din cafea, cofeina, îmbunătățește rezistența aerobică, susține contracția musculară și întârzie oboseala musculară atât la persoanele antrenate, cât și la cele neantrenate, efectele cele mai vizibile fiind obținute la doze de 3-6 miligrame pe kilogram de greutate corporală.
Proteinele și cafeaua pot ajuta la pierderea în greutate prin reducerea grăsimii corporale și prevenirea pierderii masei musculare. Păstrarea masei musculare permite organismului să ardă mai multe calorii chiar și în repaus.
Proteinele ajută, de asemenea, la reducerea consumului de alimente prin creșterea hormonilor care reduc pofta de mâncare, cum ar fi glucagon-like peptide-1 și colecistokinină, reducând în același timp hormonii care provoacă foamea, cum ar fi grelina.
În plus, s-a demonstrat că acidul clorogenic, un compus natural din cafea, reduce grăsimea abdominală prin creșterea cheltuielilor energetice și a capacității de ardere a grăsimilor.
Cafeaua și proteinele pot îmbunătăți funcția cognitivă prin creșterea vigilenței, atenției și timpului de reacție prin blocarea receptorilor de adenozină din creier. Un aport mai mare de proteine este legat de un risc mai scăzut de declin cognitiv, deoarece acestea sunt necesare pentru producerea neurotransmițătorilor care transmit mesaje între celulele nervoase.

Foto: Freepik
Momentul oportun pentru cafea și proteine
Cafeaua și proteinele pot îmbunătăți funcția cognitivă prin creșterea vigilenței, atenției și timpului de reacție prin blocarea receptorilor de adenozină din creier. Un aport mai mare de proteine este legat de un risc mai scăzut de declin cognitiv, deoarece acestea sunt necesare pentru producerea neurotransmițătorilor care transmit mesaje între celulele nervoase.
Citește și: De ce să bei ceai de turmeric: 6 motive pentru a-l adăuga în rutina ta zilnică
Cele mai bune surse de proteine și tipuri de cafea
Pentru a crea un mic dejun plin de proteine, luați în considerare încorporarea alimentelor bogate în proteine, cum ar fi brânza de vaci, iaurtul grecesc, ouăle, tofu, cârnații de curcan, somonul, Quinoa, amarantul, untul de arahide și semințele de dovleac.
Iată mai multe idei de mic dejun bogat în proteine pot fi pregătite folosind aceste surse: mic dejun în straturi cu iaurt grecesc, omletă de legume cu cârnați de curcan, omletă de tofu cu spanac, ceapă roșie și ardei gras, terci de amarant cu unt de arahide și somon afumat și brânză de vaci pe pâine prăjită.
Aceste mic dejunuri se potrivesc perfect cu cafeaua și pot fi pregătite cu ușurință pe tot parcursul săptămânii. Savurați aceste idei de mic dejun bogat în proteine cu ceașca de cafea de dimineață și bucurați-vă de un mic dejun sănătos și satisfăcător.
Pentru a vă bucura de proteine și cafea, adăugați pudră proteică sau un shake proteic la cafeaua dumneavoastră zilnică. Aceste pudre și shake-uri conțin de obicei 20-30 de grame de proteine într-o singură porție.
Înainte de a alege o pudră proteică, verificați lista de ingrediente pentru zaharuri adăugate, îndulcitori artificiali și coloranți. Căutați produse cu testare terță parte pentru calitate și acuratețe. Pudra de proteine se poate aglomera atunci când este amestecată cu cafea fierbinte, așa că folosiți un spumator de lapte sau cafea răcită pentru o consistență mai fină.
Riscuri
Consumul de cafea împreună cu mese bogate în proteine sau pulberi proteice poate oferi numeroase beneficii, dar poate interfera și cu absorbția mineralelor, în special a fierului. Consumul a trei cești de cafea pe zi poate reduce semnificativ nivelurile de feritină, o proteină responsabilă de stocarea fierului în organism.
Fierul este esențial pentru producerea celulelor roșii din sânge care transportă oxigen. În plus, riscul de contaminare cu metale grele în pulberile proteice este ridicat, deoarece multe suplimente nu sunt reglementate de FDA. Prin urmare, este esențial să alegeți pulberi proteice care au fost testate de terți pentru impurități și contaminanți.
Combinarea proteinelor cu cafeaua poate îmbunătăți performanța la efort, gestionarea greutății și funcția cognitivă. Consumul de cafea dimineața devreme sau după-amiaza previne perturbarea somnului, în timp ce consumul consistent de proteine pe parcursul zilei menține masa musculară și necesarul zilnic de proteine.
Cu toate acestea, cafeaua poate reduce absorbția mineralelor, iar unele pudre proteice pot conține contaminanți. Consultați un medic înainte de a face orice modificări ale dietei pentru a vă asigura de alegeri sigure și eficiente.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
