Care sunt alimentele de evitat în depresie și anxietate. Pot duce la boli cronice și chiar cancer. Carniciu: Schimbarea, după 6 luni, un an. Mai devreme, din păcate, nu se pot face minuni

Alimentele nepotrivite, proinflamatorii, ne pot dezechilibra cele două axe principale ficat-pancreas și intestin-creier, iar efectele pot duce la depresie și anxietate, dar și la o serie de afecțiuni...
Alimentația ne poate da o stare de bine fizică și psihoemoțională, cum la fel poate să ne facă rău. Astfel, este important să fim atenți cu ceea ce mâncăm, pentru a nu duce la apariția episoadelor de depresie și anxietate, două dintre cele mai frecvente tulburări psihoemoționale cu impact și asupra sănătății generale.
”Dieta este strâns legată de starea de anxietate sau/și de depresie. Sunt două mecanisme principale, una ar fi inflamația - stresul oxidativ și al doilea, cel de-al doilea creier care este microbiomul.
De aceea, trebuie să avem grijă ca alimentele pe care le consumăm să fie prietenoase, atât pentru starea de inflamație sau reducerea ei, dar și pentru un microbiom sănătos, adică bacteriile acelea sănătoase cu care noi trăim în simbioză, în ața fel încât să fim sănătoși din toate punctele de vedere, nu doar depresie și anxietate”; a declarat dr. Simona Carniciu, medic specialist diabet și boli metabolice, la Antena 3 CNN.
Astfel, medicul pune pe primul loc vitamina D, care se sintetizează prin expunerea la soare, aceasta fiind cunoscută și ca ”vitamina soarelui”, dar și dintr-o serie de alimentele.
Însă în cazul în care aportul din această vitamină, care este responsabilă printre altele și cu sistemul imunitar, iar deficitul se poate duce la un status proinflamator, nutriționistul recomandă administrarea de suplimente.
”Nu trebuie să ne ferim de suplimente atât timp cât nu avem surse foarte bune. Dacă nu mâncăm foarte multe ouă, atunci un supliment de vitamina D, este o opţiune”, a spus dr. Simona Carniciu.
De asemenea, mai spune medicul, ”trebuie să avem grijă să consumăm tot ce înseamnă acizi grași sănătoși, adică grăsimea sănătoasă, care de cele mai multe ori o luăm din peşte.
Să nu uităm de sardine, de somon, macrou, iar pe partea cealaltă avem tot ce înseamnă nuci şi seminţe. Nuca românească este foarte sănătoasă pentru sănătatea creierului.
Dacă vorbim de legume și de tot ce înseamnă verdețuri, vorbim de fructe, cele mai bune fructe pentru reducerea depresiei sunt fructele de pădure, mai ales afinele.
Afinele ar fi pe locul întâi și toată perioada pe care le avem disponibil este bine să le consumăm cât mai proaspete, dar să știți că și cele congelate sunt o opțiune foarte bună”, a mai spus medicul.
Pe lângă vitamina D, pentru reducerea depresiei și a anxietății mai sunt benefice vitaminele din complexul B-urilor, vitamina E, dar și seleniul și zincul.
Acestea se găsesc în fructe și legume, în timp ce vitamina B sunt din produse de origine animală. Deficitul de vitamine din complexul B-urilor poate avea impact major asupra sănătății creierului, încă din faza uterină, motiv pentru care femeile însărcinate, persoanele care țin post, dar și veganii sau vegetarienii au nevoie de suplimente, în special de vitaminele B6 și B12.
Pentru o bună sănătate a microbiomului, nutriționistul atrage atenția cu privire la consumul de probiotice, care se găsesc în produsele lactate, precum kefir și sana, în alimentele fermentate, borșul de tărâțe, ceaiul kombucha sau varza murată.
De asemenea, mai spune medicul există anumiți aminoacizi, cum ar fi triptofanul și care se găsește în carnea de curcan sau în cea de pui, dar cea bio. ”Avem nevoie și de carne, nu este o opțiunea rea nici cea de porc sau de vită, care prin acești aminoacizi importanți ne poate aduce beneficii să reducem depresia și anxietatea”, a mai spus medicul, subliniind că putem să consumă, ceva ”dulce”, adică ciocolata neagră, care este o sursă bogată de antioxidanți, minerale și vitamine.
Alimente de evitat în cazul depresiei și a anxietății
De partea cealaltă, nutriționistul a realizat și lista alimentelor pe care trebuie să le evităm în cazul depresiei și a anxietății.
”Zahărul dăunează pentru că în momentul în care simțim nevoia de dulce se pare că sunt niște probleme cu serotonina și de fapt, de aceea am avea această nevoie de dulce. Dar nu trebuie să cădem pradă și ar trebui să evităm tot ce înseamnă zahăr în exces, tot ce înseamnă produsele cereale și toate preparatele din făină albă și, bine-înțeles, tot ce înseamnă procesat, de la carne, fast-food.
Masă plină cu alimente. FOTO: Freepik
Toate acestea, odată pentru că nu ajută deloc microbiomul intestinal, dimpotrivă, în dezechilibrează foarte mult, și pe partea cealaltă, se știe, prin multe studii făcute de mulți ani, că practic aduc în organism o stare de inflamație extrem de greu de detectat, dar această inflamație de fapt este responsabilă pentru majoritatea problemelor de sănătate, de la anxietate, depresie, până la obezitate și diabet zaharat de tip 2 și cancer”, a mai spus medicul.
Un lucru important de reținut este acela cu privire la apariția efectelor ca urmare a adoptării unui stil de viață sănătos, din punct de vedere alimentar, care se poate vedea la scurtă vreme după ce ne hrănim sănătos.
”Pot să apară foarte repede, în câteva zile, dar dacă vrem să orbim de reducerea inflamației, dacă acolo sunt probleme, și schimbarea microbiomului, vorbim de 6 luni, un an. Mai devreme, din păcate, nu se pot face minuni.
Sunt două axe importante în organism: axa pancreas-ficat și aici vorbim de dezechilibre diabet-obezitate, și axa intestin-creier, care este responsabilă pentru extrem de multe probleme de sănătate care apar din această inflamație, nedetectabilă cu ochiul liber”, a concluzionat medicul.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.