Care ouă sunt mai bune: cele albe sau maro. Ce le face să fie diferite. La ce să fii atent când cumperi ouă

Monika Baciu |
Data publicării:
oua - FOTO: Freepik@rawpixel.com
oua - FOTO: [email protected]

Care ouă sunt mai bune pentru sănătate. Cele cu coaja albă sau cele cu coaja maro.

Mulți oameni au o preferință când vine vorba de culoarea ouălor. Unii oameni cred că ouăle cu coaja maro sunt mai sănătoase sau mai naturale, în timp ce alții consideră că ouăle albe sunt mai curate sau pur și simplu au un gust mai bun.

Dar sunt diferențele dintre ouăle maro și cele albe

Ouăle vin în multe culori. Ouăle de găină pot fi de diferite culori, iar la supermarket se găsesc frecvent atât ouă albe, cât și maro. Cu toate acestea, mulți oameni nu știu ce determină ouăle să aibă culori diferite.

Răspunsul este destul de simplu - culoarea ouălor depinde de rasa găinii. Diferitele culori ale cojii de ouă provin din pigmenții pe care găinile îi produc. Principalul pigment din cojile de ouă maro se numește protoporfirină IX.

Vezi și: Anemia, cauze și simptome. Nica: Întâlnim complicații precum leșin, insuficiență coronariană sau respiratorie

Acesta este fabricat din heme, compusul care dă culoarea roșie a sângelui. Principalul pigment care se găsește în cojile de ouă albastre se numește biliverdin, care provine tot din heme. Este același pigment care dă uneori vânătăilor o culoare albastru-verzui.

Cojile de ouă pot avea culori diferite și în cadrul aceleiași rase de găini, în funcție de dominanța genetică între păsări individuale. Dar, în timp ce genetica este principalul factor care determină culoarea ouălor, și alți factori o pot influența.

De exemplu, pe măsură ce găinile care depun ouă maro îmbătrânesc, tind să depună ouă mai mari și mai deschise la culoare. Mediul în care trăiește găina, dieta și nivelul de stres pot, de asemenea, să influențeze într-o anumită măsură culoarea cojii.

Acești factori pot face ca nuanța să fie mai deschisă sau mai închisă, dar nu schimbă neapărat culoarea în sine. Rasa este în continuare factorul principal atunci când vine vorba de culoarea ouălor. 

Ouăle de găină pot fi maro, albe sau chiar albastru-verzui. Culoarea unui ou este determinată de rasa găinii care îl depune.

Vezi și: Cum arată medicina viitorului. Coliță: Nu trebuie să țină bolnavul în spital

Care ouă sunt mai sănătoase

Adesea, persoanele care preferă ouăle brune o fac pentru că sunt de părere că ouăle brune sunt mai sănătoase și mai naturale decât cele albe. Cu toate acestea, adevărul este că toate ouăle sunt foarte asemănătoare din punct de vedere nutrițional, indiferent de mărimea, categoria sau culoarea lor.

Atât ouăle brune, cât și cele albe sunt alimente sănătoase. Un ou obișnuit conține o mulțime de vitamine, minerale și proteine de înaltă calitate, toate acestea învelite în mai puțin de 80 de calorii.

Cu toate acestea, oamenii de știință au comparat ouăle cu coajă maro cu cele cu coajă albă pentru a vedea dacă există vreo diferență. Mai multe studii au constatat că culoarea cojii nu afectează în mod semnificativ calitatea sau compoziția ouălor.

Acest lucru înseamnă că culoarea cojii unui ou nu are prea mult de-a face cu cât de sănătos este acesta. Singura diferență reală este reprezentată de pigmentul din coajă.

Vezi și: Terapiile inovative, efect major. Coliță: Corectitudine a răspunsului terapeutic

Ce influențează conținutul nutrițional al oului

Cu toate acestea, alți factori pot afecta conținutul nutrițional al unui ou. De exemplu, mediul în care trăiește găina poate avea un efect major. Ouăle provenite de la găini cărora li se permite să se plimbe la soare conțin de 3-4 ori mai multă vitamina D decât cele provenite de la găini crescute în mod convențional.

Tipul de hrană pe care o consumă o găină poate afecta, de asemenea, conținutul de nutrienți din ouăle sale.

Găinile hrănite cu o dietă bogată în acizi grași omega-3 produc ouă care conțin niveluri mult mai mari de acizi grași omega-3 decât în mod normal. Același efect a fost constatat și în cazul vitaminei D atunci când găinile mănâncă furaje îmbogățite cu vitamina D 12.

Care ouă sunt mai gustoase

Unii oameni jură că ouăle maro au un gust mai bun, în timp ce alții preferă gustul ouălor albe. Dar, la fel ca și în cazul conținutului nutrițional, nu există o diferență reală între gustul ouălor cu coajă maro și cel al ouălor cu coajă albă.

Totuși, asta nu înseamnă neapărat că toate ouăle au același gust. În timp ce culoarea cojii nu face diferența, alți factori, cum ar fi rasa găinii, tipul de hrană, prospețimea și metoda de gătire, pot influența felul în care are gustul.

Regimul alimentar al unei găini crescute acasă nu este același cu cel al unei găini crescute în mod convențional, ceea ce poate afecta, de asemenea, gustul ouălor.

În plus, cu cât oul este depozitat mai mult timp, cu atât este mai probabil să dezvolte un gust neplăcut. Depozitarea ouălor la o temperatură stabilă, scăzută, cum ar fi în frigider, poate ajuta la păstrarea gustului lor pentru mai mult timp.

Ouăle de curte nu trec prin procesare și transport, așa cum fac cele convenționale, așa că pot ajunge în farfuria dumneavoastră mai repede decât ouăle cumpărate de la magazin. Pentru că sunt mai proaspete, este posibil ca acestea să aibă un gust mai bun.

Vezi și: Paul Grant, actor din Star Wars și Harry Potter, a murit la 56 de ani. Actorul s-a născut cu nanism

Cum influențează gătitul gustul oului

Modul în care este gătit un ou poate afecta și gustul acestuia. Un studiu a analizat modul în care uleiul de pește, care este utilizat în hrana găinilor pentru a crește nivelul de omega-3, a schimbat aroma ouălor. S-a constatat că ouăle omletă de la găinile hrănite cu furaje îmbogățite cu ulei de pește și cele hrănite cu furaje convenționale aveau același gust.

Cu toate acestea, atunci când au fost fierte, ouăle provenite de la găinile hrănite cu hrană îmbogățită cu ulei de pește au avut mai mult un gust de sulf sau un gust neplăcut.

Așadar, în timp ce mulți factori pot afecta aroma ouălor, culoarea cojii nu o face.

La ce să fii atent când cumperi ouă

Iată o scurtă trecere în revistă a diferitelor tipuri disponibile și ce înseamnă etichetele lor. Ouăle care sunt certificate ca fiind organice în Statele Unite și în Uniunea Europeană provin de la găini cărora li se administrează numai hrană organică și nemodificată genetic.

De asemenea, acestea trebuie să aibă acces la aer liber pe tot parcursul anului. În plus, nu li s-au administrat antibiotice sau hormoni, deși hormonii nu sunt niciodată permiși pentru găinile ouătoare.

Eticheta organică înseamnă că antibioticele pot fi folosite doar atunci când sunt necesare din punct de vedere medical. În caz contrar, doze mici de antibiotice sunt adesea administrate prin intermediul hranei și al apei, ceea ce poate contribui la apariția bacteriilor rezistente la antibiotice.

În prezent, nicio dovadă nu arată că ouăle ecologice sunt mai nutritive decât cele convenționale.

Cu toate acestea, calitatea vieții găinilor certificate organic este probabil mai bună, iar accesul lor mai mare la soare crește probabil conținutul de vitamina D din ouă.

Vezi și: Supa de primăvară care te încarcă de energie. Conține două ingrediente cheie

Îmbogățite cu Omega-3

Ouăle îmbogățite cu Omega-3 provin de la găini hrănite cu o dietă îmbogățită cu grăsimi sănătoase Omega-3. Prin urmare, conținutul de omega-3 din ou este mult mai mare decât în mod normal.

Ouăle îmbogățite cu omega-3 oferă o sursă alternativă de grăsimi omega-3, care sunt în mod tradițional foarte limitate în dieta umană. Alegerea ouălor îmbogățite cu omega-3 poate oferi unele beneficii pentru sănătate.

Studii recente arată că subiecții care consumă zilnic ouă îmbogățite cu omega-3 au înregistrat o scădere a trigliceridelor din sânge și a tensiunii arteriale.

Un alt studiu mai vechi a constatat că, consumând două ouă îmbogățite cu omega-3 în fiecare zi, timp de 6 săptămâni, a crescut conținutul de grăsimi omega-3 din laptele matern al mamelor care alăptează.

În general, ouăle îmbogățite cu omega-3 pot oferi unele beneficii suplimentare pentru sănătate față de un ou obișnuit.

Vezi și: Cancerul care nu poate fi prevenit și diagnosticat precoce. Coliță: Boala devine rezistentă la tratamentul citostatic

De curte și locale

Ouăle care provin de la turmele din curtea din spatele casei sau cele cumpărate direct de la fermieri mici și locali sunt probabil cele mai proaspete și provin de obicei de la găini care trăiesc în medii mai naturale, cu mult acces la soare.

În plus, regimul alimentar al găinilor de curte poate fi diferit de cel al găinilor crescute în mod convențional, iar acest lucru poate afecta conținutul nutrițional al ouălor lor.

Acest lucru este valabil mai ales dacă găinile au acces la iarbă. Un studiu din 2010 a constatat că găinile hrănite cu iarbă, alături de hrana convențională, au produs ouă care au niveluri mai ridicate de grăsimi omega-3 și vitamina E.

Cu toate acestea, turmele din curtea din spate nu sunt supuse acelorași reglementări de igienă ca și cele comerciale, așa că asigurați-vă că cumpărați ouă locale numai din surse despre care știți că respectă bunele practici de îngrijire și igienă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel