Ce este dieta psihobiotică și cum ajută la reducerea stresului. Rezultatele s-au văzut din prima lună
Dieta psihobiotică este una cu rezultate în reducerea stresului. Care sunt alimentele recomandate în această dietă.
Stresul este unul dintre factorii declanșatori pentru o serie de afecțiuni, atât fizice, cât și psiho-emoționale, motiv pentru care trebuie acordată o atenție deosebită acestui aspect.
Specialiștii recomandă, pe cât posibil, reducerea sau chiar eliminarea stresului din viața noastră, însă acesta este un lucru destul de greu de realizat, însă nu imposibil. Pentru unii exercițiile fizice sau găsirea unor activități care să le aducă un dram de bucurie și mulțumire sufletească sunt de ajuns, pentru alții meditația este un lucru care îi pune pe un făgaș normal.
Potrivit unor studii realizate de APC Microbiome Ireland, alimentele pe care le consumăm pot avea un impact major în acțiunea noastră de a face față stresului, notează Science Alert.
Dieta psihobiotică, factor de reducere a stresului
Acest studiu a fost realizat pe un eșalon de 45 de persoane sănătoase, cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, din care mai bine de jumătate erau femei. Mai mult, dieta celor din studiu era una săracă în fibre.
Aproximativ jumătate dintre ei au primit o dietă concepută de nutriționistul Kirsten Berding, care să crească cantitatea de alimente prebiotice și fermentate pe care le consumau. Această dietă este cunoscută sub numele de dietă ”psihobiotică”, deoarece includea alimente care au fost legate de o mai bună sănătate mintală.
Vezi și: Stresul, factor de risc pentru bolile gastrointestinale. Medic: Manifestările sunt variate
Acest grup a beneficiat de o sesiune de educație individuală cu un dietetician atât la începutul, cât și la jumătatea studiului.
Astfel, aceștia au beneficiat de 6-8 porții de fructe și legume, bogate în prebiotice, 5-8 porții de cereale pe zi și 3-4 porții de luminoase pe săptămână. În plus au putut include în meniu și 2-3 porții de alimente fermentate.
De partea cealaltă, cei din grupul cu dieta de control au primit doar sfaturi dietetice generale, bazate pe alimentele sănătoase.
Rezultatul a fost unul surprinzător, căci cei care au urmat dieta psihobiotică s-au simțit mai puțin stresați în comparație cu cei din dieta de control. În concluzie, o dietă bogată în fibre poate contribui la reducerea stresului.
A existat, de asemenea, o corelație directă între cât de strict au urmat participanții dieta și nivelul de stres perceput, cei care au consumat mai multe alimente psihobiotice în perioada de patru săptămâni raportând cea mai mare reducere a nivelului de stres perceput.
Mai mult, susțin cercetătorii, dieta psihobiotică a provocat doar modificări subtile în compoziția și funcția microbilor din intestin.
De altfel este cunoscută legătura dintre creier și intestin, așa-numita axa creier-microbiotă.
Un alt lucru care trebuie reținut din studiul mențuinat este faptul că acesta a fost realizat pe persoane sănătoase, astfel că nu se știe, cu exactitate, care este efectul dietei psihobiotice asupra persoanelor care suferă de anumite afecțiuni.
Cu toate că este un studiu cu rezultat restrâns, dovezile arată o modalitate eficientă de a reduce stresul prin intermediul alimentației. Mai mult, cercetătorii iau în calcul realizarea unui astfel de studiu și asupra persoanelor care suferă de tulburări legate de stres, cum ar fi anxietatea și depresia.
Stresul, factor de risc pentru Alzheimer. Ciurea: Ne îmbătrânește total, celula nervoasă suferă, sistemul hormonal suferă
Stresul este un sentiment de tensiune emoțională sau fizică. Acesta poate proveni de la orice eveniment sau gând care vă face să vă simțiți frustrat, furios sau nervos.
Stresul este reacția corpului dumneavoastră la o provocare sau la o solicitare. În episoade scurte, stresul poate fi pozitiv, cum ar fi atunci când vă ajută să evitați un pericol sau să respectați un termen limită. Stresul pe termen lung, cunoscut ca stres cronic, poate afecta grav organismul în timp și poate avea efecte de lungă durată asupra sănătății.
Stresul, cum îl recunoaștem
Stresul prezintă o serie de semne comune, care includ printre altele:
- Modificări ale dispoziției
- Palmele umede sau transpirate
- Scăderea apetitului sexual
- Diareea
- Dificultăți de somn
- Probleme digestive
- Amețeli
- Senzație de anxietate
- Boală frecventă
- Scrâșnirea dinților
- Dureri de cap
- Energie scăzută
- Tensiune musculară, în special la nivelul gâtului și al umerilor
- Dureri și dureri fizice
- Bătăi accelerate ale inimii
- Tremurături. Citește mai departe AICI.
Vezi și: 5 efecte surprinzătoare ale consumului de prebiotice. Printre ele, reglarea glicemiei
-
Semnele pe care le ignori și care arată că ficatul tău cedează încet02.11.2025, 12:37
-
6 motive pentru care ți se face poftă de ceva dulce după ce ai mâncat02.11.2025, 11:13
-
Ce s-a descoperit în pungile de perfuzie folosite zilnic la pacienți02.11.2025, 10:26
-
-
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Cum scap de pofta de dulce
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
