De ce slăbitul iarna e atât de dificil. Ce influențează cu adevărat lupta cu kilogramele

Creșterea în greutate pe timp de iarnă este o provocare comună, dar cu strategii bine gândite, poți preveni acumularea kilogramelor suplimentare și menține un stil de viață...
Vezi și: Ce înseamnă dacă visezi imediat după ce adormi. Impactul privării de somn asupra ciclului REM
Creșterea în greutate pe timp de iarnă este obișnuită, dar poate avea efecte de lungă durată asupra sănătății din cauza unor factori precum temperaturile scăzute, scăderea luminii zilei, programele încărcate și mâncarea de confort.
Studiile arată că un adult mediu ia în greutate aproximativ un kilogram între noiembrie și ianuarie, care se poate acumula în timp și poate avea un impact semnificativ asupra sănătății.
Tendința de a lua în greutate în timpul iernii s-ar putea să nu se datoreze unor factori evolutivi precum „hibernarea” sau metabolismul încetinit, ci mai degrabă unor schimbări în alegerile și obiceiurile noastre.
Cel mai mare factor care afectează creșterea în greutate este aportul caloric și este puțin probabil ca metabolismul să se schimbe suficient pentru a influența greutatea în timpul iernii.
Pentru a gestiona greutatea în timpul lunilor reci, experții sugerează mutarea antrenamentelor în interior sau o gustare bogată în proteine înainte de adunările de sărbători. Prin încorporarea acestor strategii, persoanele se pot asigura că obiectivele lor de gestionare a greutății nu sunt neglijate în timpul lunilor mai reci.
Sărbătorile, temperaturile scăzute și alți factori care afectează alegerile alimentare și exercițiile fizice
Creșterea în greutate din timpul iernii este adesea legată de schimbările în obiceiurile alimentare și de exerciții fizice. Mediul saturat de alimente al sărbătorilor, cum ar fi Ziua Recunoștinței și Crăciunul, încurajează excesele și poate face dificilă urmărirea caloriilor și a nutrienților. Agitația sezonului poate duce la mâncatul la restaurant sau la gustări mai frecvente, ceea ce poate perturba aportul caloric normal.
Oamenii tind să se aleagă alimente calde și confortabile, cum ar fi ciocolata caldă sau tocănițele cremoase, pentru căldură și confort. Combinația dintre vremea de iarnă și adunările de sărbători poate face, de asemenea, mai dificilă găsirea timpului sau a motivației de a face mișcare. T
emperaturile extreme pot da peste cap chiar și cele mai bune intenții ale celor care de obicei fac exerciții în aer liber. Lipsa unor antrenamente poate să nu afecteze sănătatea, dar combinația dintre un aport caloric crescut și o activitate redusă creează o furtună perfectă pentru creșterea în greutate.
Foto: Freepik @Anna Tolipova
Factori secundari care îngreunează slăbitul pe timp de iarnă
Pierderea în greutate în timpul iernii este influențată de diverși factori biologici, inclusiv fluctuațiile hormonale, reducerea numărului de ore de lumină naturală și tulburarea afectivă sezonieră (SAD).
Fluctuațiile hormonale pot modifica starea de spirit, apetitul și nivelurile de energie, determinând oamenii să se orienteze către alimente cu un conținut caloric mai ridicat pentru a combate oboseala și schimbările metabolismului.
Orele de lumină mai scurte pot aduce, de asemenea, schimbări de dispoziție care au un impact asupra dietei și greutății. Multe persoane suferă de SAD în lunile de iarnă, ceea ce duce la o depresie crescută și la mai puțină activitate din cauza frigului și a întunericului. În plus, zilele mai scurte pot perturba ritmul circadian și rutinele normale de exerciții și alimentație, crescând foamea în timpul zilei, crescând nivelul de cortizol și declanșând pofta de alimente calorice.
Acești factori contribuie la provocările legate de greutate în timpul iernii. Prin urmare, în timp ce creșterea în greutate în timpul iernii este în mare parte legată de comportament, alți factori biologici pot juca, de asemenea, un rol.
Citește și: 5 schimbări simple care amplifică beneficiile mersului pe jos. Cum să îți îmbunătățești sănătatea pas cu pas
Cum să continui slăbitul iarna
Temperaturile mai scăzute pot fi benefice pentru gestionarea greutății în timpul lunilor de iarnă, deoarece stimulează țesutul adipos brun, un tip de grăsime care ajută la reglarea temperaturii corpului. Acest lucru poate duce la arderea caloriilor, reglarea apetitului și controlul zahărului din sânge. Cu toate acestea, este nevoie de activitate frecventă în aer liber pentru a avea vreun impact asupra greutății.
Pentru a asigura succesul în gestionarea greutății pe timp de iarnă, oamenii ar trebui să își planifice alegerile alimentare, să evite supraalimentarea la petreceri și să ia o gustare plină de proteine înainte de a ieși în oraș.
Pentru a combate depresia de iarnă și sentimentele de letargie, ieșiți afară, chiar și pentru o plimbare rapidă. Persoanele cu SAD sever pot găsi terapia cu lumină, antidepresivele sau ambele utile în gestionarea creșterii în greutate.
Dacă antrenamentele de interior sunt dificile, concentrați-vă pe activități de interior. Luați în considerare utilizarea benzilor de alergare sau a abonamentelor la sală sau găsirea de videoclipuri cu exerciții pe YouTube sau pe alte platforme pentru antrenamente la domiciliu.
Creșterea nivelului de activitate în timpul lunilor de iarnă și de sărbători poate ajuta la evitarea creșterii în greutate și chiar poate duce la pierderea în greutate, ceea ce o face o motivație puternică pentru a prioritiza mișcarea chiar și în lunile mai reci.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.