Ce se întâmplă dacă mănânci COLIVĂ. BOLILE pe care le previne arpacașul
Arpacașul din care se prepară coliva are o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră și previne mai multe boli.
Coliva este un preparat făcut din arpacaş, o cereală obţinută prin decorticarea grâului și este un preparat pe care-l întâlnim cel mai des la înmormântări.
Cu toate acestea, în cazul multor persoane, apare des pofta de colivă, un lucru care nu este deloc rău, mai ales că aceasta are o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Arpacaşul este considerat regele cerealelor și se obţine prin decorticarea boabelor de grâu, orz sau mei. Datorită conţinutului bogat de substanţe nutritive, combate avitaminoza, anemia, constipaţia şi bolile de inimă.
Arpacaşul este un produs alimentar folosit pentru prepararea colivei, dar şi a altor preparate. Fiind bogată în substanţe, nutritive, fibre, proteine, magneziu, fier, dar şi proprietăţi terapeutice, coliva este considerată unul dintre cele mai sănătoase preparate dulci.
Ce se întâmplă dacă mănânci colivă. Beneficiile arpacașului pentru sănătate
Arpacaşul este o sursă bogată de fibre alimentare și acţionează ca o sursă de combustibil pentru bacteriile benefice din intestin.
1. Reduce simptomele artritei
2. Ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar
3. Reduce şansele de răceală şi gripă
4. Ajută la îmbunătăţirea volumului de sânge, previne anemia şi oboseala, datorită conţinutului bogat în fier
5. Formează hemoglobină şi globule roşii, datorită conţinutului bogat de cupru
6. Reduce orice durere legată de umflarea şi inflamaţia articulaţiilor
7. Ajută la reglarea tranzitului intestinal, calmează mucoasa inflamată a colonului
8. Combate durerile musculare
9. Combate constipația
10. Previne și combate afecțiunile inimii
O cercetare ştiintifică a stabilit ca fiecare creştere cu 10 g a aportului total de fibre dietetice pe zi a produs o reducere de 14% a riscului de boli şi complicatii coronariene, şi o scadere de 27% a riscului de deces din această cauză
11. Poate preveni apariţia cancerului datorită lignanilor, un tip de fitonutrienţi
12. Menține sănătatea generală a organismului, datorită conținutului bogat de mangan.
-
-
-
-
Ce se întâmplă dacă nu tratezi refluxul gastric18.12.2025, 09:04
-
Nivelul ridicat de Fier, asociat cu diabetul17.12.2025, 22:02
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
