Ciocolata neagră promovează regenerarea celulelor stem. De ce este considerată o opțiune sănătoasă

Descoperă motivul pentru care cacaoa aduce beneficii pentru sănătate, printre care îmbunătățirea funcției microbiomului și protecția împotriva bolilor...
Pasionații de ciocolată din întreaga lume sunt din ce în ce mai conștienți de beneficiile pentru sănătate ale cacao, profilul său bioactiv determinându-i pe nutriționiști să caute coaja de ciocolată neagră și pudra de cacao crudă. Cu toate acestea, nu toată ciocolata este creată la fel.
Ciocolata este obținută din boabe de cacao, care, tehnic, sunt semințe. Terminologia pentru produsele de ciocolată variază, unii referindu-se la produsele care utilizează întreaga păstaie de cacao ca "cacao", în timp ce alții cred că versiunile crude ar trebui să fie etichetate "cacao", în timp ce varietățile prăjite și prelucrate ar trebui să fie numite "cacao".
Importanța listei de ingrediente și a nivelului de flavonoide ar trebui să fie mai importantă decât terminologia. Atât cacao, cât și cacao pot fi extrem de bogate în nutrienți, atâta timp cât nu sunt adăugați aditivi inutili, cum ar fi zahărul.
Beneficii
Cercetătorii de la Universitatea din California, Davis, au descoperit că cacao conține bioactivi numiți procianidine care au efecte antiangiogenice, prevenind activarea celulelor vaselor de sânge, care poate duce la diverse boli. Cacaoa îmbunătățește, de asemenea, funcția celulelor stem, băuturile de ciocolată cu conținut ridicat de flavanol având de două ori mai multe celule stem în circulație decât cele cu conținut scăzut de flavanol.
Un studiu realizat la Universitatea din California, a constatat că fibrele din cacao hrănesc bacteriile intestinale sănătoase, precum Bifidobacteria și Lactobacilli, care generează compuși antiinflamatori care îmbunătățesc metabolismul glucozei și al lipidelor.
Cacaoa poate ajuta, de asemenea, la corectarea perturbărilor microbiomului cauzate de stresul cronic. Cu toate acestea, nu este recomandat să consumați ciocolată de fiecare dată când vă simțiți anxios, deoarece s-ar putea să nu fie întotdeauna benefică.
Foto: Freepik @arminka19899
De ce este ciocolata neagră opțiunea sănătoasă?
Ciocolata neagră este o opțiune mai sănătoasă datorită conținutului ridicat de cacao solid, a cantității reduse de zahăr și a cantității minime de lactate. Versiunile mai ușoare de ciocolată conțin adesea zahăr prelucrat și grăsimi saturate, care pot dăuna sănătății generale. Ciocolata neagră conține 70% sau mai mult cacao, mai puțin zahăr și puține lactate. Pentru a asigura beneficiile pentru sănătate, optați pentru ciocolata neagră fără aditivi și citiți cu atenție lista ingredientelor. Ciocolata mai neagră conține de obicei mai mulți nutrienți.
Cum să îți crești aportul de cacao
În cartea Eat to Beat Disease, Dr. William Li, medic si cercetator inovator, sugerează să adăugați mai multă cacao benefică în rutina zilnică, cum ar fi consumul unui pachet de CocoaPro, care conține 375 mg de flavonoide, pentru a combate boala arterelor coronare. Dr. William Li împărtășește, de asemenea, rețete care încorporează ciocolată neagră bogată în nutrienți, cum ar fi Dark Chocolate Breakfast Bars. Rețeta include un amestec de caju, ovăz, sare de mare, caise uscate organice, afine, afine, mini chipsuri de ciocolată neagră, curmale întregi, sirop de arțar și extract de vanilie.
Pentru a prepara batoanele, combinați caju, ovăz, sare, caise, mango, afine, afine și ciocolată într-un bol mare. Într-un robot de bucătărie, se adaugă curmalele, siropul de arțar, vanilia și se pasează până la omogenizare. Dacă este prea gros, adăugați apă caldă până când consistența seamănă cu cea a unei piureuri de mere. Se toarnă piureul de curmale și arțar peste amestecul de ovăz și fructe, amestecând bine.
Se pune amestecul într-o tavă și se coace timp de 15-20 de minute, până când marginile încep să se rumenească. Se răcește complet pe un suport de răcire, apoi se pune la frigider timp de 2-3 ore sau peste noapte înainte de a se tăia în batoane individuale. Se păstrează acoperite în frigider.
-
-
Singurătatea bătrânilor, sunetul care îți rupe inima01.09.2025, 09:08
-
-
-
Efectele surprinzătoare ale contraceptivelor hormonale asupra creierului31.08.2025, 20:33
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.