Cum se spală corect căpșunile. Greșeala pe care mulți o fac

Cum se spală corect căpșunile pentru a ne bucura din plin de aroma acestora.
Căpșunile sunt desertul preferat al primăverii și începutul verii, însă pentru a ne bucura din plin de aroma pe care o au acestea trebuie să acordăm ceva mai multă atenție modului în care le spălăm.
Iar acest lucru este important nu doar pentru păstrarea gustului, ci și din punct de vedere al sănătății.
”Consider că multă lume nu știe să spele căpșunile”, a afirmat celebrul Vlăduț în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani”, de la Antena1. ”Pare un lucru banal, însă foarte multă lume îndepărtează, inițial, înainte să le spele, frunzele și apoi le bagă în apă.
Este total greșit, pentru că se duce toată aroma din căpșună, un lucru pe care nu cred că și-l dorește cineva, în plus, acestea absorb din apă, devin apoase și nu mai sunt atât de gustoase.
Corect este să le spălăm întâi sub jet de apă, apoi le lăsăm puțin în apă rece să se îndepărteze toate impuritățile, ulterior îndepărtăm această frunzuliță și le punem pe un șervet absorbat, le punem la uscat.
În felul acesta le lăsăm să se usuce foarte bine, urmând ulterior să le punem într-un blender, să formăm o pastă omogenă pe care să o amestecăm cu bezeaua”, a axplicat Vlăduț, care urma să realizeze o spumă de căpșuni, ”ca la mama acasă”.
Dieta cu căpșuni. Ce beneficii au ”vedetele primăverii”
Căpșunile pot fi considerate, fără dar și poate, ”vedetele primăverii”, aceste fructe parfumate fiind recomandate atât în cura de slăbire, cât și în alimentația diabeticilor.
”Căpșunile conțin mai multă vitamina C decât portocalele, dar și acid folic cu efect antianemic. Aportul foarte redus de calorii și bogăția de bioflavonoide, cu proprietăți anticancerigene, fac din căpșuni vedetele primăverii. Conțin un zahăr particular, cu absorție lentă, levuloza, motiv pentru care sunt desertul ideal pentru diabetici sau în cura de slăbire”, a afirmat nutriționistul Mihaela Bilic, în cadrul emisiunii ”Doctor de Bine” de la PRO TV.
Pe lângă o stare de bine, de la gustul și parfumul lor deosebit, căpșunile au și alte beneficii pentru sănătate.
Întăresc sistemul imunitar. O porție de căpșune conține 51,5 mg de vitamina C, adică 50% din necesarul zilnic, această vitamină fiind cunoscută pentru proprietățile sale de stimulare a imunității organismului, fiind în același timp și un antioxidant eficient.
Mențin sănătatea ochilor. Proprietățile antioxidante ale căpșunilor pot de asemenea să prevină cataracta, o boala ce poate duce la orbire la vârste înaintate. Ochii au nevoie de vitamina C pentru a combate radicalii liberi cauzați de expunerea la soare. În timp ce dozele mari de vitamina C par să aibă legătură cu creșterea riscului de cataractă în cazul femeilor cu vârsta de peste 65 de ani, dar doar la cele care au luat suplimente de vitamina C, nu care au consumat din cea naturală, potrivit cercetătorilor.
Luptă împotriva cancerului. Căpșunile conțin antioxidanții luteină și zeaxantină și acid elagic, o fitochimicală extrem de benefică. Acesta din urmă are proprietăți anti-cancerigene. Citește mai departe AICI.
Căpșunile organice, legătură cu focare de hepatita A. Ce recomandă infecționiștii
Autoritățile de reglementare în domeniul siguranței alimentare din Statele Unite și Canada investighează un focar de hepatită A care ar putea fi legat de căpșunile organice contaminate și care a îmbolnăvit 17 persoane în Statele Unite și 10 în Canada, notează Toronto Sun.
Hepatita A, cunoscută și sub numele de ”boala mâinilor murdare”, se transmite de obicei pe cale fecal-orală, ceea ce înseamnă că o persoană ingerează cumva fecale contaminate de la o persoană infectată.
De altfel, infecționiștii susțin necesitatea spălării cu mai multă atenție atât a căpșunilor, căci tot este sezonul acestora, cât și al salatei sau chiar a pepenilor, care pot fi contaminate cu reziduuri de la persoane infectate cu hepatitele A și E, care se pot transmite pe cale digestivă. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Te balonezi după ce mănânci căpșuni? Ce boli poate ascunde acest simptom deranjant
-
-
-
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă17.10.2025, 18:58
-
-
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.