Dieta săracă în proteine promite longevitate și creier sănătos

Dieta săracă în proteine poate fi cheia longevității și îmbătrânirii sănătoase a creierului potrivit unui nou studiu. Cercetarea arată pentru prima dată că dietele cu conținut scăzut de...
Cercetătorii de la Universitatea din Sydney au constatat îmbunătățiri în sănătatea generală, și în special în sănătatea creierului șoarecilor pe care i-au testat în laborator, după un regim alimentar sărac în proteine. Au mai observat îmbunătățirea procesului de învățare și memorie.
Regimurile cu conținut scăzut de proteine și conținut ridicat de carbohidrați nu sunt în niciun caz o nouă modă. Pentru a evalua beneficiile creierului în urma dietei, cercetătorii s-au concentrat pe hipocamp, regiunea creierului responsabilă de învățare și memorie.
Învățarea și memoria au fost evaluate printr-o serie de teste de conștientizare spațială și de memorie, cercetătorii observând îmbunătățiri modeste la șoarecii masculi și la femele, atât la cei tineri, cât și la cei în vârstă.
"Hipocampul este, de obicei, prima parte a creierului care se deteriorează în boli neurodegenerative cum ar fi Alzheimer. Cu toate acestea, dieta săracă în proteine a promovat sănătatea hipocampului la șoareci", a declarat profesorul David Le Couteur, autorul principal al studiului.
Acesta a spus că numeroase culturi, inclusiv oamenii din Okinawa din Japonia și din multe părți ale Mediteranei au astfel de regimuri alimentare.
"Dieta tradițională din Okinawa are în jur de noua procente de proteine, care este similară cu dieta din studiul nostru, conține soia și plante, foarte puțină carne de vită. Interesant este că una dintre sursele principale de carbohidrați o reprezintă cartofii dulci", a spus Couteur, profesor de medicină geriatrică la Universitatea din Sydney.
Pentru studiul actual, cercetătorii au hrănit șoarecii cu carbohidrații complexi derivați din amidon și proteină de cazeină care se găsește în brânză și lapte.
"În prezent nu există tratamente farmaceutice eficiente pentru demență - putem încetini aceste boli, dar nu le putem opri - deci este interesant faptul că începem să identificăm dietele care influențează modul în care creierul îmbătrânește", a afirmat dr. Devin Wahl co autor al studiului.
Această cercetare vine în urma unui studiu de referință din anul 2015, efectuat de Centrul Charles Perkins al Universitatii din Sydney, care arăta că dietele bogate în proteine și carbohidrați ar putea fi la fel de eficiente ca dietele cu calorii reduse în asigurarea unei vieți lungi la șoareci.
"Avem aproape 100 de ani de cercetare privind beneficiile restricției calorice. Aceasta este cea mai puternică dietă pentru îmbunătățirea sănătății creierului și tot ea întârzie apariția bolii neurodegenerative la rozătoare. Am reușit să replicăm același tip de schimbări genetice în partea creierului responsabilă de memorie pe care o vedem și atunci când restricționăm sever calorii", a declarat dr. Wahl, potrivit Medicalxpress.
Studiul integral îl găsiți aici
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.