Dieta endomorfă. Alimente benefice și cele care trebuie evitate

Persoanele cu un tip de corp endomorf au de obicei corpuri mai rotunde, cu talie groasă și oase, articulații și șolduri mai mari, indiferent de înălțimea...
În 1940, psihologul William Sheldon a descris trei tipuri principale de corpuri sau somatotipuri: ectomorfe, mezomorfe și endomorfe.
Dintre acestea, persoanele endomorfe tind să aibă un metabolism mai lent, posibil datorită acumulării mai substanțiale. Un metabolism mai lent poate însemna că organismul este mai probabil să transforme excesul de calorii în grăsimi.
Prin urmare, persoanele cu corpuri endomorfe au nevoie să controleze mai atent ceea ce mănâncă, când mănâncă și cât de mult mănâncă.
Potrivit studiului lui Sheldon, oamenii corpurilor endomorfe pot avea, de asemenea, trăsături care fac urmărirea dietei și a planurilor de exerciții fizice mai dificile. De exemplu, pot avea o dorință generală de a mânca, de confort și de relaxare.
De asemenea, aceșta au, de obicei, o construcție mai solidă și greutate în exces, deci pot fi mai predispuși la sedentarism.
Mai mult, pentru aceștia ar putea fi dificil să câștige masa musculară, deoarece excesul de grăsime declanșează eliberarea hormonului estrogen. Creșterile nivelurilor de estrogen tind să scadă nivelul hormonilor care promovează creșterea mușchilor, cum ar fi testosteronul.
Potrivit Consiliului American pentru Exerciții Fizice (ACE), persoanele cu un tip de corp endomorf tind să fie mai sensibile la carbohidrați și insulină. Insulina este un hormon care permite zaharurilor din sânge să intre în celule.
Alimente benefice
În general, persoanele cu corpuri endomorfe pot beneficia de un plan de nutriție care echilibrează grăsimile sănătoase, proteinele și carbohidrații din fructe, legume și alimente nerefinate, bogate în fibre.
Alimente bogate în proteine sau grăsimi neinsaturate și polinesaturate sănătoase:
produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi laptele cu conținut scăzut de grăsimi, iaurtul și brânzeturile
păsări de curte, cum ar fi pui și curcan
majoritatea tipurilor de pești, în special peștele gras
cele mai multe uleiuri vegetale nontropicale, în special ulei de măsline și avocado
ouă și albușuri
cele mai multe nuci tropicale, inclusiv migdale, alune și nuci
Carbohidrați potriviți pentru o dietă endomorfe:
fasole uscată și leguminoase, cum ar fi boabele de linte și năut
fructe, cu excepția pepenilor și ananasului
legume fără amidon, precum broccoli, conopidă și țelină
produse din grâu integral
unele legume amidonice, cum ar fi cartofii dulci, porumbul și morcovii
unele legume amidon nerefinate, cum ar fi quinoa
Alimente care ar trebui evitate
Persoanele care urmează o dietă endomorfă trebuie să limiteze sau să evite alimentele dense în carbohidrați, în special carbohidrații rafinați, cum ar fi făina albă și zahărul.
pâine albă, orez alb, paste tradiționale
bomboane de ciocolată și alte dulciuri
produse de patiserie și prăjituri
băuturi răcoritoare, băuturi energizante și băuturi sportive
cereale rafinate, cum ar fi fulgii de tărâțe, fulgi de ovăz instant
alimente puternic procesate sau prăjite
produse lactate bogate, cum ar fi smântână, frișcă și înghețată
carnea roșie
alimente bogate în sodiu
alcool
uleiuri de gătit cu multă grăsime saturată, cum ar fi uleiul de palmier sau de cocos
-
-
-
De ce se răspândește cancerul. Cum apar metastazele pulmonare01.09.2025, 13:43
-
-
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!