Dieta flexitariană, în ce constă și care sunt beneficiile. La ce trebuie să fiți atenți dacă vreți să o urmați. Hâncu: Împrietenim carnivorii cu vegetalele
Dieta flexitariană este modelul alimentar care îmbină armonios produsele vegetale cu cele de origine animală. Este considerată una dintre cele mai sănătoase diete, ”prietenă cu întreaga...
Dieta flexitariană este considerată de specialiștii în nutriție una dintre cele mai sănătoase, ocupând locul al treilea în Top 24, cu un scor total de 4,4 din 5 puncte, în timp ce scorul privind dietele de slăbit este de 4,2 din 5, iar din punctul de vedere al sănătății, de 4,3 din 5, notează US News Health.
Dieta flexitariană este o combinație de termeni între ”flexibil” și vegetarian și este o soluție care îmbină în mod armonios pofta de puțină carne și consumul de fructe șu legume, acestea din urmă rămânând în continuare baza dietei.
Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist, susține că această dietă nu exclude alimentele, ci aduce lucruri variate.
”Nu mai mâncăm numai carne, ci aducem și sursă de proteină din vegetale, mai aducem o fasole, o linte. Combinăm și aducem mult mai multe. Toate combinate, cu un gust cu sezonalitate, cu gusturi plăcute și vesel, astfel încât modelul alimentar este foarte potrivit pentru întreaga familie”, a declarat nutriționistul Anca Hâncu la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
În ceea ce privește frecvența cărnii în cadrul acestei diete, care a fost declarată cea mai prietenoasă cu familia, dr. Hâncu susține că ”depinde de fiecare, ca nutriționist sunt atentă să ne aducem proteinele corecte. Proteinele și grăsimile, dacă sunt de origine animală sunt complete, dar le completăm și cu cele de origine vegetală”.
Dieta flexitariană, în ce constă și care sunt beneficiile
Dieta flexitariană este una simplă de urmat și reprezintă, în fapt, ”introducerea treptată a legumelor, a vegetalelor și adăugarea acestor variante, adăugarea unor condimente prin diverse verdețuri. Practic, împrietenim carnivorii cu vegetalele”, a mai spus nutriționistul.
Potrivit medicului, în această dietă sunt recomandate leguminoasele, oleaginoasele, ”toate vegetalele posibile, avem și niște beneficii pentru sănătate, iar acestea sunt beneficiile pentru scăderea inflamațiilor prin rolul acelor polifenoli cu efect antioxidant, avem beneficii cardiovasculare.
Un studiu de la Cambridge, cu 11.000 de persoane, care ne arată cum se îmbunătățește profilul cardiovascular, scade LDL colesterolul, scade tensiunea arterială, beneficii pentru diabetul zaharat și de aceea acest model alimentar a primit și locul 3 pentru sănătate și pentru diabet zaharat.
Putem și scădea în greutate. O meta-analiză a 15 studii epidemiologice a arătat o scădere în greutate în momentul în care începem să înlocuim din carne cu alte vegetale, dar atenție, rămân ouăle, rămân brânzeturile, mai rămâne și peștele, deci nu vom suferi foarte mult și scăderea în greutate este bună pe termen lung, iar pe termen scurt, cam în 6 săptămâni, cam un minus de 5 kg, ceea ce este foarte rezonabil din punctul meu de vedere, ca medic”, a mai spus nutriționistul.
De asemenea, pâine și cerealele integrale sunt în această dietă, doar că în cantitatea potrivită, dacă vrem menținerea sau scăderea în greutate, după nevoile fiecăruia.
Astfel, dieta flexitariană este un nou model alimentar, ”iar bucuria și veselia acestui model provine din foarte multe condimente, de la ceapă, usturoi, mărar, busuioc, toate fiind de sezon. Sigur, toate fructele, vegetalele, tot așa de sezon. Cum ne apropiem deja de primăvară mă gândesc la supa de spanac, lobodă, ștevia”, a mai spus nutriționistul.
Dieta flexitariană, riscuri și precauții
Dieta, considerată una dintre cele mai sănătoase, nu prezintă riscuri sau efecte secundare grave, însă, în cazul în care există probleme de sănătate, precum diabetul sau alte afecțiuni cronice, este indicat să vorbiți cu medicul înainte de a urma această dietă.
Dieta flexitariană este prietenoasă cu familia și poate satisface nevoile copiilor. Cu toate acestea, femeile însărcinate ar trebui să discute cu medicii lor înainte de a face schimbări majore în alimentație, arată US News Health.
Vezi și: Scorțișoara, efecte asupra memoriei la tineri. Ce alte beneficii mai are condimentul iernii
-
Ce trebuie să știi despre slănină. Cum se mănâncă corect02.11.2025, 22:22
-
Statinele, asociate cu cancerul. Ce s-a aflat abia acum02.11.2025, 20:53
-
-
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală02.11.2025, 18:41
-
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
