Dietă, vârstă: ce să mănânci ca să-ți menții creierul tânăr

Odată cu vârsta, dieta ar trebui schimbată, spun cercetătoriii, care au descoperit o legătură între consumul unor alimente și funcția cognitivă la vârste mai...
O dietă sănătoasă este esențială pentru a trăi bine, dar pe măsură ce îmbătrânim, ar trebui să schimbăm ceea ce mâncăm.
Partenerul de cercetare UTS Dr. Luna Xu a studiat datele de la 139.000 de australieni mai în vârstă și a găsit legături puternice între anumite grupuri de alimente, pierderi de memorie și boli cardiace comorbide sau diabet.
Dr. Xu a constatat că un consum ridicat de fructe și legume a fost legat de un risc redus de pierdere a memoriei și de bolile asociate. Consumul mare de alimente bogate în proteine a fost asociat cu o memorie mai bună.
Ea a găsit, de asemenea, că legătura dintre grupul de alimente și starea memoriei poate varia în funcție de diferite grupe de vârstă. Cercetările ei au arătat că persoanele în vârstă de 80 de ani și peste această vârstă, cu un consum redus de cereale, prezintă cel mai mare risc de pierdere a memoriei și a bolilor asociate.
„Studiul nostru actual implică faptul că sugestiile de alimentație sănătoasă pentru consumul de cereale în prevenirea pierderii de memorie și a bolilor asociate ale inimii pentru persoanele în vârstă pot diferi în comparație cu alte grupe de vârstă”, a spus dr. Xu, care deține o bursă de cercetare postdoctorală. Ea a spus că studiul a subliniat nevoia de orientări dietetice sănătoase specifice vârstei.
Demența, posibile boli asociate
Pierderea memoriei este unul dintre principalele simptome precoce pentru persoanele cu demență, care este a doua cauză de deces a australienilor. Persoanele care trăiesc cu demență au în medie între două și opt afecțiuni asociate, ceea ce poate accelera deficiența cognitivă și funcțională. Cele mai frecvente comorbidități în demență includ boli cardiovasculare, diabet și hipertensiune.
„Intervenția dietetică în prevenirea și gestionarea bolilor cronice, luând în considerare faptul că populațiile mai în vârstă adesea se confruntă simultan cu multiple afecțiuni cronice, este o adevărată provocare”, a spus dr. Xu.
„Pentru a obține cele mai bune rezultate în îmbătrânirea populației noastre, dovezile științifice puternice susțin o intervenție dietetică eficientă în prevenirea și gestionarea afecțiunilor cronice care apar simultan, sunt esențiale”.
Dr. Xu și co-cercetătorii ei au folosit datele colectate de Institutul Sax 45 și Up Study, cel mai mare studiu în curs de desfășurare a îmbătrânirii sănătoase din emisfera sudică.
Articolul „Mâncarea și îmbătrânirea sănătoasă: un studiu longitudinal privind asocierea dintre consumul alimentar, pierderea de memorie și comorbiditățile sale”, este publicat în Jurnalul Internațional de Sănătate Publică.
Sursa, aici.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.