Dietă, vârstă: ce să mănânci ca să-ți menții creierul tânăr
Odată cu vârsta, dieta ar trebui schimbată, spun cercetătoriii, care au descoperit o legătură între consumul unor alimente și funcția cognitivă la vârste mai...
O dietă sănătoasă este esențială pentru a trăi bine, dar pe măsură ce îmbătrânim, ar trebui să schimbăm ceea ce mâncăm.
Partenerul de cercetare UTS Dr. Luna Xu a studiat datele de la 139.000 de australieni mai în vârstă și a găsit legături puternice între anumite grupuri de alimente, pierderi de memorie și boli cardiace comorbide sau diabet.
Dr. Xu a constatat că un consum ridicat de fructe și legume a fost legat de un risc redus de pierdere a memoriei și de bolile asociate. Consumul mare de alimente bogate în proteine a fost asociat cu o memorie mai bună.
Ea a găsit, de asemenea, că legătura dintre grupul de alimente și starea memoriei poate varia în funcție de diferite grupe de vârstă. Cercetările ei au arătat că persoanele în vârstă de 80 de ani și peste această vârstă, cu un consum redus de cereale, prezintă cel mai mare risc de pierdere a memoriei și a bolilor asociate.
„Studiul nostru actual implică faptul că sugestiile de alimentație sănătoasă pentru consumul de cereale în prevenirea pierderii de memorie și a bolilor asociate ale inimii pentru persoanele în vârstă pot diferi în comparație cu alte grupe de vârstă”, a spus dr. Xu, care deține o bursă de cercetare postdoctorală. Ea a spus că studiul a subliniat nevoia de orientări dietetice sănătoase specifice vârstei.
Demența, posibile boli asociate
Pierderea memoriei este unul dintre principalele simptome precoce pentru persoanele cu demență, care este a doua cauză de deces a australienilor. Persoanele care trăiesc cu demență au în medie între două și opt afecțiuni asociate, ceea ce poate accelera deficiența cognitivă și funcțională. Cele mai frecvente comorbidități în demență includ boli cardiovasculare, diabet și hipertensiune.
„Intervenția dietetică în prevenirea și gestionarea bolilor cronice, luând în considerare faptul că populațiile mai în vârstă adesea se confruntă simultan cu multiple afecțiuni cronice, este o adevărată provocare”, a spus dr. Xu.
„Pentru a obține cele mai bune rezultate în îmbătrânirea populației noastre, dovezile științifice puternice susțin o intervenție dietetică eficientă în prevenirea și gestionarea afecțiunilor cronice care apar simultan, sunt esențiale”.
Dr. Xu și co-cercetătorii ei au folosit datele colectate de Institutul Sax 45 și Up Study, cel mai mare studiu în curs de desfășurare a îmbătrânirii sănătoase din emisfera sudică.
Articolul „Mâncarea și îmbătrânirea sănătoasă: un studiu longitudinal privind asocierea dintre consumul alimentar, pierderea de memorie și comorbiditățile sale”, este publicat în Jurnalul Internațional de Sănătate Publică.
Sursa, aici.
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Cum scap de pofta de dulce
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
