Dietele Keto, Paleo și Atkins, lovite în plin: risc mare de fibrilație atrială

Dietele Keto, Paleo, Atkins - nu se mai termină lista de diete cu conținut scăzut de carbohidrați recomandate de unii și de alții – nu sunt bune pentru inimă! Noi cercetări sugerează că, de-a lungul...
Cele mai cunoscute programe de slăbire prin reducerea carbohidraților sunt dietele Keto, Paleo și Atkins. Dar, oamenii care obțin în mod regulat mai puțin de 45% din caloriile lor zilnice din carbohidrați au un risc mai mare cu 18% de a dezvolta fibrilație atrială decât cei care consumă o cantitate moderată de carbohidrați (aproximativ 45% pana la 52% din caloriile lor fiind obținute din aceștia).
Orice fel de dietă cu puțini carbohidrați e periculoasă
Cercetătorii chinezi au constatat că riscul de fibrilație atrială a fost crescut indiferent de ce tipuri de proteine sau grăsimi au fost folosite pentru a înlocui carbohidrații în dietă.
„Extremele din orice nu sunt bune, prea mulți carbohidrați fac rău și prea puțini, la fel", a explicat Dr. Laurence Epstein, director unui departament de electrofiziologie de la Northwell Health în Manhasset, New York, citat într-un material al Colegiului American de Cardiologie. Dr. Epstein nu a fost implicat în noul studiu.
Fibrilația atrială este o tulburare de ritm cardiac. Deoarece inima nu pompează corect, sângele se întoarce în inimă și poate forma cheaguri. Dacă un cheag de sânge se desprinde, poate ajunge la creier și poate provoca un accident vascular cerebral, potrivit American Heart Association.
Afectează inima pe mai multe căi
Deși studiul actual a fost conceput doar pentru a găsi o asociere, și nu o relație de tip cauză - efect, dr. Epstein a subliniat că, din mai multe motive, o dietă săracă în carbohidrați ar putea avea consecințe negative. El a spus că un mod prin care o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați provoacă o slăbire atât de rapidă este eliminarea lichidelor din organism, iar deshidratarea poate provoca fibrilație atrială. Aceste diete pot provoca, de asemenea, anomalii ale electroliților, care pot afecta ritmul inimii.
Cercetătorii au subliniat faptul că persoanele care au diete cu conținut scăzut de carbohidrați tind să mănânce și mai puține legume, fructe și cereale - alimente legate de niveluri mai scăzute de inflamație. De aceea, ele pot prezenta mai multe inflamații, care au fost legate și ele de apariția fibrilației atriale.
Epstein a spus că și motivul pentru care cineva ține o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați poate conta. „Dacă ești diabetic, spre exemplu, și încerci să-ți controlezi zahărul din sânge, îți poate fi recomandată această dietă. Diabetul este un factor de risc pentru afibrilație atrială", a subliniat el.
Aproape 14.000 de oameni incluși în studiu
Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat datele dintr-o bază de date a Institutului National de Sănătate din SUA, care a inclus aproape 14.000 de persoane. La începutul studiului, niciunul dintre acestea nu avea fibrilație atrială.
De-a lungul a 22 de ani (medie de urmărire), însă, aproximativ 1.900 dintre participanți au dezvoltat tulburări de ritm cardiac.
Toți participanții la studiu au completat chestionare detaliate privind dieta, iar cercetătorii i-au împărțit în trei grupuri: cu aport scăzut, moderat și ridicat de carbohidrați. Grupul cu dietă cu conținut scăzut de carbohidrați obținea mai puțin de 45% din calorii zilnice din carbohidrați. Cel cu consum moderat între 45% și 52%, iar grupul cu aport mare de carbohidrați a inclus oameni care obțineau, din dieta lor, 52% dintre calorii lor din carbohidrați.
Prea mult sau prea puțin, efecte negative
Cercetătorii au spus că rezultatele lor completează alte studii care sugerează că atât dietele cu un conținut scăzut de carbohidrați, cât și cele cu prea mulți carbohidrați sunt legate de un risc mai mare de deces prematur.
Samantha Heller, nutriționist la NYU Langone Health din New York, a declarat că orice extreme pot duce la consecințe grave asupra sănătății.
„Există numeroase variații ale dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați. Uneori, oamenii nu mănâncă multă pâine, paste sau deserturi și asta e bine, dar, alteori dietele nebunești elimină alimente sănătoase, cum ar fi legumele, fructele și legumele, și nu obțineți suficiente substanțe nutritive și fibre", a arătat ea.
Toată lumea are nevoie de un stil alimentar mai echilibrat, care include fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe, a continuat Heller.
„O dietă mai bazată pe plante scade riscul pentru multe boli cronice", a punctat ea.
Dr. Xiaodong Zhuang, autorul principal al studiului și un cardiolog la Universitatea Sun Yat-Sen din Guangzhou, China, este programat să prezinte concluziile acestui studiu pe 16 martie la Congresul Colegiului American de Cardiologie, de la New Orleans.
Rezultatele prezentate la astfel de întâlniri sunt de obicei considerate preliminare până când ajung să fie publicate într-un jurnal de specialitate.
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.