Efectele dietei occidentale asupra microbiomului intestinal și sănătății creierului. Factorul necunoscut în dezvoltarea afecțiunilor cronice

O dietă occidentală, bogată în alimente ultraprocesate și săracă în nutrienți esențiali, poate contribui la dezvoltarea afecțiunilor cronice metabolice și...
Afecțiunile cronice, adesea legate de metabolism și de sistemul imunitar, pot fi influențate de microbiomul intestinal, care poate fi un factor cauzal în unele dintre aceste afecțiuni. Dieta occidentală, deși este puțin înțeleasă, poate perturba microbiomul, dar mecanismul exact nu este pe deplin înțeles. Cercetătorii au evidențiat dovezile privind anumite tipare alimentare și impactul acestora asupra bacteriilor intestinale și rolul lor în mecanismele organismului uman.
O analiză recentă a evidențiat efectul dietei occidentale asupra microbiomului și efectul ulterior de dereglare, care duce la riscul de a dezvolta afecțiuni cronice. Cercetătorii italieni au publicat o prezentare generală a cercetării lor în Best Practice & Research Clinical Gastroenterology.
Ce alimente alcătuiesc dieta occidentală
Potrivit autorilor revistei, dieta occidentală este săracă în fibre, vitamine, minerale și molecule de origine vegetală și nu conține fructe neprocesate, legume, cereale integrale, produse animale hrănite cu iarbă, pește, nuci și semințe. De asemenea, conține cantități excesive de grăsimi saturate, cereale rafinate, zahăr, alcool, carne procesată, produse de origine animală crescute în mod convențional, produse lactate cu un conținut ridicat de grăsimi și sare.
Dieta este caracterizată de cantități mari de alimente și băuturi ultraprocesate. Autorii au comparat această dietă cu o dietă mediteraneană, care are mai puține alimente procesate și niveluri mai ridicate de fructe, legume și proteine vegetale.
Impactul său asupra mucoasei intestinale
Autorii revistei subliniază importanța anumitor bacterii în menținerea mucoasei intestinale, cum ar fi Akkermansia muciniphila și Faecalibacterium prausnitzii, care sunt asociate cu o masă musculară slabă mai mare. Bacteroides vulgatus și Bacteroides dorei contribuie, de asemenea, la menținerea mucoasei intestinale.
O dietă bogată în grăsimi, în special grăsimi saturate, afectează negativ nivelurile acestor bacterii din intestin. În schimb, o dietă săracă în fibre reduce producția de acizi grași cu lanț scurt, care sunt esențiali pentru producția de mucus și reglarea funcției imunitare.
Vezi și: Apa pe genunchi: ce este, de ce apare și cum să o tratezi. Când să consulți un medic
Foot: Freepik @vecstock
Efectele asupra sistemului imunitar
Grupările Clostridia IV, XIVa și XVIII reglează celulele T ale celulelor imunitare din intestin, în timp ce Bifidobacteriile produc citokine antiinflamatorii și mențin microvillii pentru absorbție. O dietă bogată în grăsimi saturate este legată de cantități mai mici de specii de Clostridiales și Bifidobacteria în intestin, în timp ce aditivii, cum ar fi îndulcitorii artificiali, scad, de asemenea, nivelurile de Bifidobacteria, potrivit unei analize.
Impactul asupra sănătății creierului
Dietele bogate în grăsimi saturate și în zahăr au fost asociate cu o cogniție mai scăzută în modele de șoareci. Pre- și probioticele au demonstrat potențialul de a ameliora simptomele bolii Parkinson, iar anumite specii bacteriene pot fi prezente în concentrații mai mici la persoanele cu tulburări depresive majore, dar sunt necesare mai multe cercetări.
Vezi și: Apa pe genunchi: ce este, de ce apare și cum să o tratezi. Când să consulți un medic
Dieta occidentală și boala inflamatorie intestinală
O analiză sugerează că un consum excesiv de fast-food poate crește riscul de boală inflamatorie intestinală, colită ulcerativă și boala Crohn cu 43% și, respectiv, 27%. Consumul ridicat de carne și pește, dar nu și de ouă și produse lactate, este, de asemenea, legat de creșterea riscului. Revizuirea sugerează că un consum ridicat de carne roșie, alimente ultraprocesate, zahăr și grăsimi saturate pot fi factori de risc pentru dezvoltarea boală inflamatorie intestinală și a sindromului de colon iritabil.
Promovarea obezității sau modificarea microbiomului
Autorii studiului sugerează că dereglarea barierei intestinale poate crește inflamația, ceea ce duce la afecțiuni cronice și la tendința de a se îngrășa, un precursor cheie al diabetului de tip 2. Legătura dintre dieta occidentală și sindromul metabolic poate fi explicată atât prin impactul direct al calităților slabe ale nutrienților din această dietă asupra inflamației sistemice și obezității, cât și prin modificările microbiotei intestinale rezultate în urma consumului acestor alimente, care contribuie indirect la aceste probleme de sănătate.
Hasan Zaki, profesor asociat la UT Southwestern Medical School, care studiază mecanismele moleculare ale tulburărilor inflamatorii, consideră că alterarea microbiomului ar putea fi un mecanism separat care stă la baza dezvoltării unor boli cronice.
El a remarcat că o dietă bogată în grăsimi nu numai că modifică metabolismul, dar schimbă și compoziția microbiomului. Recenzia ne ajută să înțelegem mai bine relația dintre microbiom și anumite afecțiuni, dar avertizează că nu știm exact ce bacterii, componente sau produse metabolice anume sunt responsabile pentru aceste afecțiuni.
-
-
Efectele surprinzătoare ale contraceptivelor hormonale asupra creierului31.08.2025, 20:33
-
-
5 alimente care te balonează cel mai tare31.08.2025, 16:37
-
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!