Efectele țelinei asupra glucozei din sânge

Toate alimentele bogate în carbohidrați pot avea efecte asupra glicemiei. Țelina conține carbohidrați digerabili sub formă de zaharuri, dar în cantități foarte mici. În cele din urmă, tulpinile...
Corpul nu poate face diferența dintre zahărul din bomboane și zahărul natural dintr-o tulpină de țelină. Toate zaharurile vin sub formă de molecule simple de carbohidrați sub formă de glucoză, care este combustibil. Zaharurile au doar câteva ramuri scurte, iar brațele respective se răspândesc în intestinul subțire. După ce se descompune și se absoarbe prin pereții intestinali sub formă de glucoză, intră în fluxul sanguin, notează Livestrong.
Rolul insulinei
Când glucoza intră în sânge, insulina este secretată de pancreas - sau trebuie să injectezi insulină după masă, pentru gestionarea diabetului. Insulina forțează glucoza în celule pentru a le oferi energia de care au nevoie pentru a lucra. Dacă glucoza nu este necesară, insulina permite celulelor să stocheze combustibilul pentru mai târziu. Fără insulină adecvată, zahărul rămâne să circule în sângele tău, lăsându-te cu glicemie anormal de mare. Deoarece țelina este foarte scăzută în carbohidrați digerabili, nu ar trebui să-ți crească glicemia mult și nici nu trebuie să injectezi insulină dacă ești diabetic.
Efectele fibrei
Deși fibra este un tip de carbohidrat, precum zaharurile și amidonul, aceasta este procesată diferit. Oamenilor le lipsește enzima pentru a descompune complet fibra, lăsând-o în primul rând intactă pe măsură ce trece prin intestin. Deși fibra nu se transformă în glucoză, aceasta vă poate afecta în continuare glicemia. Fibra solubilă se transformă într-o substanță asemănătoare cu jeleul atunci când se amestecă cu lichidul din intestin. Acest material încetinește digestia în ansamblu, inclusiv întârzie absorbția zahărului. Ca urmare, glicemia este mai probabil să se stabilizeze. Peste 40 la sută din fibra din țelină este solubilă, ceea ce vă va ajuta să mențineți glicemia sub control.
Carbohidrații
Dacă aveți pre-diabet sau diabet, trebuie să țineți cont de carbohidrații pe care îi consumați la fiecare masă. În general, ar trebui să începeți cu aproximativ 45 până la 60 de grame de carbohidrați la fiecare masă, recomandă Asociația Americană pentru Diabet. Această recomandare de bază a carbohidraților include atât zahăr digerabil, cât și carbohidrați de amidon - cei care au un efect direct asupra glicemiei. O tulpină de țelină de 11 - 12 inci are aproape 2 grame de carbohidrați. Aproape jumătate din cantitatea respectivă reprezintă fibre, lăsându-vă aproximativ 1 gram de zahăr. Așadar, chiar dacă aveți mai multe tulpini de țelină, veți rămâne cu mult sub valoarea maximă a carbohidraților pentru zi.
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.