Îndulcitorii artificiali din alimentație: cum te pot păcăli

Îndulcitorii sunt utilizați în diete pentru a înlocui zahărul, cu scopul de a evita luarea în greutate. Specialiștii atrag atenția că indirect, utilizarea lor poate duce la un consum de...
Din ce în ce mai multe sfaturi nutriționale par a fi anti-zahăr în aceste zile. Totuși, oamenii se întreabă dacă îndulcitorii artificiali sunt o alternativă bună, mai ales când vine vorba de pierderea în greutate.
Răspunsul specaliștilor este că multe persoane consumă îndulcitori artificiali, care includ acesulfam, aspartam, neotame, zaharină, extract de plante stevia și sucraloză, pentru că vor să slăbească, să evite caloriile „goale” (non-nutritive) de zahăr sau să evite creșterea în greutate . Înlocuirea zahărului concentrat cu produse care au puține (sau deloc) calorii ar trebui să încline echilibrul energetic în favoarea pierderii în greutate. Unele studii pe termen scurt sugerează că îndulcitorii artificiali pot avea acest efect.
Însă alte cercetări ridică îngrijorarea că pot face exact contrariul și favorizează efectiv creșterea în greutate. Cum așa? Îndulcitorii artificiali sunt extrem de dulci - de sute, până la de mii de ori mai dulci decât zahărul. Așadar, oamenii care le consumă obișnuit pot ajunge să iere de o desensibilizare a gustului dulce. Alimentele sănătoase, sățioase, care sunt mai puțin dulci, cum ar fi fructele și legumele, pot deveni neapetisante, prin comparație. Drept urmare, calitatea generală a dietei poate scădea. Caloriile eliminate din dietă prin schimbul de zahăr ca îndulcitor se pot strecura, sub formă de carbohidrați rafinați și grăsimi de calitate scăzută.
În plus, unele cercetări au identificat receptorii dulceaței din țesutul adipos. Acest lucru crește posibilitatea ca îndulcitorii artificiali să provoace creșterea în greutate prin stimularea directă a dezvoltării de noi celule grase.
Sursa, aici.
-
-
Remedii naturiste imediate pentru alergia la ambrozie28.08.2025, 10:44
-
-
-
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!