EXCLUSIV Introducerea fructelor și legumelor exotice în alimentația copiilor. Boantă: Dacă eu, ca părinte, nu mănânc ceva, cum îi pot cere copilului să mănânce?
”Dacă vrem să ne satisfacem anumite plăceri sau curiozități, putem să încercăm fructe de mare, fel de fel de lucruri pe care le mâncăm mult mai rar”, susține medicul Valentina Boantă, cu privire la introd...
”Alimentația unui copil este strict legată de obiceiurile alimentare ale familiei”, ne-a declarat în exclusivitate medicul Valentina Boantă, specialist Medicină de familie Sanador.
De altfel, mai spune medicul, chiar dacă face recomandarea pentru un anumit tip de legumă sau fruct, ceva mai exotic, iar acesta nu se află în ”coșul de cumpărături” în mod frecvent, nu va da roade respectiva recomandare.
”Și atunci, eu spun că alimentația unui copil este strict legată de habitus-urile alimentare ale familiei, familia știe cel mai bine ce poate să ofere copilului și atunci privim copilul ca pe o individualitate, ca pe un unicat, și părinții sunt responsabili strict de ce pun în coșul de cumpărături și ce pun pe masă. Și mai există și puterea exemplului. Dacă eu ca părinte, nu mănânc nu știu ce fel de fruct/legumă/carne/pește, atunci cum îi pot eu cere copilului să mănânce?”, mai spune medicul Valentina Boantă.
5 motive pentru care să mănânci CARTOFI DULCI
Să consumăm produse autohtone
Subiectul alimentației este unul destul de ambiguu, motiv pentru care medicul susține că părinții sunt cei care trebuie să stabilească ”necesitățile, plăcerile, că până la urmă este o chestiune de plăcere a gustului și de educație”.
Mai mult decât atât, trebuie luat în considerare că dacă populația din zona României nu a crescut cu anumite fructe sau legume exotice, nu ar trebui să le avem în mod frecvent în alimentație.
”Să consumăm întâi tot ce crește în pământul nostru, să folosim pentru ceaiuri toate plantele care sunt autohtone, pentru că noi suntem obișnuiți, și genetic, cu tot ceea ce crește din acest sol. Dacă vrem să ne satisfacem anumite plăceri sau curiozități, putem să încercăm fructe de mare, fel de fel de lucruri pe care le mâncăm mult mai rar”, mai spune medicul Valentina Boantă.
De astfel, aceasta susține că dieta mediteraneană este cea mai sănătoasă și longevivă dietă, în sensul alimentației, ca stil de viață, nu ca o cură de slăbire.
”Poate cumva suntem favorizați de faptul că și noi suntem destul de mediteraneeni și suntem obișnuiți toate fructele și legumele lor, cu uleiul de măsline”.
Dieta verde mediteraneană și AVANTAJELE sale în post
Dieta mediteraneană este una dintre cele mai sănătoase și populare din lume. Iar cum Postul Paștelui a început, acesta este un bun moment de a încerca și această dietă.
Potrivit unui studiu publicat în revista Heart, se arată că această dietă este o nouă versiune cu mai multe avantaje decât dieta tradițională. Este vorba despre dieta verde mediteraneană, care îmbunătățește anumiți indicatori de sănătate prin consumul mai multor antioxidanți și înlocuirea cărnii roșii cu proteine vegetale. Dieta continuă să se bazeze pe alimente precum cerealele integrale, fructele, legumele, leguminoasele, ierburile și uleiul de măsline, cărora li se trei componente esențiale: duckweed (lintiță), ceaiul verde și nucile.
Dieta mediteraneană verde este o versiune mai ecologică decât cea tradițională, deoarece pune accentul pe legumele verzi și nu include carnea roșie sau derivații acesteia. A avut loc un studiu științific la o populație supraponderală, al cărei scop a fost de a verifica dacă un aport mai mare de polifenoli și un consum redus de proteine animale are efecte pozitive asupra sănătății. Rezultatele au fost îmbucurătoare.
Acest tip de alimentație scade consumul de calorii și carbohidrați, dar îl crește pe cel de proteine. Potrivit publicației Heart, aportul caloric a variat de la 1.500 la 1.800 de calorii pentru bărbați și de la 1.200 la 1.400 de calorii pentru femei. În total, carbohidrații au fost doar 40 de grame, iar proteinele 100 de grame. (Citește mai departe AICI)
Vezi și: Deficitul de vitamina D, alarmant. Boantă: O să ajungem ca nordicii, o să luăm ZILNIC supliment
-
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială25.10.2025, 18:23
-
-
De ce mă doare capul în fiecare dimineață?25.10.2025, 12:41
-
-
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
