Medic nutriție: Culturi intensive și îndoparea animalelor, plătim cu prețul sănătății

Dr. Mihaela Bilic, medic primar nutriție, transmite un semnal de alarmă privind prețul pe care îl plătim pentru abundența alimentară fără precedent a secolului XXI.
Într-un mesaj pe pagina sa de facebook, dr. Mihaela Bilic arată care sunt consecințele culturilor intensive și ale îndopării animalelor „cu super-hrană, adică tot o creștere intensivă, nefirească”.
Care e soluția? „Întoarcerea la metodele clasice de agricultură, la respectarea ritmului Naturii. Care e probabilitatea/posibilitatea ca asta să se întâmpe la nivel mondial? Zero!”, punctează medicul.
„Nu de produsele Bio/Eco ar trebui să fim preocupați, deși pe termen lung este importantă cu siguranță și sănătatea Planetei, faptul că generațiile viitoare au și ele dreptul să mai poată cultiva acest pământ. Interesul nostru ca și consumatori (și dezinteresul industriei alimentare ca și producători eficienți/rentabili) ar trebui să fie producția NEintensivă, adică NEstimulată genetic.
O găină nu știe să facă decât un ou pe zi, iar un spic de grâu nu poate avea decât 2-3% conținut de proteine. Dacă obținem 3 ouă/zi de la o găină (chiar și hrănită BIO, dar intensiv) și 7-8% proteine în cereale, asta înseamnă inginerie genetică, un fel de SUPER-food”, explică dr. Bilic.
Ea recunoaște: „Avem nevoie de productivitate mai mare, de alimente mai multe și mai ieftine, asta cere piața - adică noi, consumatorii. Și acolo unde Natura nu poate mai mult, poate știința. E un rău necesar, dar un rău fără de care populația Planetei nu ar mai putea fi hrănită”.
Suntem dispuși să plătim mai mult?
„Dacă am renunța la ipocrizie și am fi măcar pentru o secundă realiști, am recunoaște că nimeni nu ar fi dispus să plătească de 7-10 ori mai mult pentru produse alimentare obținute neintensiv. Sau, cu atât mai puțin, nimeni nu ar accepta să nu existe ouă de Crăciun (găinile nu fac ouă iarna)!”, consideră medicul.
„O agricultură responsabilă și animale crescute cu respect față de Natură, este noul curent, destul de timid, la nivel mondial. Aceste produse de nișă sunt, într-o eră a supra-producției alimentare, adevărate întoarceri în trecut, la banalul și "rudimentarul" de care aveau parte bunicii noștri. Produse de țară, de fermă, obținute de la animale lăsate să se hrănească instinctiv, cum și când știu ele - atunci abia avem produse de calitate, iar în lapte și ou vom avea omega 3, dovada că animalul a mâncat iarbă. Cât despre cereale, întoarcerea la metodele clasice și la rotația culturilor, probabil ne-ar vindeca pe toți de intoleranța la gluten.
Până însă vom fi pregătiți cu adevărat să consumăm mai puțin și mai scump, eu zic că nu trebuie să acuzăm și nici să tragem în țeapă industria alimentară. Nu e simplu în ziua de azi, și cu atât mai puțin în România, să faci agricultură și să crești animale ca altădată. Nu pentru că nu se poate, ci pentru că e nerentabil, iar puținele produse obținute nu își găsesc ușor cumpărătorii, nu avem educația, informațiile și bunăvoința și mijloacele de a investi în acestă nișă”, este de părere dr. Mihaela Bilic.
Ea se declară totuși optimistă și promite susținerea necondiționată a unor astfel de produse provenite din agricultura neintensivă.
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cum scap de pofta de dulce
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.