Obezitate, diabet: cum te ajută pepenele verde să le eviți

Pepenele verde ar putea ajuta la o mai bună procesare a grăsimilor și, implicit, la evitarea obezității și a unor boli asociate precum diabetul.
Consumul pepenilor sub formă de suplimente pudră a ajutat șoarecii obezi adulți să evite unele efecte negative asupra sănătății unei diete nesănătoase, potrivit unui nou studiu al Universității de Stat din Oregon. Studiul este publicat în Journal of Nutrition.
Un pas important în această cercetare ar fi un studiu clinic uman, a declarat co-autorul studiului Neil Shay, profesor de științe alimentare în cadrul OSU's College of Agricultural Sciences.
În cadrul studiului, șoarecii de laborator masculi în vârstă de 10 săptămâni au fost hrăniți fie cu o dietă săracă în grăsimi, fie cu un conținut ridicat de grăsimi pe o perioadă de 10 săptămâni. Grupuri de șoareci cu conținut ridicat de grăsimi au primit suplimente de pepene verde sub formă de pulbere obținută dintr-un proces de uscare prin congelare. Cantitatea de supliment de pulpă de pepene era echivalentă cu 1½ porții umane pe zi, iar suplimentul din coajă era echivalent cu cantitatea dintr-un supliment alimentar tipic pentru fibre.
Efecte benefice în organism
La începutul și sfârșitul studiului, cercetătorii au înregistrat greutatea corporală și toleranța la glucoză a fiecărui șoarece. Șoarecii care au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, suplimentată cu produse de pepene verde, au avut un nivel semnificativ mai bun de glucoză în sânge decât șoarecii din dieta cu conținut ridicat de grăsimi.
Un nivel ridicat al glicemiei poate fi un indicator al diabetului de tip 2, o boală în care organismul nu face suficient sau nu folosește în mod corespunzător insulina, un hormon care transformă alimentele în energie. Tipul 2 este cea mai frecventă formă de diabet.
Cercetătorii au văzut, de asemenea, o creștere semnificativă a familiei de bacterii benefice la șoarecii cărora li s-au administrat suplimente de pulbere, a spus Shay.
"Chiar dacă cele două grupuri de șoareci mâncau aceeași cantitate de grăsime și zahăr, acel consum de 1½ porție de pulpă de pepene verde sau 2% de coajă bogată în fibre a avut efecte semnificative", a spus Shay.
Studiul a fost finanțat de un grup din industrie care caută noi modalități de a utiliza produse secundare, cum ar fi coaja de pepeni, care ajung deșeuri alimentare.
Producția la nivel mondial de pepene verde a atins 117 milioane de tone în 2016. În Oregon, pepenele verde este o industrie multimilionară din bazinul inferior al Umatilla, lângă Hermiston.Cu toate acestea, pentru aceste fructe nu a existat prea multe cercetări asupra impactului asupra sănătății pepenelui verde, a spus Shay, care studiază compușii fructelor și legumelor și influența lor asupra bolilor de inimă și diabetului.
Acesta este cel mai recent studiu OSU condus de Shay care a relevat beneficiile pentru sănătate ale anumitor alimente la șoarecii de laborator.
Sursa, aici.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.