Prazul, sursă de vitamina K. Poate preveni diabetul

Prazul este o sursă importantă de vitamina K, benefică pentru prevenirea diabetului, dar și a bolilor de inimă.
Prazul, nativ din zona riverană Mării Mediterane și Asia centrală, este o legumă înrudită cu ceapa și usturoiul, fiind unul dintre alimentele de bază pentru bucătăria europeană. Pe lângă calitățile sale gastronomice, prazul are și proprietăți nutritive, cu o sursă excelentă de vitamine A, K și C, precum și folați (acid folic) și fibre, potrivit Healthline.
100 de grame de praz conțin următorii nutrienți
- 61 calorii
- 14,2 grame carbohidrați
- 1,5 grame proteine
- 0,3 grame grăsime
- 1,8 grame fibre
- 47 micrograme vitamina K (59% din Doza Zilnică Recomandată - DZR)
- 667 unități internaționale vitamina A (33% DZR)
- 0,5 miligrame mangan (24% DZR)
- 12 miligrame vitamina C (20% DZR)
- 64 micrograme folat (16 % DZR)
- 0,2 miligrame vitamina B6 (12% DZR)
- 2,1 miligrame fier (12% DZR)
- 28 miligrame magneziu (7% DZR)
- 59 miligrame calciu (6% DZR)
- 0,1 miligrame cupru (6% VZ)
- 180 miligrame potasiu (5% DZR)
- 0,9 miligrame vitamina E (5% DZR).
Ce conține prazul
Prazul este bogat în antioxidanți, în special polifenoli. Aceștia combat stresul oxidativ, care afectează celulele și contribuie la apariția unor boli grave precum diabetul, cancerul și bolile de inimă. De asemenea, prazul este o sursă importantă de alicină, același compus benefic de sulf care asigură usturoiului proprietățile sale antimicrobiene. Alicina poate reduce nivelul colesterolului și poate lupta împotriva cancerului.
Dieta de primăvară. Bilic: Apetitul este lesne de ținut sub control
Dieta femeilor și SUPERALIMENTELE care le projează sănătatea
Care sunt beneficiile prazului
Reduce riscul de boli inflamatorii cronice. Inflamația cronica este extrem de dăunătoare pentru sănătatea inimii. Vitamina K are proprietăți antiinflamatorii care pot lupta împotriva bolilor inflamatorii cronice precum diabetul, obezitatea și artrita reumatoidă.
Detoxifică pielea. Prazul este un diuretic natural și detoxifică pielea captând substanțele dăunătoare pe care le elimină din corp.
Protejează împotriva radiațiilor solare. Frunzele verzi ale prazului conțin de 100 de ori mai mult betacaroten și de două ori mai multă vitamina C decât părțile albe. Această combinație de vitamine A, C și E, precum și alți antioxidanți prezenți în praz, protejează împotriva radiațiilor solare.
Stimulează creșterea părului. Prazul conține minerale, mangan, fier, vitamina C și acid folic, iar consumul acestora poate îmbunătății sănătatea părului.
Protejează vasele de sânge. Prazul conține un flavonoid, kaempferol, care protejează învelișurile vaselor de sânge împotriva radicalilor liberi. Kaempferolul stimulează producerea de oxid nitric care dilatează în mod natural vasele de sânge. În acest fel, vasele de sânge se relaxează și astfel scade riscul de hipertensiune.
Ajută digestia. Fiind un bun prebiotic, prazul ajută la digestie și, în plus, stimulează și întărește stomacul, rinichii și intestinul.
Vezi și: Mărarul și beneficiile sale. Are proprietăți ANTISTRES, dar și digestive
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.