Sfaturi pentru lista de cumpărături de Paște. Nutriționist: CALITATE, nu cantitate

”Cantitate, nu calitate”, acesta este îndemnul nutriționistului Cristian Mărgărit pentru sărbătorile pascale.
Se intră în linie dreaptă cu pregătirile pentru Paște, iar fiecare își dorește să pună ce are mai bun pe masă, de la produsele tradiționale, adică nelipsita friptură de miel cu drob, până la cozonaci, pască și ouă înroșite sau încondeiate, pentru cei mai talentați.
Însă trebuie ținut cont de faptul că sărbătorile pascale nu sunt doar despre mâncare, ci mai ales de o stare de bine, de petrecerea unui timp de calitate alături de cei dragi, de familie și de prieteni.
”Tot timpul spun că faci atât cât poți și cât vrei. Fiecare își alege ce face, noi oricum vom avea treabă după Sărbători, din plin, adică oamenii care se îngrașă în perioada aceasta ne vor da de lucru, dar, într-adevăr, masa de Paște poate fi abordată și inteligent”, a afirmat nutriționistul Cristian Mărgărit, în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani”, de la Antena 1.
Cu lista de cumpărături
Nutriționistul consideră că primul pas este acela de a întocmi o listă e cumpărături, să nu mergi în magazinele alimentare înfometat.
La capitolul ”Nu”-urilor de pe lista de cumpărături, nutriționistul le-a specificat pe următoarele:
- dulciurile industriale;
- sucurile cu zahăr;
- alcoolul de proastă calitate, poșircă.
”Măcar dacă tot sunt sărbători și mănânci o friptură bună, o salată bună, să ai și un vin bun. Calitate, nu cantitate. Sigur, toată lumea vrea să mănânce din preparatele tradiționale, chiar dacă au multe calorii, dar dacă eliminăm celelalte alimente, care ne-ar încărca din punct de vedere caloric, eu spun că suntem în regulă”, a explicat nutriționistul.
Cât privește carnea de miel, care este piesa de rezistență a mesei de Paște, Cristian Mărgărit a subliniat motivele pentru care este greu de acceptat în meniu de unii dintre români.
”Carnea de miel are mult colagen, multă grăsime, într-adevăr este foarte greu de digerat, trebuie mâncată în cantități mici, mestecată bine. Mielul, comparativ cu porcul, are alt timp de grăsime și de colagen, fiind un animal foarte mic, având mult acid uric. Cei cu probleme, atenție că acidul uric este legat și de rezistența la insulină, deci de incidența diabetului, atenție la cantitate. De aici merg și către ficat - din drobul de miel, care este extraordinar, foarte multe vitamine din gama B-urilor, fosfolipide, dar foarte greu”, a mai spus nutriționistul.
La capitolul ”Da”-uri, ”friptura de miel trebuie să fie pe listă, ouăle, atenție la numărul de ouă. Sunt studii care spun, în ultimii ani, că nu există limită la numărul de ouă pe care le poți mânca, dar nu trebuie făcut exces. Cozonacul trebuie să fie prezent, la fel și pasca”, a mai spus nutriționistul, subliniind că aceasta trebuie consumată separat de o friptură mai serioasă.
”Este foarte densă caloric, are și brânză, și carbohidrați și trebuie mâncată separat. Și cum toate aceste produse sunt foarte sărate, este necesar să consumăm cât mai multă apă pentru a le elimina.
Dintre frunze, mergem către rucola, care ajută la eliminarea retenției de apă, către țelina și tulpina de țelină, care și ea ajută la eliminarea retenției de apă. Încercăm să eliminăm alimentele acestea foarte grele cu salate din frunze. Dintre fructe, rămâne ananasul, care ajută digestia”, a mai spus Cristian Mărgărit.
Alimente de bază, pe lista celor 5 de NU din alimentație. Nutriționist: Ușor de ținut minte
-
800 de specialiști români, în prima linie a luptei împotriva cancerului15.10.2025, 08:15
-
-
-
-
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.