Sfaturi pentru lista de cumpărături de Paște. Nutriționist: CALITATE, nu cantitate
”Cantitate, nu calitate”, acesta este îndemnul nutriționistului Cristian Mărgărit pentru sărbătorile pascale.
Se intră în linie dreaptă cu pregătirile pentru Paște, iar fiecare își dorește să pună ce are mai bun pe masă, de la produsele tradiționale, adică nelipsita friptură de miel cu drob, până la cozonaci, pască și ouă înroșite sau încondeiate, pentru cei mai talentați.
Însă trebuie ținut cont de faptul că sărbătorile pascale nu sunt doar despre mâncare, ci mai ales de o stare de bine, de petrecerea unui timp de calitate alături de cei dragi, de familie și de prieteni.
”Tot timpul spun că faci atât cât poți și cât vrei. Fiecare își alege ce face, noi oricum vom avea treabă după Sărbători, din plin, adică oamenii care se îngrașă în perioada aceasta ne vor da de lucru, dar, într-adevăr, masa de Paște poate fi abordată și inteligent”, a afirmat nutriționistul Cristian Mărgărit, în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani”, de la Antena 1.
Cu lista de cumpărături
Nutriționistul consideră că primul pas este acela de a întocmi o listă e cumpărături, să nu mergi în magazinele alimentare înfometat.
La capitolul ”Nu”-urilor de pe lista de cumpărături, nutriționistul le-a specificat pe următoarele:
- dulciurile industriale;
- sucurile cu zahăr;
- alcoolul de proastă calitate, poșircă.
”Măcar dacă tot sunt sărbători și mănânci o friptură bună, o salată bună, să ai și un vin bun. Calitate, nu cantitate. Sigur, toată lumea vrea să mănânce din preparatele tradiționale, chiar dacă au multe calorii, dar dacă eliminăm celelalte alimente, care ne-ar încărca din punct de vedere caloric, eu spun că suntem în regulă”, a explicat nutriționistul.
Cât privește carnea de miel, care este piesa de rezistență a mesei de Paște, Cristian Mărgărit a subliniat motivele pentru care este greu de acceptat în meniu de unii dintre români.
”Carnea de miel are mult colagen, multă grăsime, într-adevăr este foarte greu de digerat, trebuie mâncată în cantități mici, mestecată bine. Mielul, comparativ cu porcul, are alt timp de grăsime și de colagen, fiind un animal foarte mic, având mult acid uric. Cei cu probleme, atenție că acidul uric este legat și de rezistența la insulină, deci de incidența diabetului, atenție la cantitate. De aici merg și către ficat - din drobul de miel, care este extraordinar, foarte multe vitamine din gama B-urilor, fosfolipide, dar foarte greu”, a mai spus nutriționistul.
La capitolul ”Da”-uri, ”friptura de miel trebuie să fie pe listă, ouăle, atenție la numărul de ouă. Sunt studii care spun, în ultimii ani, că nu există limită la numărul de ouă pe care le poți mânca, dar nu trebuie făcut exces. Cozonacul trebuie să fie prezent, la fel și pasca”, a mai spus nutriționistul, subliniind că aceasta trebuie consumată separat de o friptură mai serioasă.
”Este foarte densă caloric, are și brânză, și carbohidrați și trebuie mâncată separat. Și cum toate aceste produse sunt foarte sărate, este necesar să consumăm cât mai multă apă pentru a le elimina.
Dintre frunze, mergem către rucola, care ajută la eliminarea retenției de apă, către țelina și tulpina de țelină, care și ea ajută la eliminarea retenției de apă. Încercăm să eliminăm alimentele acestea foarte grele cu salate din frunze. Dintre fructe, rămâne ananasul, care ajută digestia”, a mai spus Cristian Mărgărit.
Alimente de bază, pe lista celor 5 de NU din alimentație. Nutriționist: Ușor de ținut minte
-
Virus gripal nou: Subclada K a A(H3N2) detectată și în România14.12.2025, 12:21
-
Uscăciunea vaginală: cauze, simptome și tratamente eficiente14.12.2025, 11:40
-
-
Izolarea socială, factor de risc pentru demență14.12.2025, 08:45
-
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
