Studiu: Mănânci doar 10 ore pe zi și nu te îngrași

Într-un studiu realizat în laborator, oamenii de știință au descoperit că șoarecii care au defecte „ceasurile biologice interne", considerate vitale pentru un metabolism sănătos, ar putea fi...
Oamenii de știință de la Institutul Salk au descoperit că șoarecii de laborator care nu au lipsit ceasurile biologice (circadiene) care reglează metabolismul, au șanse mici să ajungă obezi dacă mănâncă doar într-un interval de 10 ore.
Studiul lor, care a apărut în revista Cell Metabolism pe 30 august 2018, sugerează că problemele de sănătate asociate cu perturbări ale ritmurilor de 24 de ore de activitate și de odihnă - care la om sunt legate de consumul alimentar neregulat sau de munca în schimburi - pot fi corectate limitând timpul în care luăm masa. Mai precis, calculând din momentul în care începem prima masă din ziua respectivă și până când o încheiem pe ultima, intervalul nu trebuie să depășească 10 ore, notează sciencedaily.com.
Ne lungim prea mult cu masa
„Pentru mulți dintre noi, ziua începe cu o ceașcă de cafea - primul lucru dimineața - și se termină cu o gustare, înainte de culcare, la 14 sau 15 ore mai târziu”, spune Satchidananda Panda, profesor la Laboratorul de biologie de reglementare al Institutului Salk și autorul principal al noului studiu.
„Dar restricționarea consumului de alimente la o fereastră de 10 ore pe zi, și repaus restul, poate duce la o mai bună sănătate, indiferent de ceasul nostru biologic", arată el.
Fiecare celulă din corpul mamiferelor operează după un ciclu de 24 de ore, cunoscut sub numele de ritmul circadian - cicluri celulare care guvernează atunci când diferite gene sunt active.
Mâncarea la dispoziție tot timpul duce la obezitate
De exemplu, la oameni, genele pentru digestie sunt mai active mai devreme în timpul zilei, în timp ce genele pentru reparația celulară sunt mai active pe timp de noapte.
Anterior, echipa condusă de Panda a descoperit că șoarecii care au avut acces timp de 24 de ore din 24 la o dietă bogată în grăsimi au ajuns obezi și au dezvoltat o serie de boli metabolice incluzând colesterolul ridicat, ficatul gras și diabetul zaharat.
Dar, aceiași șoareci, când le-a fost limitat accesul la dieta bogată în grăsimi pentru doar 8 - 10 ore pe zi, au slăbit, devenind și mai sănătoși.
Cercetătorii cred că totul se datorează faptului că, indiferent de ceasul lor biologic, șoarecii au mâncat alimente bogat calorice atunci când genele pentru digestie erau mai active.
Potrivit cercetătorilor, noua lucrare sugerează că rolul principal al ceasurilor circadiene ar putea fi să spună animalului când să mănânce și când să stea departe de alimente. Atunci când acest ceas circadian este întrerupt (ca atunci când oamenii schimbă tura la muncă) sau când este compromis din cauza defectelor genetice, echilibrul dintre nutriție și refacere celulară se pierde și se instalează bolile.
Ceasul biologic se strică, cu vârsta
Pe măsură ce îmbătrânim, ceasurile noastre circadiane slăbesc. Această deteriorare dependentă de vârstă vine la pachet cu riscul crescut de boli metabolice, boli de inimă, cancer și demență.
Dar vestea bună, spun cercetătorii, este că un stil de viață simplu, cum ar fi consumul tuturor alimentelor în decurs de cel mult 10 ore pe zi, poate restabili echilibrul, elimina bolile metabolice și menține sănătatea.
„Mulți dintre noi pot avea una sau mai multe gene defecte care provoacă boala, care ne fac să ne simțim neajutorați și condamnați. Constatarea că un bun stil de viață poate combate efectele rele ale unor gene defecte deschide noi speranțe pentru a rămâne sănătoși”, spune Panda.
Echipa de laborator urmărește să studieze, în continuare, dacă mesele luate exclusiv în interval de 8-10 ore pot preveni sau inversa multe boli ale bătrâneții, precum și modul în care studiul actual se poate aplica oamenilor. Site-ul lor, mycircadianclock.org, permite oricui să se înscrie în studii, să descarce o aplicație și să obțină îndrumări cu privire la modul de adoptare a unui ciclu optim de a mânca zilnic.
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.