Topul alimentelor cu protecție UV, de nelipsit din dieta de vară. Carmen Brumă: Ar trebui să includem constant

Carmen Brumă a făcut un top al alimentelor care nu trebuie să ne lipsească din dieta de vară.
Carmen Brumă, nutriționist și antrenor personal, a realizat un top al alimentele ce oferă protecție împotriva razelor UV, despre care spune că nu trebuie să ne lipsească din dieta de vară, subliniind că alimentația și hidratarea sunt elementele cheie ale unei sănătăți, dar și forme fizice de invidiat.
Astfel, în postarea făcută pe contul său de Facebook, Carmen Brumă a explicat, pe scurt, care sunt beneficiile acestor alimente de nelipsit.
”Alimente care ne ajută în timpul verii
Alimentația și hidratarea joacă un rol semnificativ în menținerea sănătății pielii, iar vara e important să alegem alimente care să determine protecția împotriva razelor ultraviolete, să ne hidrateze și să păstreze suplețea pielii.
Din punctul meu de vedere, ar trebui să includem constant în meniul nostru de vară următoarele alimente:
Pește gras, ouă, nuci
Conțin proteine de bună calitate și acizi grași esențiali omega 3 și omega 6 care formează un înveliș protector la suprafața pielii și menține apa în țesuturi evitând deshidratarea.
Specialiștii atrag atenția asupra aportului exagerat de fibre și cereale integrale care determină accelerarea tranzitului intestinal și reduce absorbția grăsimilor alimentare, dar și a unor minerale importante pentru protecția pielii cum ar fi zincul.
Roșiile și fructele de pădure
Roșiile conțin licopen, o substanță cu rol protector împotriva razelor ultraviolete. Licopenul nu este distrus de căldură așa că puteți prepara termic roșiile și le puteți combina cu puțin ulei pentru o absorbție mai bună (îl folosiți ca sos peste carne, salate, pește, paste etc).
Fructele de pădure, zmeura, fragii, au de asemenea substanțe care protejează pielea, vitamina C, acid elagic cu rol în prevenirea distrugerii membranelor celulare.
Caise, pepene galben, ardei gras
Conțin printre altele, beta-caroten, precursor vegetal al vitaminei A, un pigment de culoare galben portocalie care protejează în mod natural pielea de îmbătrânire și de acțiunea razelor ultraviolete datorită efectului său antioxidant.
Reduceți consumul de cofeină și hidratați-vă corespunzător!
Apa este lichidul care hidratează cel mai bine și pentru care nu există înlocuitor! Beți apă la fiecare 30 de minute, înainte să apară senzația de sete.
Cafeaua băută în cantități mari vara deshidratează pe lângă alte neplăceri cum ar fi dureri de stomac, ritm cardiac neregulat, nervozitate sau tulburări ale somnului”, a scris Carmen Brumă pe contul său de socializare, subliniind și că alcoolul se află printre ”deshidratanții” din timpul verii.
Cum să nu te îngrași în vacanța all inclusive. Carmen Brumă și-a dezvăluit dieta minune
Carmen Brumă, nutriționist și antrenor personal, a dezvăluit dieta pe care a urmat-o în vacanță, astfel încât să se bucure de poftele culinare ale locului, dar fără să își riște silueta.
”M-am întors dintr-un weekend 'all inclusive' în Bulgaria și m-am gândit să vă scriu câteva 'strategii' care să vă ajute să vă satisfaceți toate poftele culinare și să treceți fără kilograme în plus peste vacanțele în sistem 'all inclusive'.
La mine funcționează următoarea combinație:
MIC DEJUN consistent, de exemplu omletă cu legume proaspete, pâine, o felie mică de brânză, cafea.
După micul dejun încerc să mă mișc cât mai mult, fie fac un antrenament scurt în cameră (aprox 20 min) de genul celor din programele mele, fie înot, alerg, merg etc.
PRÂNZUL e momentul în care mănânc alimentele periculoase de care îmi este poftă (de obicei dulciuri în cazul meu și foarte rar pizza, paste etc). De cele mai multe ori renunț la mâncare și mănânc doar desert sau mănânc o salată (sau o supă) și apoi desert.
CINA e de cele mai multe ori 'regulamentară', o sursă de proteine (pește, friptura slabă, creveți etc) cu salată. ALCOOL beau rar, să zicem maximum 2 pahare cu vin roșu într-o vacanță de 7 zile.
Încerc să-mi monitorizez pașii făcuți zilnic și să fiu constant în jurul valorii de 10 000 sau peste”, a scris Carmen Brumă pe contul său de socializare. Citește mai departe AICI.
Românii, deloc speriați de razele UV. Cu ce își tratează pielea în urma arsurilor solare
Efectele razelor UV pot fi dăunătoare pentru sănătate. I-am întrebat pe cititorii DC Medical despre cum se protejează împotriva razelor UV.
Conform răspunsurilor,
- 3419 persoane, adică 37,7% au răspuns că folosesc cremă de protecție solară
- 4732 de persoane, adică un procent de 49,4% au răspuns că nu folosesc cremă de protecție solară
- 1431 de persoane, 14,9% dintre cititori, au precizat că folosesc cremă cu protecție solară doar când merg la mare.
Ce spun medicii despre produsele cu factor de protecție
Produsele cu factor de protecție solară au inscripționat pe ambalaj SPF 15, SPF 30, SPF 50. Ce reprezintă, de fapt, aceste cifre.
Odată cu venirea verii ne gândim la zilele pe care le vom petrece la plajă. Numai că trebuie să avem în vedere și modul în care ne protejăm pielea. Este foarte important să aplicăm produsele de protecție solară ori de câte ori ne expunem la soare.
Am discutat cu prof. Univ. Dr. Olga Simionescu, medic dermatolog, despre importanța aplicării produselor cu factor de protecție și despre ce înseamnă cifrele pe care le regăsim pe aceste produse. Citește mai departe AICI.
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!