Uleiul de măsline. Beneficii și dezavantaje

Uleiul de măsline este cunoscut pentru efectele benefice pe care le are asupra sănătății.
O singură lingură de ulei de măsline conține aproximativ 10 grame de grăsimi monoinsaturate, 1,42 grame de grăsimi polinesaturate și doar 2 grame de grăsimi saturate, conform USDA. Datorită conținutului ridicat de grăsimi nesaturate, uleiul de măsline este benefic în sănătatea inimii și poate contribui la scăderea riscului de boli cardiovasculare, potrivit Clinicii Mayo.
Extra-Virgin versus normal
Toate soiurile de ulei de măsline sunt surse bogate de grăsimi monoinsaturate. Cu toate acestea, uleiurile de măsline virgine și extra-virgine, care indică un grad mai mic de prelucrare, au cel mai mare procent din clasa de antioxidanți cunoscuți sub numele de polifenoli. Polifenolii sunt importanți în sănătătea inimii.
Aport zilnc
Aportul zilnic de ulei de măsline va depinde de vârsta, sexul și nivelul activității fizice, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA. USDA încurajează femeile să consume cel mult 5 lingurițe de ulei pe zi și recomandă bărbaților să consume cel mult 6 lingurițe de ulei pe zi. Folosiți uleiul de măsline pentru gătit legume și carne și ca dressing pentru salate.
Dezavantaje
Deși uleiul de măsline poate fi sănătos, este important să fie consumat cu moderație, deoarece uleiul este foarte dens în calorii și poate contribui la creșterea în greutate, potrivit Clinicii Mayo.
-
-
-
-
Remedii naturiste imediate pentru alergia la ambrozie28.08.2025, 10:44
-
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?