
Uleiul de măsline este cunoscut pentru efectele benefice pe care le are asupra sănătății.
O singură lingură de ulei de măsline conține aproximativ 10 grame de grăsimi monoinsaturate, 1,42 grame de grăsimi polinesaturate și doar 2 grame de grăsimi saturate, conform USDA. Datorită conținutului ridicat de grăsimi nesaturate, uleiul de măsline este benefic în sănătatea inimii și poate contribui la scăderea riscului de boli cardiovasculare, potrivit Clinicii Mayo.
Extra-Virgin versus normal
Toate soiurile de ulei de măsline sunt surse bogate de grăsimi monoinsaturate. Cu toate acestea, uleiurile de măsline virgine și extra-virgine, care indică un grad mai mic de prelucrare, au cel mai mare procent din clasa de antioxidanți cunoscuți sub numele de polifenoli. Polifenolii sunt importanți în sănătătea inimii.
Aport zilnc
Aportul zilnic de ulei de măsline va depinde de vârsta, sexul și nivelul activității fizice, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA. USDA încurajează femeile să consume cel mult 5 lingurițe de ulei pe zi și recomandă bărbaților să consume cel mult 6 lingurițe de ulei pe zi. Folosiți uleiul de măsline pentru gătit legume și carne și ca dressing pentru salate.
Dezavantaje
Deși uleiul de măsline poate fi sănătos, este important să fie consumat cu moderație, deoarece uleiul este foarte dens în calorii și poate contribui la creșterea în greutate, potrivit Clinicii Mayo.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-