Vitamina E, responsabilă de frumusețe și tinerețe. Cum să recunoști semnele unui deficit al acestea în organism
Vitamina E este considerată o vitamină a frumuseții și tinereții, deoarece participă la aproape toate procesele care au loc în corpul uman.
Vitamina E este cunoscută sub denumirea de tocoferol. Această vitamină are proprietăți antioxidante și promovează regenerarea celulară.
Funcția principală a vitaminei E în corpul uman este combaterea stresului oxidativ. Alături de alți nutrienți, protejează moleculele de grăsime de oxidare, susținând structura și funcția fiecărei celule. Vitamina C joacă un rol vital în funcționarea inimii și a creierului, a imunității, a sănătății pielii și a reproducerii. De aceea este atât de important să cunoaștem semnele unei deficiențe ale vitaminei C.
Băutura alcoolică cu efect demachiant. Are proprietăți anti-îmbătrânire și de hidratare
Deficitul minor de vitamina E trece, de obicei, neobservat. Cazurile mai severe pot prezenta slăbiciune musculară, tulburări de vedere și cognitive și deteriorare a pielii.
Vitamina E este un nutrient important pentru piele, deoarece: inhibă oxidarea lipidelor; combate fotoîmbătrânirea și daunele razelor ultraviolete; reduce inflamația.
Deficitul de vitamina E duce la deteriorarea oxidativă a pielii, la perturbarea structurii colagenului și la celulită. În plus, pot să apar prematur firele cărunte de păr, ridurile adânci și fine și crăpăturile pe buze.
Ceaiul care tratează balonarea. Are și efect detoxifiant. Ai nevoie doar de un ingredient
Cele mai frecvente simptome ale deficienței de vitamina E asociate cu sistemul nervos includ slăbiciune musculară, lipsă de coordonare, probleme de vedere, vorbire tulbure, scăderea reflexelor și senzația de amorțeală la nivelul membrelor.
Tulburările genetice și malabsorbția grăsimilor sunt principalele cauze ale deficitului de vitamina E în țările dezvoltate, în timp ce în regiunile sărace ale lumii se datorează malnutriției.
Grăsimile promovează absorbția vitaminei E și ajută la livrarea acesteia în țesuturile corpului. Orice afecțiune care afectează absorbția grăsimilor poate cauza deficit de tocoferol. Acestea includ: fibroza chistică, sindromul intestinului scurt, boala celiacă, boala Crohn.
Cinci motive să practici yoga în fiecare zi: ce asane sunt bune pentru sănătate
Ficatul produce acizi biliari, care ajută la absorbția grăsimilor. Următoarele boli pot cauza deficit de vitamina E din cauza afectării funcției hepatice și a fluxului biliar către intestine: colangită biliară primară, colestază, boală hepatică grasă non-alcoolică.
Aportul alimentar insuficient sau malnutriția este principala cauză a deficitului de vitamina E în țările în curs de dezvoltare. Tocoferolul poate fi găsit în ouă, carne de vită, produse lactate, uleiuri vegetale, semințe și nuci, cereale și tărâțe, sparanghel și legume cu frunze verzi.
Vitaminele C și E lucrează, în tandem, pentru a proteja celulele de deteriorarea oxidativă. Acidul ascorbic reduce forma antioxidantă a alfa-tocoferolului, care poate elimina radicalii liberi.
Astfel, aportul scăzut de vitamina C poate crește riscul deficienței de tocoferol, în special la fumători și la alții supuși unor niveluri mai ridicate de stres oxidativ.
Copiii și adulții obezi au de obicei niveluri ridicate de lipide și niveluri normale de vitamina E în sânge. Dar lucrul este că lipidele se leagă de tocoferol, reducând raportul acestuia față de colesterol.
Cu alte cuvinte, nivelul ridicat de colesterol și lipide menține vitamina E prinsă în fluxul sanguin, astfel încât persoanele obeze nu o pot folosi în mod corespunzător. În plus, suferă adesea de inflamație și stres oxidativ, ceea ce le crește nevoia de tocoferol.
Studiile au arătat că fumătorii, în special femeile, au niveluri semnificativ mai scăzute de alfa-tocoferol în sânge.
Cum să-ți refaci rezervele de vitamina E
Cel mai bun mod de a-ți crește nivelul de vitamina E în mod natural este să mănânci o varietate de alimente, care o conțin. De asemenea, poți utiliza produse cosmetice, care conțin tocoferol.
Vitamina E este capabilă să reducă rata de îmbătrânire celulară, să netezească și să prevină ridurile, să calmeze pielea, să elimine iritația și să reducă cearcănele.
Vitamina E nu doar că ajută pielea feței și a corpului, dar îmbunătățește și starea părului și a scalpului. Are efect calmant, previne căderea activă a părului și-i oferă strălucire.
Articolul are doar scop informativ. Dacă bănuiți că aveți o deficiență de vitamina E sau sunteți în pericol, asigură-te ca ai consultat medicul.
-
AVC este de la inimă: mit sau adevăr?26.12.2025, 18:27
-
De ce respirația miroase a gunoi după ce mănânci ceapă?26.12.2025, 17:54
-
3 alimente care chiar reduc balonarea26.12.2025, 17:01
-
Ceaiul care desfundă nasul instant26.12.2025, 15:50
-
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Crezi că berea fără gluten e sigură? Studiul care dă peste cap tot ce știai
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
