Adevărul despre salata de boeuf. Greșeala pe care ai făcut-o când ai pus castraveții: Nu este nicidecum un aperitiv
Masa de Crăciun poate să vă aducă și sănătate, nu doar bucurii în bucate. Ce ai greșit până acum la salata de boeuf.
Pentru mulți masa de Crăciun poate să fie un stres, nu doar din punct de vedere nutruțional, ci mai ales al cantității de mâncare, uneori prea mare pentru o familie obișnuită. Se fac nenumărate feluri tradiționale, de la celebrele preparate de porc și tochitură la piftie, de la sarmale la salata de boeuf la de la turtă dulce la cozonaci.
Mulți sunt însă îngrijorați de consumul de prea multe gustări nesănătoase, dar și de luatul în greutate, potrivit unei cercetări realizate de British Nutrition Foundation, potrivit Which.
Pentru mulți însă, Crăciunul nu este doar punctul culminant al anului și al sărbătorilor de iarnă, ci și un eveniment plin de beneficii, dacă știți cum să le combinați, dar mai ales cum să nu exagerați.
Salata de boeuf
”Când spui salată te gândești la ceva dietetic și delicios. Ori salata de bouef este bomba calorică din meniul de sărbători. Un fel de mâncare consistent și complet, nicidecum un aperitiv.
Ingredientele sunt simple și hrănitoare: cartofi, morcovi, mazăre, murături și carne. Folosiți castraveți murați în sarmură, nu în oțet, fermentația lactică aduce un plus de savoare și are efect probiotic.
Cartofii fierți și răciți conțin amidon recristalizat cu rol prebiotic, iar mazărea este plină de fibre și minerale. De carne, nu mai vorbim, este sățioasă și antianemică, are proteine complete și calorii negative”, afirmă nutriționistul Mihaela Bilic.
Potrivit acesteia, problemele de siluetă vin de la maioneză, care cu fiecare lingură aduce câte 100 de calorii.
”Este decizia fiecărei gospodine cât de legată va fi salata, însă sfatul meu este să nu o înecați în maioneză. Porția corectă este de două trei linguri, fără pâine, dacă se poate”, a mai spus nutriționistul.
Piftia este recunoscută pentru beneficiile pe care le are pentru sănătate. În supa de oase cu care se realizează celebra răcitură găsim o sursă importantă de aminoacizi necesari pentru formarea de colagen și elastină.
Colagenul este o proteină structurală majoră pe care organismul o sintetizează în mod natural, iar în organismul nostru, din treimea proteică, cel mai abundent este colagenul. Acesta are rolul de a face oasele puternice, de a permite pielii și tendoanelor să se întindă, dar și de ajuta pielea să se refacă după o rănire. De altfel, rolul esențial al fibrelor de colagen este demonstrat de spectrul larg de boli cauzate de scăderea colagenului din corp, printre acestea numărându-se osteoporoza, anevrismele arteriale, artroza sau boala degenerativă a discului intervertebral.
Organismul produce în mod natural colagen până la 25 de ani, iar după această vârstă începe să scadă, însă la femei scade mai mult după menopauză, motiv pentru care este nevoie să lucrăm pentru sintetizarea acestuia.
Sarmalele, mai ales dacă sunt făcute cu frunze de varză, vă asigură și legume, deci de fibre. De altfel, nutriționiștii recomandă ca acestea să fie preparate pe ”straturi” alternate, astfel încât într-o porție să aveți și proteineșe și carbohidrații din umplutură, dar și le frunzele de varză murată care astfel vă asigură și sursa de probiotice.
Cozonacul ca la mama poate fi benefic, dacă reușiți să vă opriți după prima felie, care dacă are în jur de 100 de grame cumulează 400 de calorii. Cozonacul poate fi consumat ca gustare sau la micul dejun.
Și cum pentru mulți vinul nu lipsește de la masa de Crăciun, este important de știut că femeilor le este recomandat un singur pahar de alcool, în timp ce bărbații se pot bucura de două pahare.
Și cum nutriționiștii susțin moderația în toate, atât în privința mâncării, cât și al alcoolului, pentru a nu ajunge la Camera de Gardă pentru situații ce țin de digestie, este bine să le urmați sfatul și să vă limitați consumul, oricât de bune sau de sănătoase sunt produsele pregătite cu dăruire de doamnele sau domnii bucătari ai caselor.
VEZI ȘI:
Cozonac, rețetă. Sorin Bontea, secretul care-l face fraged și pufos. Unde ai greșit până acum
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb! De ce specialiștii spun să NU renunți la el?
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Sucul de morcov și ghimbir: 5 motive uimitoare să îl bei mai des
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Le poți face în 10 minute. E desertul iernii
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Un desert rapid pentru weekendurile de iarnă. Trebuie să-l încerci.
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
