Alimentele de toamnă, beneficii pentru sănătate. Ce mâncăruri scad riscul de deces

Alimentele de toamnă aduc o serie de beneficii sănătății. Află ce trebuie să consumi în acest sezon.
Alimentele de toamnă sunt încărcate nu doar de culori variate, ci și cu vitamine și minerale de care organismul are nevoie pentru a putea funcționa.
Recolta de toamnă aduce o varietate de legume rădăcinoase și fructe crocante, perfecte pentru a crea mese reconfortante de care să vă bucurați pe măsură ce vremea începe să se răcească.
Potrivit Clinicii Cleveland, o dietă plină de legume și fructe, împreună cu proteine, cereale și leguminoase, susține o inimă sănătoasă. Mai mult, un studiu publicat în martie 2020 în revista Neurology a constatat că vegetarienii care au mâncat o dietă bogată în nuci, legume și soia au avut un risc mai mic de accident vascular cerebral decât non-vegetarienii care au mâncat carne.
Autorii scriu că participanții care au mâncat cele cinci porții recomandate de fructe și legume pe zi au avut un risc mai mic de deces decât persoanele care au mâncat mai puține porții. Produsele sezoniere sunt cunoscute pentru prospețimea lor și valoarea nutritivă, iar dacă sunt de la o fermă locală, acest lucru reduce amprenta de carbon, arată Every Day Health.
Vezi și: Jocul de cuvinte încrucișate, efect asupra memoriei. Te pot apăra de Alzheimer
Merele îmbunătățesc sănătatea creierului
Flavonoidele din mere pot îmbunătăți sănătatea creierului. S-ar putea să nu existe fructe mai populare în timpul sezonului de toamnă decât merele - și sunt greu de ratat, cu atât de multe soiuri colorate din care să alegeți. Un măr mediu are aproape 4,8 grame (g) de fibre, ceea ce vă oferă aproximativ 17% din doză zilnică recomandată.
Vitamina E servește ca antioxidant solubil în grăsimi, vitamina B1 - cunoscută și sub numele de tiamină - este necesară pentru creștere și dezvoltare, iar vitamina B6 este esențială pentru metabolismul proteinelor.
Merele sunt, de asemenea, o sursă bogată de polifenoli, un grup important de antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși care vă protejează celulele de radicalii liberi - molecule dăunătoare care contribuie la dezvoltarea unor afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul .
Deși etichetele nutriționale nu enumeră acești compuși vegetali, ei sunt probabil responsabili pentru multe dintre beneficiile pentru sănătate ale merelor Pentru a profita la maximum de mere, lăsați-le cu coaja, deoarece aceasta conține jumătate din fibre și majoritatea polifenolilor.
Merele - FOTO: Freepick@RoYam
Vezi și: Spălatul pe mâini, greșelile pe care le facem. La ce trebuie să fim atenți
Perele, prietenoase cu inima
Perele sunt fructe excelente pentru fibrele prietenoase cu inima. Oamenii trec cu vederea perele, dar merită mai multă dragoste. Aceste fructe suculente sunt similare cu merele în nutriție, dar au și mai multe fibre. O pară medie are 5.5 g de fibre care reprezintă circa 20% din doză zilnică recomandată. Perele au foar 101 calorii.
O pară medie are aproape 8 mg de vitamina C (aproximativ 9% din doză zilnică recomandată) și 206 mg de potasiu (care este de aproximativ 4% din doză zilnică recomandată). Potasiul este crucial pentru a-ți ajuta celulele să funcționeze cât mai bine, notează Harvard Health Publishing. Potasiul reglează inima și îți menține mușchii și nervii să funcționeze așa cum ar trebui.
Perele - FOTO: Freepick@azerbaidjan_stocking
Vezi și: Cum să scoți un inel care s-a blocat pe deget. Poate fi nevoie de amputare
Afinele vă pot ajuta organismul să lupte împotriva stresului oxidativ cu antocianine
Afinele proaspete sunt o alegere nutritivă. Potrivit USDA, o jumătate de ceașcă de afine tocate conține aproximativ 2 g de fibre, care reprezintă aproximativ 7% din doză zilnică recomandată. despre 7.5 mg pe jumătate ceașcă de afine conține o cantitate însemnată de vitamina C, care reprezintă 8,5% din doză zilnică recomandată. Aceste numere fac din afine un aliment sănătos pentru inimă, unul care poate îmbunătăți tensiunea arterială și colesterolul, conform Asociației Americane a Inimii.
Afinele - FOTO: Freepick@wirestock
Dovleacul este o altă sursă excelentă de vitamina A
Dovleacul, de asemenea, oferă vitamina C, oferind 10.4 mg pe ceașcă, care este de aproape 12% din doză zilnică recomandată. Conservele de dovleac piure pot fi și ele hrănitoare, atâta timp cât nu conțin zahăr adăugat. O ceașcă vă oferă 7.1 g de fibre, în conformitate cu USDA.
Acesta este cunoscut prin conținutul său scăzut în calorii: 25 kcal/100g, lipsa grăsimilor saturate și prezența fibrelor în compoziția sa. Mai mult decât atât, dovleacul este o sursă bogată de vitamine și minerale, precum: vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina B2, potasiu, cupru, mangan și fier.
Creșterea imunității a devenit o prioritate pentru toți cei care vor să se mențină sănătoși. Prin conținutul său crescut în beta-caroten și vitamina C, dovleacul ajută sistemul imunitar să lupte cu infecțiile. Astfel, în sezonul rece sau în perioadele de tranziție de la un anotimp la altul, dovleacul este aliatul sistemului imunitar.
Dovleac - FOTO: Freepick
Prazul este un aliment antiinflamator care ne ferește de boală
Prazul este o alternativă aromată, dar mai blândă la ceapă şi poate fi folosit alternativ în orice, de la caserole pentru micul dejun până la lasagna.
Prazul, nativ din zona riverană Mării Mediterane și Asia centrală, este o legumă înrudită cu ceapa și usturoiul, fiind unul dintre alimentele de bază pentru bucătăria europeană. Pe lângă calitățile sale gastronomice, prazul are și proprietăți nutritive, cu o sursă excelentă de vitamine A, K și C, precum și folați (acid folic) și fibre.
De asemenea, la fel ca ceapă, prazul are o mulțime de nutrienți în fiecare mușcătură.
O cană de praz îți oferă aproximativ 1,6 g de fibre și doar 54 de calorii. Veți obține, de asemenea, aproximativ 1,690 mcg de luteină și zeaxantină, ceea ce face prazul o sursă bună de antioxidanţi, care pot ajuta la prevenirea bolilor de ochi, inclusiv cataracta şi degenerescența maculară legate de vârstă.
Prazul - FOTO: Freepick@cynoclub
Vezi și: Căscatul excesiv, cauze. Poate fi semn al unor boli grave, inclusiv tumori
Varza de Bruxelles, plină de fibre și antioxidanți
O cană de varză de Bruxelles gătită conține 4 g de fibre, ceea ce reprezintă 14% din doză zilnică recomandată. Varza de Bruxelles este un membru al familiei crucifere.
Varza de Bruxelles - FOTO: Freepick@claudiodiv
Vezi și: Alimentul care provoacă îmbătrânirea prematură a tenului
Cartofii dulci sunt încărcaţi cu vitaminele A şi C pentru avantaje imune
De fapt, un cartof dulce mediu împachetează 3,6 g de fibre, care reprezintă 13% din doză zilnică recomandată. Cartofii dulci sunt un aliment extrem de gustos, nutritiv și cu o serie de beneficii asupra sănătății. Un studiu arată că această rădăcinoasă are puține grăsimi și conține proteine, carbohidrați, minerale (calciu, fier și potasiu), fibre, carotenoizi, vitamine (Vitamina C, Vitamina B6 și Vitamina B9) și sodiu.
Această legumă dulce menține sănătatea sistemului digestiv. Experții arată că polifenolii din cartofii dulci protejează tubul digestiv și scad riscul de apariție a ulcerelor gastrice și duodenale. Totodată, conținutul bogat în antioxidanți și fibre din cartofii dulci dublează efectul de protecția asupra sistemului digestiv.
Cartofii dulci - FOTO: Freepick@Racool_studio
Vezi și: Care sunt alimentele cu care ne păcălim foamea. De ce nu trebuie să mâncăm cartofii fierbinți
Păstărnac
Această legumă rădăcinoasă, similară cu un morcov în textură, devine mai dulce, deoarece este expus la vreme rece, astfel încât toamna este un moment minunat pentru a o include în diferite preparate.
O ceaşcă de păstârnac felii oferă 6.5 g de fibre, 30 mcg de vitamina K, care ajută sângele să se coaguleze și menține oasele sănătoase, și 22.6 mg de vitamina C. Păstârnacul, de asemenea, conține 89 mcg de acid folic, fiind o sursă de vitamina B.
Păstărnacul - FOTO: Freepick@Racool_studio
Broccoli conține sulforafan, un compus care poate proteja împotriva cancerului
O ceașcă de broccoli tocat vă oferă 2.3 g de fibre, 78.5 mg de vitamina C și 92.8 mcg de vitamina K. Broccoli este prea puțin apreciată în raport cu multitudinea de beneficii pe care o oferă sănătății. Iar cea mai importantă, în contextul în care diabetul este tot ai prezent în viețile noastre, este cea legată de legătura pe care o are cu glicemia, adică cu nivelul de zahăr din sânge.
Astfel, pe lângă activitatea fizică, somnul suficient, dar mai ales de calitate, precum și alte obiceiuri sănătoase, alegerea alimentelor potrivite poate juca un rol important în menținerea glicemiei în parametri.
Broccoli - FOTO: Freepick@8photo
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Ingredientul pe care trebuie să-l ceri scos din băuturile de la cafenea sau restaurant
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Ingredientul care întărește murăturile. Sofia Vicoveanca: Este nelipsit! Îi dă culoare și dulceață
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase