Băutorii de cafea, mai puțin expuși la moarte timpurie. Medic: Cei care beau 2 - 5 cești au o viață mai sănătoasă

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial. Consumul moderat poate să fie benefic pentru sănătate.
Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial. Potrivit unui studiu publicat în Analele Medicinei Interne, persoanele care consumă cafea zilnic, cu sau fără zahăr, par să fie expuse unui risc mai mic de a muri mai devreme comparativ cu cei care nu beau deloc, notează The Guardian.
Conform British Coffee Association, în Marea Britanie se beau zilnic aproximativ 98 de milioane de cești de cafea, în timp ce în SUA se consumă 517 milioane de cești, conform National Coffee Association.
Studiile anterioare au sugerat că această băutură poate fi benefică pentru sănătate, consumul fiind asociat cu un risc mai mic de afecțiuni, de la boli hepatice cronice la anumite tipuri de cancer și chiar demență.
Potrivit actualului studiu, cercetătorii din China au descoperit că persoanele care au consumat o cantitate moderată de cafea în fiecare zi, cu sau fără zahăr, au prezentat un risc mai mic de deces pe o perioadă de 7 ani față de cei care nu sunt consumatori de cafea. Rezultate similare au fost și la celelalte tipuri de cafea, instant ori decofeinizată.
Fructul de 60 de bani care te face mai energic decât o ceașcă de CAFEA
Cea mai mare reducere a riscului, la cei care au băut 2 - 5 cești de cafea
Studiul, publicat în Analele Medicinei Interne, se bazează pe date de la peste 171.000 de participanți la UK BioBank - care a colectat informații genetice, despre stilul de viață și sănătate de la peste 500.000 de persoane de la începuturile sale în 2006, inclusiv detalii despre obiceiurile de consum de cafea ale participanților.
Potrivit sursei menționate, echipa a folosit date din certificatele de deces pentru a urmări participanții pentru o perioadă medie de șapte ani, începând cu 2009, timp în care au murit 3.177 de persoane.
După ce a luat în considerare factori precum vârsta, sexul, etnia, nivelul de educație, statutul de fumător, cantitatea de activitate fizică, indicele de masă corporală și regimul alimentar, echipa a constatat că, în comparație cu cei care nu au băut această infuzie, persoanele care au consumat cafea neîndulcită au avut cel mai mic risc de deces.
Cea mai mare reducere, un risc de deces cu 29% mai mic, a fost observată în cazul celor care beau între 2,5 și 4,5 cești pe zi.
Reduceri ale riscului de deces au fost observate și în cazul cafelei îndulcite cu zahăr, cel puțin pentru cei care beau între 1,5 și 3,5 cești pe zi. Tendința a fost mai puțin clară în cazul persoanelor care au folosit îndulcitori artificiali.
Cafeaua, eficientă pentru slăbit. Bilic: Este incredibil ce efect pozitiv are
Ce spun specialiștii
Potrivit lui Naveed Sattar, profesor de medicină metabolică la Universitatea din Glasgow, dar care nu a fost implicat în acestă cercetare, a avertizat că rezultatele nu sunt clare, deși sunt interesante.
”Natura observațională a acestui nou studiu înseamnă că aceste concluzii sunt departe de a fi definitive. Acest lucru se datorează faptului că băutorii de cafea sunt în general mai înstăriți și au o viață mai sănătoasă decât cei care nu beau cafea și rămân neconvins dacă acești factori pot fi depășiți în studiile observaționale”, a spus Sattar.
Mai mult, acesta susține că dovezile genetice nu au legat cafeaua de niciun beneficiu important pentru sănătate.
"Aș sugera oamenilor să se limiteze la cafea sau ceai, de preferință fără zahăr, la care majoritatea oamenilor se pot adapta, și să încerce să facă toate celelalte lucruri despre care știm că vă mențin sănătoși - să se miște mai mult, să mănânce și să doarmă mai bine”, a mai spus Sattar.
Vezi și: Cafeaua, efecte secundare surprinzătoare. Când trebuie redus consumul de cafea
-
-
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Nu mai arunca bananele înnegrite. 4 lucruri simple și rapide pe care le poți face. Nu te așteptai la asta
Crumble cu prune, desertul de toamnă pe care nu trebuie să-l ratezi
Cum faci o maioneză care nu se taie niciodată
Orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb! De ce specialiștii spun să NU renunți la el?
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".