Cele mai bune 9 alimente PREBIOTICE care vă cresc imunitatea
Care e diferența dintre prebiotice și probiotice și o listă cu 9 surse excelente de prebiotice:
Probioticele și prebioticele funcționează în sinergie pentru a promova un sistem digestiv sănătos, care funcționează bine. Alimentele probiotice precum iaurtul, oțetul de mere, varza murată și alte alimente fermentate, conțin bacterii benefice vii.
Numim prebiotice - un termen inventat și adoptat de comunitatea științifică la sfârșitul anilor '90 – acele fibrfe dietetice nedigerabile care hrănesc bacteriile benefice sau „flora” din intestin. Acum se știe mai multe despre cât de sănătoasă este flora intestinală vitală pentru bunăstarea generală și funcția imunitară.
Practic, pentru ca probioticele să-și facă treaba, au nevoie de prebiotice.
Iată o listă de alimente care sunt surse bune de prebiotice:
1. Merele
Merele au un conținut natural de fibre de pectină. Pectina are proprietăți prebiotice care promovează funcția digestivă optimă și îmbunătățesc sănătatea generală. Merele au și proprietăți antiinflamatorii și antioxidanteNu degeaba se spune că „un măr pe zi ține doctorul la distanță”. Adăugați mere cuburi de măr într-o ceașcă de iaurt grecesc pentru o doză nutritivă și delicioasă de prebiotice și probiotice.
2. Sparanghelul
Sparanghelul este o legumă populară de primăvară și o alegere prebiotică bună. Acest aliment bogat în antioxidanți este bogat în fibre dietetice, vitamine și minerale. Sparanghelul poate fi tăiat și pus crud în salate sau făcut la grătar.
3. Bananele
Bananele sunt o sursă excelentă de prebiotice ... dar înainte să apară pete negre pe ele. Înainte de a se coace complet, bananele sunt bogate în special în amidon rezistent. Pur și simplu, acest tip de fibre solubile rezistă la digerare, așa că se deplasează mai lent prin tractul digestiv în colon, unde hrănește bacteriile prietenoase.
4. Cicoarea
Cicoarea este o plantă care crește sălbatică, recunoscută din cauza florilor sale albastre asemănătoare păpădiei, dar este faimoasă pentru rădăcinile sale, din care derivă băutura fierbinte fără cafeină care înlocuiește cafeaua. Rădăcinile adânci ale acestei plante perene produc o cantitate excelentă de prebiotice.
Bogată în inulină, această fibră solubilă trece de intestinul subțire și se deplasează către intestinul inferior, unde hrănește bacteriile prietenoase.
5. Frunzele de păpădie
Fruzele de păpădie sunt bogate în prebiotice, antioxidanți, vitamine și minerale. Dacă nu crește păpădie în grădina dvs., le puteți alege pe cele care apar pe pajiști, dacă nu au fost tratate chimic. Sau le puteți găsi la magazinele naturiste și la anumite magazine alimentare. Tăiați fruzele proaspăte și le puteți adăuga la salata preferată.
6. Usturoiul
Usturoiul este fabulos prebiotic pentru sănătatea intestinului. De asemenea, are proprietăți antivirale, anti-cancer și antiinflamatoare.
7. Ceapa
Ceapa este o sursă bună de prebiotice, crudă sau fiartă. Unele minerale și vitamine, cum ar fi vitamina C, quercetina, cromul și sulful sunt distruse atunci când ceapa este gătită, așa că asigurați-vă că mâncați ceapă verde pentru beneficiile sale nutriționale vaste.
8. Anghinarea de Ierusalim
Anghinarea de Ierusalim aparține familiei de floarea soarelui. Nefiartă are gust de castane, dulci și crocante. În aparență, acești tuberculi seamănă cu ghimbirul. Sunt ingredientul crocant perfect pentru o salată delicioasă.
9. Prazul
Prazul are un gust mai dulce decât ceapa și poate fi adăugată la numeroase mâncăruri, salate și garnituri. Tăiați felii subțiri sau cuburi și amestecați-le în fasole gătită, salată sau ca topping pentru supă, tocănițe, quiche sau piure de cartofi. În timp ce multe rețete necesită gătirea prazului, cum ar fi în supe, prazul este sursă mai bună de prebiotice atunci când este consumat crud.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
5 rețete de supă cremă pentru sezonul rece, recomandate de nutriționiști
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
Crumble cu prune, desertul de toamnă pe care nu trebuie să-l ratezi
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
