8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Un fruct emblematic al sezonului estival, pepenele are nenumărate beneficii pentru sănătate. Este bogat în fibre și substanțe nutritive esențiale precum vitaminele A, B6 și C, antioxidanți, licopeni, aminoacizi ...
Beneficiile pentru sănătate ale pepenelui verde
Licopenul fiind principalul carotenoid din pepenele verde, ar avea un impact considerabil asupra organismului. Potrivit unui studiu, ar reduce riscul bolilor cronice și cardiovasculare, precum și al colesterolului.
În plus, pepenele verde este bogat în citrulină, un aminoacid benefic pentru imunitate.
Totuși, ar fi păcat să irosești cojile de pepene, care pot fi la fel de benefice pentru sănătate. Cojile de pepene pot fi folosite în rețete delicioase.
1. Dulceață din coajă de pepene verde
Ingrediente
- 1 kg de coji de pepene
- 500 g de fructoză
- 30 ml de suc de lămâie
- 100 ml de pectină lichidă
- borcane cu capac, sterilizate
Mod de preparare
Taie cojile de pepene astfel încât să păstrezi doar partea albă dintre pulpa roșie și coaja verde în cubulețe mici. Într-un recipient, amestecă-le cu fructoza și lasă-le acolo câteva ore.
Într-o cratiță, fierbe compoziția, amestecând cel puțin 30 de minute, apoi adaugă sucul de lămâie și pectina lichidă.
Gătește încă 10 minute. Cât timp lichidul este încă fierbinte, toarnă-l în borcane și sigilează cu capace. Așază borcanele cu capul în jos și lasă-le să se răcească.
2. Coajă de pepene sărat
Este o rețetă perfectă pentru a completa brânza sau salamul.
Ingrediente
- 250 g coji de pepene verde
- 250 g fructoză
- 50 ml oțet de vin alb
- suc de ½ lămâie
- scorțișoară
- sare
- câteva cuișoare
Mod de preparare
Taie cojile de pepene verde în cuburi și lasă-le la înmuiat în apă sărată, peste noapte. A doua zi, scurge cojile, pune-le într-o cratiță și acoperă-le cu apă. La foc mic, lasă să fiarbă timp de aproximativ 30 de minute, apoi scurge-le.
Într-o altă cratiță, adaugă fructoza, oțetul, apa, sucul de lămâie, bățul de scorțișoară și câteva cuișoare. Fierbe 10 minute, până obții un sirop. Adaugă cojile de pepene verde și gătește până devin transparente. Toarnă cojile în borcane sterilizate anterior.
3. Gazpacho cu coajă de pepene verde și castravete
Ingrediente
- 250 g coji de pepene verde
- 250 g coji de castraveți
- 100 g roșii cherry
- câteva felii de pâine veche
- 50 g de nuci de pin
- 2 căței de usturoi
- 1 ceapă
- un pic de pătrunjel tocat
- 30 ml de oțet alb
- 1 pahar de apă
- sare și piper
Mod de preparare
Toacă usturoiul și ceapa. Taie coaja de pepene verde în cuburi.
Înmoaie pâinea veche în oțetul alb, apoi adaugă toate celelalte ingrediente, cu excepția nucilor de pin.
Amestecă totul energic și toarnă gazpacho într-un castron. Condimentează cu sare și piper, apoi adaugă nucile de pin. Decorează cu un vârf de pătrunjel.
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Cum faci să dispară mirosul de ceapă de pe mâini. Iată câteva trucuri și sfaturi practice.
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".