Cozonac cu nucă, rețetă. Sorin Bontea, secretul care-l face fraged și pufos. Unde ai greșit până acum
Cozonac de Paști. Care este secretul care-l face fraged și pufos. Chef Sorin Bontea a dezvăluit secretul. Unde ai greșit până acum.
Sorin Bontea este unul dintre cei mai iubiți bucătari din România, iar rețetele sale sunt apreciate de publicul larg. Celebrul chef de la "Chefi la Cuțite" îi învață des pe fanii săi tot felul de rețete și le spune cum, pas cu pas, pot obține rezultate uimitoare și delicioase în bucătărie.
Ei bine, astăzi în prezentăm rețeta de cozonac a lui chef Sorin Bontea. Celebrul chef bucătar are câteva secrete prețioase pentru a face cozonac pufos și fraged.
Cozonac - Ingrediente. De ce ingrediente ai nevoie pentru un cozonac pufos și fraged
- un kilogram de făină
- 350 de grame de zahăr
- opt gălbenușuri
- coajă rasă de la o lămâie
- coajă rasă de la o portocală
- 50 de mililitri de uleio jumătate de linguriță de sare
- 14 grame de dojdie uscată
- o fiolă de esență de vanilie
- un pachet de untun litru de lapte cu 3,5% grăsime
- 150 de grame de zahăr
- opt albușuri
- 80 de grame de cacao
- 250 de grame de nucă pisată
- 25 de mililitri esență de rom
Cozonac – Mod de preparare. Cum faci să-ți iasă un cozonac pufos și fraged
Prepararea cozonacilor începe cu laptele.
- Se iau 400 de mililitri și se pun pe foc, la încălzit.
- Într-un bol suficient de mare, se amestecă toate ingredientele uscate: făina, drojdia, coaja de lămâie și cea de portocală
- După ce se distribuie uniform, în mijlocul amestecului se face un „cuib”.
- Într-un vas separat, se amestecă bine gălbenușurile de ou cu sarea, apoi se topesc 150 de grame de unt.
- Se dizolvă zahărul în laptele cald, având grijă să amestecați constant până se topește complet.
- Esența de vanilie, ouăle amestecate cu sarea și laptele cu zahăr topit se adaugă în cuibul făcut în ingredientele uscate.
- Amestecați până aluatul se leagă.
- Uleiul și untul topit se amestecă într-un alt bol și se adaugă în aluat abia după ce acesta s-a omogenizat bine, dar nu odată ci treptat.
- Continuați să frământați până ce se încorporează total laptele și untul.
Care este secretul lui chef Sorin Bontea?
Secretul lui Sorin Bontea este destul de neașteptat pentru mulți și sună mai mult a antrenament la sală. Potrivit lui, pentru a obține un cozonac pufos și fraged, aluatul trebuie frământat de mai multe ori, pentru a-i da mai mult aer, și apoi se lasă la crescut timp de o oră și jumătate, dar, la ficare 30 de minute, se mai frământă puțin și se împăturește la loc.
Acum, în timp ce aluatul crește, se prepară umplutura:
- se bat albușurile spumă cu zahărul, până se ajunge la consistența de bezea
- se adaugă cacao, nucile și esența de rom
- după ce crește, coca se înjumătățește, apoi fiecare jumătate se împarte și ea în două
- se întinde unul dintre sferturi în formă de dreptunghi
- se ia câte o pătrime din umplutură și se pune pe fiecare dreptunghi, apoi se rulează foaia, repetând ciclul si pentru celelalte trei bucăți de aluat.
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
EXCLUSIV Cum gătim peștele corect. Dr. Lygia Alexandrescu: E perfect!
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci avocado cu ou în fiecare dimineață
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
