Cum să prăjești corect oul. Mihaela Bilic: Secretul nu constă în ulei, ci în căldură

Oul prăjit este gustarea preferată de mulți dintre noi la micul dejun. De cele mai multe ori greșim când îl prăjim.
Oul prăjit corect nu înseamnă ca acesta să fie înecat în ulei. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit secretul oului prăjit în mod corect. Folosind un capac nu este nevoie de mult ulei.
”Vreau să vă arăt cum se prăjește un ou. Secretul nu constă în ulei, ci în căldură. Când zic căldură, zic capac. Pun foarte puțin ulei cât să dea gustul. Nu trebuie să îl înecăm în ulei. Oul se coagulează prin căldură. Trebuie să punem capacul. Acesta este secretul.
Oul corect pregătit este cel care are albușul complet coagulat și gălbenușul moale, zemos. Nimănui nu îi place un ou care să aibă albușul care să nu fie complet gătit. Puneți capacul. În felul acesta nu aveți nevoie de mult ulei, nu se prăjește, ci doar se coagulează. Asta fac proteinele. La căldură se coagulează.
Focul nu trebuie să fie foarte mare. Chiar dacă punem uleiul în tigaie, acesta nu pătrunde prin moleculele din albuș. Dacă l-ați făcut cu mult ulei, tatonați-l la final cu un șervețel, pentru a elimina excesul”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic, într-un clip postat pe pagina sa de Facebook.
Ou prăjit - FOTO: Captură Facebook@ Mihaela Bilic
Beneficii ale consumului de ouă
Ouăle conțin diverse urme de nutrienți care sunt importanți pentru sănătate. De fapt, conțin un pic din aproape fiecare nutrient de care aveți nevoie.
Dacă puteți pune mâna pe ouă naturale sau îmbogățite cu omega-3, acestea sunt și mai bune. Acestea conțin cantități mai mari de grăsimi omega-3 și sunt mult mai mari în vitamina A și E, potrivit Healthline.
Vezi și: Salata verde cu frunze roșii, efecte asupra tensiunii și inimii. Care sunt beneficiile acesteia
Bogate în colesterol, dar nu dăunează sănătății
Este adevărat că ouăle sunt bogate în colesterol. De fapt, un singur ou conține 212 mg, care este mai mult de jumătate din aportul zilnic recomandat de 300 mg. Cu toate acestea, este important să rețineți că aportul de colesterol din dietă nu crește neapărat colesterolul din sânge.
Ficatul produce de fapt cantități mari de colesterol în fiecare zi. Când vă crește aportul de colesterol din produsele alimentare, ficatul produce pur și simplu mai puțin colesterol, mai arată Healthline.
Cu toate acestea, răspunsul la consumul de ouă variază de la o persoană la alta. La 70% dintre oameni, ouăle nu cresc colesterolul deloc. În celelalte 30% din cazuri, ouăle pot ridica ușor colesterolul.
Dar dacă mănânci trei sau patru ouă în fiecare zi, atunci este posibil să ai colesterolul crescut. De asemenea, este bine să te uiți și la compoziția altor mâncăruri: unele sosuri conțin maioneză, care e făcută din ouă, sunt salate care conțin ou fiert, or dacă tu ai mâncat deja omletă la micul dejun, ar fi mai bine să le eviți.
Vezi și: Micul dejun, necesar pentru organism. Ce se întâmplă dacă sari peste această masă
Ouăle, conținut ridicat de colină
Ouăle conțin colină - un nutrient important. Colina este un nutrient pe care majoritatea oamenilor nici măcar nu știu există, dar este o substanță incredibil de important și este adesea grupat cu vitaminele B.
Colina este folosită pentru a construi membranele celulare și are un rol în producerea de molecule de semnalizare în creier, împreună cu diverse alte funcții. Simptomele de deficit de colină sunt grave, doar că aceste cazuri sunt rare.
Conțin luteină și zeaxantină
Luteina și zeaxantina sunt antioxidanți care au beneficii majore pentru sănătatea ochilor. Una dintre consecințele îmbătrânirii este că vederea tinde să se înrăutățească. Există mai multe substanțe nutritive care ajută la contracararea unora dintre procesele degenerative care ne pot afecta ochii. Două dintre acestea se numesc luteină și zeaxantină. Sunt antioxidanți puternici care se acumulează în retina ochiului.
Vezi și: 5 obiceiuri pentru reducerea colesterolului. Medic: Pot avea un impact mai îndelungat
Gălbenușul, sursă de vitamine
Gălbenuşul conţine aproape toate tipurile de vitamine B, precum şi vitaminele liposolubile atât de necesare în special iarna - vitaminele A, D, E şi K - fiind unul din puţinele alimente din natură care conţin vitamina D.
Bogăţia de minerale este şi ea mare. Calciul, magneziul, fierul şi zincul se regăsesc în gălbenuş. Bogat însă în colesterol, gălbenuşul trebuie consumat raţional. Pe de altă parte, el se asimilează uşor şi rapid, spre deosebire de albuş care se digeră în timp mai îndelungat şi incomplet, dacă nu este bine fiert.
Albușul, bogat în proteine
Albuşul este o sursă foarte pură şi ieftină de aminoacizi esenţiali şi cu catenă ramificată, fiind considerat drept "proteina standard" la care ar trebui raportate toate proteinele. Un consum ponderat de albuș de ou poate reduce cu peste 50% riscul de boli metabolice.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.