Trucul simplu care te ajută să slăbești. Ce relevanță are culoarea farfuriei din care mănânci și în câte bucăți tai mâncarea

Trucul simplu care te ajută să slăbești chiar în timp ce mănânci. Are legătură și culoarea farfuriei.
Trucul simplu care te ajută să slăbești. Oamenii de știință descoperă un simplu truc care te-ar putea ajuta să slăbești. Tăierea alimentelor în bucăți și răspândirea pe o farfurie ar putea reduce consumul excesiv de alimente.
Cercetătorii au arătat voluntarilor imagini cu aceeași cantitate de ciocolată. Participanții au fost convinși că era mai multă ciocolată atunci când aceasta era tăiată în bucăți
Poate că sunteți deja la curent cu trucul ”farfuria roșie”. Dar acum, cercetătorii din China consideră că au descoperit un alt truc simplu pentru a vă împiedica să mâncați atât de mult gunoi.
Vezi și: Carnea de pui, ce nu știai despre ea. Poate conține urme de fecale. Cum ar trebui să o gătești
De ce să tai mâncarea în bucăți mici
Experții susțin că tăierea alimentelor în bucăți mici și împrăștierea lor în farfurie vă va ajuta să mâncați mai puțin și, eventual, să slăbiți. Acest lucru se datorează faptului că mărimea porțiilor, mai degrabă decât senzația de sațietate, dictează cât de mult mănâncă oamenii - astfel încât, potrivit oamenilor de știință, a-i face pe oameni să creadă că mănâncă mai mult poate reduce consumul excesiv de alimente.
Teoria a fost testată pe câteva zeci de voluntari, cărora li s-au arătat imagini cu aceleași cantități de ciocolată, dar în aranjamente diferite. Ciocolata era fie ținută laolaltă, semănând cu un baton, fie separată cu spații libere. Majoritatea participanților au fost convinși că se uitau la mai multă ciocolată atunci când aceasta era în multe bucăți, au arătat rezultatele, potrivit Daily Mail.
Cercetătorii de la Universitatea Normală Shaanxi din Xi'an spun că descoperirile lor ar putea oferi sfaturi pentru a reduce riscul de a mânca în exces.
Rezultatele oferă ”îndrumări practice pentru a impulsiona un consum mai mic” pentru a reduce riscul ca oamenii să mănânce porțiuni mai mari în mod inconștient, a adăugat echipa.
Vezi și: Cum a fost recunoscut Toma Caragiu după cutremurul din 1977: Așa s-a tras concluzia că e el
Ce efect are culoarea farfuriei asupra felului în care mâncăm
Funcționează după o logică similară cu infamul truc al ”farfuriei roșii”, conceput de un profesor de la Universitatea din Oxford, campion al ”gastrofizicii”. Farfuriile roșii declanșează un semnal de pericol, care ne păcălește în subconștient să mâncăm mai puțin, potrivit doctorului Charles Spence.
De când a fost promovat ca un sfat excentric pentru pierderea în greutate, în urmă cu peste un deceniu, servirea meselor pe o farfurie roșie a devenit unul dintre cele mai frecvente ”trucuri” vândute online.
Experții au recrutat 34 de participanți, cu vârsta medie de 20 de ani, pentru cel mai recent studiu publicat în revista Food Quality and Preference.
Aceștia s-au uitat la 60 de imagini cu ciocolată. Imaginile prezentau zece cantități diferite de dulceață, variind de la aproximativ 60 g la 200 g, dar tăiate într-un număr diferit de bucăți.
De exemplu, au fost șase imagini cu 100 g de ciocolată împărțite între nouă și 16 bucăți. După ce a fost tăiată, ciocolata a fost fie păstrată laolaltă - asemănătoare cu batonul original - fie a fost întinsă cu câțiva centimetri între fiecare bucată.
Participanții au ghicit apoi cantitatea de ciocolată din fiecare imagine. Rezultatele au arătat că aceștia au crezut că 16 bucăți de ciocolată reprezintă o porție mai mare decât nouă bucăți de ciocolată - chiar dacă ambele cântăreau 100 g.
”Un număr mai mare de unități crește percepția dimensiunii generale a porției”, a declarat echipa.
Acest lucru se poate datora unei teorii conform căreia oamenii judecă cantitățile în întregime în funcție de câte sunt și neglijează alte aspecte, cum ar fi greutatea. Aceasta îi determină pe oameni să determine mărimea porției exclusiv pe baza 'numărului de unități', a precizat echipa.
De asemenea, cei care au completat testele au crezut că se uită la mai multă ciocolată atunci când fiecare bucată era împrăștiată cu câțiva centimetri pe o farfurie - în loc să fie lăsată să semene cu un singur baton.
”Se percepe o porție totală mai mare atunci când unitățile sunt separate decât adunate”, a confirmat echipa.
Aceștia au sugerat că acest lucru se poate datora unui fenomen numit ”integrare a conturului”, care îi determină pe oameni să încorporeze spațiul alb de pe farfurie din jurul golurilor de ciocolată ca parte a tabletei.
Cercetătorii au concluzionat că, atunci când mâncarea este împărțită în bucăți mai mici, oamenii pot înțelege mai bine că mănâncă mai mult - ceea ce face mai ușor să evite mâncatul în exces. Mâncatul prea mult în timp duce la creșterea în greutate, obezitate și afecțiuni cronice de sănătate.
O greutate nesănătoasă crește riscul unor afecțiuni grave și amenințătoare de viață, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă, unele tipuri de cancer și accidentele vasculare cerebrale.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Nu mai arunca bananele înnegrite. 4 lucruri simple și rapide pe care le poți face. Nu te așteptai la asta
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. 8 ingrediente care te salvează rapid
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. Cele 8 soluții care te pot salva.
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Rețeta de smoothie care te dezumflă după masa de Paște. Iți dă energie rapid și reglează tranzitul intestinal
Rețetă de smoothie sănătos după masa de Paște.
Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau limonadă
Efectele negative ale apei cu lămâie. Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau prea multă limonadă.
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.