Trucul simplu care te ajută să slăbești. Ce relevanță are culoarea farfuriei din care mănânci și în câte bucăți tai mâncarea

Trucul simplu care te ajută să slăbești chiar în timp ce mănânci. Are legătură și culoarea farfuriei.
Trucul simplu care te ajută să slăbești. Oamenii de știință descoperă un simplu truc care te-ar putea ajuta să slăbești. Tăierea alimentelor în bucăți și răspândirea pe o farfurie ar putea reduce consumul excesiv de alimente.
Cercetătorii au arătat voluntarilor imagini cu aceeași cantitate de ciocolată. Participanții au fost convinși că era mai multă ciocolată atunci când aceasta era tăiată în bucăți
Poate că sunteți deja la curent cu trucul ”farfuria roșie”. Dar acum, cercetătorii din China consideră că au descoperit un alt truc simplu pentru a vă împiedica să mâncați atât de mult gunoi.
Vezi și: Carnea de pui, ce nu știai despre ea. Poate conține urme de fecale. Cum ar trebui să o gătești
De ce să tai mâncarea în bucăți mici
Experții susțin că tăierea alimentelor în bucăți mici și împrăștierea lor în farfurie vă va ajuta să mâncați mai puțin și, eventual, să slăbiți. Acest lucru se datorează faptului că mărimea porțiilor, mai degrabă decât senzația de sațietate, dictează cât de mult mănâncă oamenii - astfel încât, potrivit oamenilor de știință, a-i face pe oameni să creadă că mănâncă mai mult poate reduce consumul excesiv de alimente.
Teoria a fost testată pe câteva zeci de voluntari, cărora li s-au arătat imagini cu aceleași cantități de ciocolată, dar în aranjamente diferite. Ciocolata era fie ținută laolaltă, semănând cu un baton, fie separată cu spații libere. Majoritatea participanților au fost convinși că se uitau la mai multă ciocolată atunci când aceasta era în multe bucăți, au arătat rezultatele, potrivit Daily Mail.
Cercetătorii de la Universitatea Normală Shaanxi din Xi'an spun că descoperirile lor ar putea oferi sfaturi pentru a reduce riscul de a mânca în exces.
Rezultatele oferă ”îndrumări practice pentru a impulsiona un consum mai mic” pentru a reduce riscul ca oamenii să mănânce porțiuni mai mari în mod inconștient, a adăugat echipa.
Vezi și: Cum a fost recunoscut Toma Caragiu după cutremurul din 1977: Așa s-a tras concluzia că e el
Ce efect are culoarea farfuriei asupra felului în care mâncăm
Funcționează după o logică similară cu infamul truc al ”farfuriei roșii”, conceput de un profesor de la Universitatea din Oxford, campion al ”gastrofizicii”. Farfuriile roșii declanșează un semnal de pericol, care ne păcălește în subconștient să mâncăm mai puțin, potrivit doctorului Charles Spence.
De când a fost promovat ca un sfat excentric pentru pierderea în greutate, în urmă cu peste un deceniu, servirea meselor pe o farfurie roșie a devenit unul dintre cele mai frecvente ”trucuri” vândute online.
Experții au recrutat 34 de participanți, cu vârsta medie de 20 de ani, pentru cel mai recent studiu publicat în revista Food Quality and Preference.
Aceștia s-au uitat la 60 de imagini cu ciocolată. Imaginile prezentau zece cantități diferite de dulceață, variind de la aproximativ 60 g la 200 g, dar tăiate într-un număr diferit de bucăți.
De exemplu, au fost șase imagini cu 100 g de ciocolată împărțite între nouă și 16 bucăți. După ce a fost tăiată, ciocolata a fost fie păstrată laolaltă - asemănătoare cu batonul original - fie a fost întinsă cu câțiva centimetri între fiecare bucată.
Participanții au ghicit apoi cantitatea de ciocolată din fiecare imagine. Rezultatele au arătat că aceștia au crezut că 16 bucăți de ciocolată reprezintă o porție mai mare decât nouă bucăți de ciocolată - chiar dacă ambele cântăreau 100 g.
”Un număr mai mare de unități crește percepția dimensiunii generale a porției”, a declarat echipa.
Acest lucru se poate datora unei teorii conform căreia oamenii judecă cantitățile în întregime în funcție de câte sunt și neglijează alte aspecte, cum ar fi greutatea. Aceasta îi determină pe oameni să determine mărimea porției exclusiv pe baza 'numărului de unități', a precizat echipa.
De asemenea, cei care au completat testele au crezut că se uită la mai multă ciocolată atunci când fiecare bucată era împrăștiată cu câțiva centimetri pe o farfurie - în loc să fie lăsată să semene cu un singur baton.
”Se percepe o porție totală mai mare atunci când unitățile sunt separate decât adunate”, a confirmat echipa.
Aceștia au sugerat că acest lucru se poate datora unui fenomen numit ”integrare a conturului”, care îi determină pe oameni să încorporeze spațiul alb de pe farfurie din jurul golurilor de ciocolată ca parte a tabletei.
Cercetătorii au concluzionat că, atunci când mâncarea este împărțită în bucăți mai mici, oamenii pot înțelege mai bine că mănâncă mai mult - ceea ce face mai ușor să evite mâncatul în exces. Mâncatul prea mult în timp duce la creșterea în greutate, obezitate și afecțiuni cronice de sănătate.
O greutate nesănătoasă crește riscul unor afecțiuni grave și amenințătoare de viață, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă, unele tipuri de cancer și accidentele vasculare cerebrale.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Cum faci o maioneză care nu se taie niciodată
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.