9 alimente de care nutriționiștii nu se ating. Unele par sănătoase, dar nu sunt!

Sunt alimente pe care nu o să le găsiți în meniul vreunui nutriționist și asta pentru că, deși unele dintre ele par a fi sănătoase, de fapt sunt legate de tot felul de boli cronice. Iată 9 dintre alimentele...
Iată 9 alimente pe care nutriționiștii nu leconsumă:
1) Covrigii și covrigenii
„Covrigii sunt practic preparați din zahăr”, a explicat nutriționistul Cara Walsh, de la Medifast Weight Control Centers din California, SUA. „Produsul cu carbohidrați rafinați nu conține substanțe nutritive benefice pentru sănătate și nici nu te satură, de aceea atât de mulți oameni tind să mănânce în exces.”
2) Chipsuri vegetale
Chipsurile sunt prăjite, indiferent dacă sunt făcute din sfeclă sau cartofi. „Ingredientul dăunător nu este (neapărat) alimentul care este prăjit, ci grăsimile saturate și trans utilizate în procesul de prăjire”, spune dr. Adrienne Youdim, medic specialist în nutriție la Centrul pentru Nutriție din Beverly Hills. „În plus, majoritatea chipsurilor vegetale au cartofii enumerați ca prim ingredient și conțin aceeași cantitate de calorii ca chipsurile de cartofi obișnuite.
3) Smoothie-uri prefabricate
Smoothele prefabricate sunt adesea făcute folosind suc de fructe ca bază, ceea ce le face să conțină un conținut ridicat de zaharuri și calorii, spune nutriționistul Jacquelyn Costa, dietetician clinic la Temple University Hospital din Philadelphia. „Un smoothie comercial de jumătate de litru poate avea peste 200-1.000 de calorii, până la 30 de grame de grăsime și 15 până la 100 de grame de zahăr adăugat”, spune ea, conform womenshealthmag.com.
4) Produse din carne „falsă”
Produsele „din carne vegetală” sunt adesea o combinație de ingrediente discutabile, cum ar fi proteine din soia procesate și ultraprocesate, ulei de rapiță, colorant de caramel și gumă de xantan. „Dacă sunteți vegetarian sau vegan și vă bazați pe mese fără carne, alegeți surse întregi de proteine, cum ar fi fasolea, lintea, ouăle, lactatele, soia fermentată, nuci și semințe de cele mai multe ori”, sugerează Lauren Blake, nutriționist la Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio.
5) Cafea și ceai îmbuteliat
Deși ar putea fi convenabile, cafele și ceaiuri pre-îmbuteliate sunt adesea pline de zaharuri adăugate sau înlocuitori de zahăr. „Nu le cumpăr niciodată, deoarece poți să obții cu ușurință caloriile recomandate într-o zi și cantitatea maximă de zahăr fără să-ți dai seama”, spune nutriționistul Brigitte Zeitlin, proprietarul BZ Nutrition din New York City.
6) Maioneza light (dietetică)
Este adevărat, maioneza dietetică are aproximativ jumătate din caloriile și grăsimile versiunilor clasice. Dar, ca și în cazul altor produse light sau diet, reducerea cantității de grăsimi e însoțită deseori de adăugarea de mai mult zahăr și alți aditivi pentru a compensa aroma. „Un pic de grăsime sănătoasă cu masa vă ajută să absorbiți substanțele nutritive esențiale, cum ar fi vitaminele A, D, E și K, deci nu există niciun motiv pentru a ține musai la un conținut scăzut de grăsimi”, spune nutriționistul Karen Ansel, autorul volumului Healing Superfoods for Anti-Aging.
7) Băuturi dietetice
Sigur, trecerea laa băuturilor răcoritoare dietetice scade numărul de calorii și cantitatea de zahăr. Dar „zero calorii nu înseamnă un impact zero asupra corpului tău”, spune nutriționistul Christy Brissette, președinte al 80 Twenty Nutrition.
Înlocuitorii de zahăr pot provoca balonări și gaze, iar unele cercetări au constatat chiar că un consum mare sau regulat de sucuri dietetice ar putea favoriza supraalimentarea și ar putea duce la creșterea în greutate, precum și că poate crește riscul de osteoporoză și, eventual, chiar diabet de tip 2.
8) Batoanele proteice
La fel ca multe alimente procesate, batoanele proteice conțin adesea diferite forme de zahăr (sirop de sfeclă, sirop de orez brun, sirop de trestie), grăsimi în exces (ulei de sâmburi de palmier, ulei de floarea-soarelui), coloranți și arome artificiale. În plus, batoanele proteice conțin uneori compuși care provoacă gaze, cum ar fi sucraloza (un substitut al zahărului) și rădăcina de cicoare (un aditiv pentru fibre).
„Am constatat că un baton proteic nu mă satură la fel ca o masă și îmi este foame din nou, la scurt timp, indiferent câte grame de proteine sau de fibre scrie pe etichetă că ar conține”, a explicat nutriționistul Jess Cording.
9) Iaurturile cu fructe
Iaurtul este o modalitate ușoară de a obține mai multe bacterii probiotice bune pentru intestin împreună cu calciu, proteine și vitamina D. Dar evitați soiurile aromate și cele care au din start fructe în ele, deoarece mare parte din ele conțin mult zahăr adăugat încât e ca și cum ai mnca o prăjitură, a arătat nutriționistul Robin Foroutan, purtător de cuvânt al Academiei americane de Nutriție și Dietetică.
Iaurturile „ușoare” îndulcite artificial pot provoca balonare și gaze. În schimb, adăugați cu ,na dumneavoastră fructe în iaurtul simplu sau adăugați arome precum scorțișoară, extract de vanilie sau orice altceva vă place.
-
-
-
-
-
De ce îți pocnește maxilarul? Cauze, semne și ce poți face imediat13.10.2025, 19:18
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Pune o lumânare în congelator. Motivul e genial!
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?