Alergenii, vinovați și de alergiile alimentare. Ce informații oferă etichetele produselor
Alergenii sunt vinovați de apariția unor alergii alimentare.
Alergenii sunt substanţele care vă fac să strănutaţi, să tuşiţi sau să vă curgă nasul. Alergenii sunt de mai multe feluri.
Alergenii pot fi împărţiţi în cinci categorii: ingeraţi, injectabili, de contact, infectanţi şi, tipul care dă cele mai mari bătăi de cap, inhalaţi.
Alergenii ingeraţi sunt acei alergeni care conțin orice poate fi mâncat sau băut, cum ar fi alimentele, băuturile sau medicamentele.
Alergenii injectabili reprezintă orice este injectat în organism, medicamente sau vaccinuri. Muşcăturile sau înţepăturile de animale sau insecte pot de asemenea introduce alergeni în organism, prin penetrarea pielii.
Alergenii de contact includ substanţe care ating sau vin în contact cu pielea, cum ar fi îmbrăcămintea, plantele, metalele, lemnul, loţiunile şi produsele din piele naturală sau sintetică.
Alergenii infectanţi sunt organisme care fie infectează corpul fie cresc în mod normal la nivelul lui, şi duc la simptome de alergie. Aceştia includ bacterii, ciuperci şi paraziţi cum ar fi viermii sau protozoarele.
Alergenii inhalatori sunt particule din aer, inclusiv polenurile, mucegaiurile, părul de animale, praful, medicamentele inhalatorii şi chiar parfumurile.
Vezi și: Bogată în vitamine, andiva are efecte anticancerigene și antiinflamatorii
Alergenii și alergiile alimentare
Alergia alimentară apare ca reacție a sistemului imunitar la anumite alimente. Deși reacțiile alergice sunt adesea ușoare, există și situații în care acestea se manifestă sever.
Singura modalitate de a gestiona aceste consecințe presupune evitarea alimentelor care fac persoana să se îmbolnăvească. Legislația europeană, susținută de știință, asigură faptul că recomandările privind alergenii se regăsesc pe ambalajele alimentare.
”De obicei, oamenii sunt alergici la nuci, crustacee și anumite fructe. O reacție alergică poate fi cauzată de o cantitate mică de ingrediente alimentare la care este sensibilă o persoană.
Simptomele unei reacții alergice pot fi ușoare (mâncărimi sau erupții cutanate) sau pot evolua până la simptome mai grave, cum ar fi vărsături, diaree, dificultăți respiratorii și anafilaxie ocazională (șoc)”, notează European Food Safety Authority.
Vezi și: Sindromul Alport, boala de rinichi. Duce la pierderea auzului și văzului
Simptomele alergiei alimentare
Simptomele intoleranței alimentare sunt dificultăți la digerarea anumitor substanțe, cum ar fi glutenul, balonare, crampe abdominale și diaree.
Cum verificăm produsele
Este foarte important să putem identifica cu ușurință alergenii de pe etichetele alimentelor.
Prin verificarea ingredientelor de pe etichetele alimentelor preambalate, care oferă informații despre alergeni, și, în prealabil, a informațiilor despre alimentele preambalate, oamenii le pot evita în cazul în care sunt alergici.
”Cerințele de etichetare a produselor alimentare privind ingredientele alergene sunt cruciale, astfel încât persoanele cu alergii să poată evita ingredientele care le pot îmbolnăvi.
Pe lângă faptul că oferă sfaturi de utilizare prin intermediul etichetelor, cercetătorii evaluează și noile ingrediente în cazul în care acestea constituie potențiali alergeni și analizează modul în care factori precum procesarea alimentelor pot afecta potențialul alergen", afirmă Antonio Fernandez Dumont, Specialist în siguranța proteinelor, EFSA.
Cercetătorii europeni responsabili cu alergiile alimentare au contribuit la definirea lor științifică privind procesul legislativ pentru etichetarea alimentelor. În prezent, producătorii de alimente vândute în Uniunea Europeană trebuie să marcheze 14 alergeni conform legislației UE.
Aceștia includ cerealele care conțin gluten, lapte, ouă, nuci, arahide, boabe de soia, pește, crustacee, moluște, țelină, lupin, susan, muștar și sulfiți. Iar știința alergenilor continuă să evolueze, astfel încât această listă să poată fi actualizată pe viitor.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
