Cum transformi salata de vinete într-o bombă calorică. Metode de a o prepara corect
Vinetele gătite în salată se transformă în adevărate bombe calorice. Medicul nutriționist Mihaela Bilic oferă câteva sfaturi pentru a evita acest lucru.
Salata de vinete este nelipsită de pe masă în acest sezon. Combinată cu maioneză este cea mai populară, însă medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția pe pagina ei de socializare că, deși vinetele au foarte puține calorii, preparate în amestec cu ulei, salata de vinete se tranformă într-o bombă calorică.
„Dincolo de calitățile ei nutritive (apa, fibre, minerale și vitamine din grupul B ), vânăta are o proprietate aparte: absoarbe grăsimea ca unburete. Și mai e un amănunt de care trebuie ținut cont: vinetele nu pot fi consumate crude! Tratamentul termic are rolul nu numai de a le schimba consistența, dar neutralizează și solanina, o substanță toxică ce poate da indigestie”, arată nutriționistul pe pagina de Facebook.
Prin urmare, arată ea, vinetele se gătesc, fie direct în flacără sau pe plită/grătar, fie băgate la cuptor, fie ca ingredient în nenumărate preparate culinare: tocăniță, zacuscă, ghiveci, lasagnia, musaca, sau umplute cu orez, ciuperci, carne etc.
O lingură de ulei, 100 de calorii
„Un lucru trebuie subliniat: 100g vinete au sub 30 de calorii, iar o lingură de ulei, 100 de calorii (indiferent de ulei). Deci, cum facem să nu transformăm o banală salată de vinete într-o maioneză? Pentru că asta devine atunci când încorporăm în ea jumătate de sticlă de ulei!”, mai arată nutriționistul, oferind câteva idei practice de a găti vinetele, fără să le transformăm într-o bombă calorică:
 
 - în loc de ulei, frecați vinetele coapte cu două lingurițe de pastă de susan (tahina)- au mai puține calorii decât două linguri de ulei si avantajul ca albesc vinetele, le elimină iuțeala, le leagă și le sporesc
- în cazul vinetelor gătite, opăriți-le în prealabil două minute în apă cu sare și apoi puneți-le la scurs pe un șervețel- nu vor mai absorbi ulei; același efect poate fi obținut și punând sare pe feliile de vânătă, asteptați 15-20 minute și ulterior le puteți găti
- folosiți un spray pentru ulei cu care să pulverizați doar un strop de grăsime; preferați gătitul la cuptor, în felul acesta nu riscați ca preparatul să se ardă
- puneți sos de roșii sau bulion în orice mâncare, e mai gustos și mai dietetic decât uleiul
- sterilizați borcanele de zacuscă prin fierbere la abur sau în cuptorul fierbinte, în felul acesta se pot păstra în siguranță, chiar dacă ați redus cantitatea de ulei din rețetă la jumătate; plus că va fi mai ușor de digerat, fară atâta prăjeală
„Nu în ultimul rând, un sfat pentru vegetarieni: dacă vreți vinete albe la culoare și dulci la gust, se poate și fară gălbenuș de ou; puneți în salata de vinete jumătate de dovlecel fiert- are avantajul de a lega compoziția, fără să mai fie nevoie nici de mult ulei, nici de amestecat timp îndelungat”, mai scrie nutriționistul Mihaela Bilic.
- 
                        
 - 
                        
 - 
                        Pastila care ar putea opri complicațiile diabetului03.11.2025, 21:00
 - 
                        Gestul simplu care poate încetini îmbătrânirea creierului cu până la 20%03.11.2025, 20:03
 - 
                        
 
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
