Cum transformi salata de vinete într-o bombă calorică. Metode de a o prepara corect

Vinetele gătite în salată se transformă în adevărate bombe calorice. Medicul nutriționist Mihaela Bilic oferă câteva sfaturi pentru a evita acest lucru.
Salata de vinete este nelipsită de pe masă în acest sezon. Combinată cu maioneză este cea mai populară, însă medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția pe pagina ei de socializare că, deși vinetele au foarte puține calorii, preparate în amestec cu ulei, salata de vinete se tranformă într-o bombă calorică.
„Dincolo de calitățile ei nutritive (apa, fibre, minerale și vitamine din grupul B ), vânăta are o proprietate aparte: absoarbe grăsimea ca unburete. Și mai e un amănunt de care trebuie ținut cont: vinetele nu pot fi consumate crude! Tratamentul termic are rolul nu numai de a le schimba consistența, dar neutralizează și solanina, o substanță toxică ce poate da indigestie”, arată nutriționistul pe pagina de Facebook.
Prin urmare, arată ea, vinetele se gătesc, fie direct în flacără sau pe plită/grătar, fie băgate la cuptor, fie ca ingredient în nenumărate preparate culinare: tocăniță, zacuscă, ghiveci, lasagnia, musaca, sau umplute cu orez, ciuperci, carne etc.
O lingură de ulei, 100 de calorii
„Un lucru trebuie subliniat: 100g vinete au sub 30 de calorii, iar o lingură de ulei, 100 de calorii (indiferent de ulei). Deci, cum facem să nu transformăm o banală salată de vinete într-o maioneză? Pentru că asta devine atunci când încorporăm în ea jumătate de sticlă de ulei!”, mai arată nutriționistul, oferind câteva idei practice de a găti vinetele, fără să le transformăm într-o bombă calorică:
- în loc de ulei, frecați vinetele coapte cu două lingurițe de pastă de susan (tahina)- au mai puține calorii decât două linguri de ulei si avantajul ca albesc vinetele, le elimină iuțeala, le leagă și le sporesc
- în cazul vinetelor gătite, opăriți-le în prealabil două minute în apă cu sare și apoi puneți-le la scurs pe un șervețel- nu vor mai absorbi ulei; același efect poate fi obținut și punând sare pe feliile de vânătă, asteptați 15-20 minute și ulterior le puteți găti
- folosiți un spray pentru ulei cu care să pulverizați doar un strop de grăsime; preferați gătitul la cuptor, în felul acesta nu riscați ca preparatul să se ardă
- puneți sos de roșii sau bulion în orice mâncare, e mai gustos și mai dietetic decât uleiul
- sterilizați borcanele de zacuscă prin fierbere la abur sau în cuptorul fierbinte, în felul acesta se pot păstra în siguranță, chiar dacă ați redus cantitatea de ulei din rețetă la jumătate; plus că va fi mai ușor de digerat, fară atâta prăjeală
„Nu în ultimul rând, un sfat pentru vegetarieni: dacă vreți vinete albe la culoare și dulci la gust, se poate și fară gălbenuș de ou; puneți în salata de vinete jumătate de dovlecel fiert- are avantajul de a lega compoziția, fără să mai fie nevoie nici de mult ulei, nici de amestecat timp îndelungat”, mai scrie nutriționistul Mihaela Bilic.
-
Claritate pentru minte: Când să investigăm semnalele neurologice03.09.2025, 17:19
-
-
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei03.09.2025, 15:51
-
-
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Cum să elimini firele de păr rămase pe haine după spălare. Trucul care salvează hainele și mașina de spălat
Hainele tale ies mereu pline de păr după spălare? Iată trucul genial pe care puțini îl știu și care îți va schimba complet rutina.
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.