Digestie: ajută alcoolul ori ba? Opinia medicului nutriționist Mihaela Bilic
”Când vine vorba de alcool, (…) nu știu cât de mult se adeverește în practică teoria din cărțile de nutriție”, susține medicul nutriționist Mihaela...
Digestie, alcool, Mihaela Bilic. Într-o postare recentă pe Facebook, cunoscutul medic nutriționist discută despre alcool și digestie.
"Ajută sau nu alcoolul la digestie?", astfel începe postarea. "Când vine vorba de alcool, puține pot să spun din propria experiență. Iar teoria din cărție de nutriție nu știu cât de mult se adeverește în practică. Dacă e să o luăm după teorie, alcoolul este o substanță toxică pentru orice celulă vie, de la neuron la hepatocit. Tot știința spune că singurul organ capabil să metabolizeze alcoolul și să-l elimine din organism este ficatul. Enzima responsabilă de astă se numește alcool - dehidrogenază, iar capacitatea de secreție e determinată genetic, nu se dobândește și nu se ameliorează prin antrenament - deci nu reziști mai bine la alcool dacă ai mai multă practică", continuă Mihaela Bilic.
Digestie, alcool, Mihaela Bilic: cantitatea și tipul de alcool
Potrivit acesteia, contează cantitatea de alcool consumată, dar și tipul. Spre exemplu, detaliază medicul nutriționist, "vinul roșu (și doar el) poate avea efect protector cardio-vascular, dar numai atunci când consumul este regulat și moderat (1-2 pahare/zi)". Însă, subliniază ea, "asta nu înseamnă că de mâine trebuie să ne apucăm cu toții de băut, ci doar că dintre toate relele, e răul cel mai mic".
Mai amintește "digestivele cu gust amar" care "ajută digestia mai ales datorită amărelii, nu alcoolului (stimulează secreția de bilă)- adică și cafeaua poate să facă asta".
La urmă vorbește despre vinul spumant, șampanie și prosecco, care "au cel mai bun raport între aportul caloric și efectul anxiolitic (de înlăturare a stresului și încordării); cu doar 80 calorii și bulele din dotare, un pahar de șampanie asigură stare de bine".
Digestie, alcool, Mihaela Bilic: slăbit
Alcoolul în general, explică medicul nutriționist, de la al 2-lea pahar în sus, crește pofta de mâncare. Iar "obiceiul de a avea pe masă tot felul de ronțăieli sărate te stimulează să bei și mai mult: sarea cere apă și pe măsură ce mănânci, ai tot bea".
În ce privește silueta și metabolismul, nu am vești bune, spune Mihaela Bilic: "alcoolul stimulează sinteza de grăsime de rezervă, deci orice mâncare "stropită" cu alcool îngrașă mai tare. Și nu, niciodată alcoolul, indiferent cât de tare și pur ar fi, nu o să topească grăsimea - nici din farfurie, nici de pe șolduri".
-
-
-
-
-
Ce sunt asistenții medicali comunitari24.10.2025, 11:50
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
