Frica de a nu avea destulă mâncare de sărbători. Dr Mihaela Bilic: facem din alimentație o problemă

Medicul nutriționist scrie despre frica românilor de a nu avea mâncare destulă de sărbătorile de iarnă și despre panica ”cumpărăturilor” dn această...
Crăciunul și Anul Nou se apropie cu pași repezi, iar unii intră în ”panica cumpărăturilor de sărbători”. Despre acest subiect, medicul Mihaela Bilic scrie câteva rânduri subliniind cum în fiecare an unii dintre noi trăiesc frica de a nu avea suficientă mâncare de sărbători pentru musafiri și cumpără enorm de multă mâncare.
”Panica cumpărăturilor de sărbători. După 30 de ani de la Revoluție trăim cu aceeași frică: dacă nu avem suficientă mâncare? După un sfert de secol de supermarket-uri cu rafturi pline, avem același principiu după care ne ghidăm: mai bine să prisosească, decât să nu ajungă. Cumpărăm mai mult decât avem nevoie, facem din alimentație o problemă, ne complicăm si exagerăm dpdv culinar, ca si cum toată existența noastră atârnă de o farfurie cu mâncare. Si întotdeauna e în plus, nu în minus!
Perioada următoare va fi doar despre mâncare: ce cumpărături facem, câți oaspeți avem la masă, care este meniul? Facem liste peste liste, umplem frigiderul și cămara ca să fim siguri că e suficient, că toată lumea va mânca pe săturate. Cum calculăm porția corectă, de unde știm care e apetitul musafirilor, ce ne facem dacă rămâne masa goală?! Din postura de gazdă ai o frică, nu poți socoti doar 3 sarmale și o bucățică de carne de persoană, ce te faci dacă omul mai vrea o porție?”, notează medicul Mihaela Bilic.
Însă, dacă se inversează rolurile, mai scrie dr Bilic, lucrurile nu stau chiar cum ne imaginăm:
”Nu-mi amintesc sa mă fi supărat vreodată pentru că s-au terminat sarmalele sau cozonacul la vreo sărbătoare- cel mult era semn ca au fost delicioase, deci foarte apreciate. Nimeni nu face o tragedie din mâncare, înafară de noi, când ne luăm prea in serios rolul de gazde, când vrem sa demonstrăm prea mult, sa-i copleșim pe invitați cu abundența de pe masa noastră. Cred ca ar merita să relaxăm un pic lucrurile. Pană la urmă nu suntem in mijlocul pustiului: nu ajunge mâncarea, dăm o fugă până la magazinul din colț. Nu ne-am săturat cu mâncarea din vizită? Facem completarea acasă, din propriul frigider”.
Ce e important de reținut e că mereu sunt soluții.
”Soluții există pentru orice situații, de la home-delivery până la congelatorul cu rezerve strategice. Atunci de unde panica, îngrijorarea, stresul?Am rămas prizonierii propriilor noastre amintiri, neputințe, limitări. Nu realizăm că viața nu se mai învârte în jurul mâncării. Majoritatea oaspeților sunt prezenți fizic, dar mintea si gândurile le sunt in altă parte, interesul nu e pe masă ci mai degrabă pe un ecran. Iar dacă în final ai curiozitatea să întrebi invitații cum a fost mâncarea, vei primi un răspuns previzibil: “bună”! Cel mult rămân ca amintire câteva poze, în rest vă promit că nu va fi o tragedie pentru nimeni dacă n-a primit supliment la friptură și cârnați.
Faptul că poți să-ți umpli coșul de cumpărături și că poți să-ți faci toate poftele culinare de sărbători este un fel de confirmare pentru propria valoare, pentru faptul că viața ta e bună și statutul social corespunzător. Câtă vreme ai masa plină, poți privi cu încredere în viitor. Abundența alimentară a fost și va rămâne un simbol al realizării personale. E firesc și vor mai trece ani buni până când ne vom detașa, până vom ajunge să nu mai fim impresionați si să impresionăm cu mâncare. Cred că n-am fi români cu adevărat fără planurile de aprovizionare pentru masa de sărbători. Așa că vă întreb și pe voi: cum stați cu pregătirile de Crăciun?!”, încheie nutriționistul Mihaela Bilic.
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Cum să devii un "super-senior". Harvard dezvăluie secretul longevității: Nu au Alzheimer sau demență. Creier impecabil la 90 de ani
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
De ce să nu mai speli niciodată tocătorul de lemn cu detergent de vase. Gafa colosală pe care ai făcut-o până acum
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Știai că și muștarul se strică? Greșeala pe care o faci în frigider
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.