Chiar trebuie să avem 3 mese pe zi? Răspunsul medicului Mihaela Bilic

Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că foamea e ”o senzație normală și naturală care asigură supraviețuirea”.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune cum funcționează corpul uman și că ”știm să facem față la foame și singurul lucru care se întâmpla atunci când NU mâncăm, este că se topesc rezervele de grăsime”. Aceasta mai spune că ”foamea este o senzație normală și naturală care asigură supraviețuirea; este neplăcută și nu putem uita de ea”.
”De ce ne e frică de foame?
Pentru că am auzit de nenumărate ori că nu e bine să sari peste mese. Ni s-a spus că un organism care a fost înfometat va asimila mai multe calorii și se va îngrășa mai repede. Apoi mai există teama că ne scade glicemia dacă nu mâncăm.
Care e realitatea? Chiar e periculos să stai nemâncat o zi întreagă? Suntem obligați să avem 3 mese plus 2 gustări chiar dacă nu ne e foame?
Adevărul este că nutriționiștii sunt de vină pentru apariția unui fenomen fără precedent: mâncatul preventiv. Ce înseamnă asta? Că mâncăm înainte să ne fie foame, de frică să nu ne fie foame! Haideți să stabilim 2 ecuații de bază ale metabolismului uman, valabile din epoca de piatră, când nu existau nutriționiști.
Foamea este o senzație normală și naturală care asigură supraviețuirea; este neplăcută și nu putem uita de ea, tocmai că scopul e să ne determine să mâncăm; chiar dacă pentru moment o ignorăm, foamea revine în cicluri de 2-3 ore pe tot parcursul zilei. Nu contează dacă mănânci sau nu dimineața, după 3 ore îți este iarăși foame. Nu putem scăpa de foame, așa că trebuie să învățăm să o tolerăm, să trăim cu ea. Și să o satisfacem doar când este intensă: pe o scară de la 0 la 10, mâncați doar dacă vă este foame de nota 6-7.
Corpul nostru funcționează exclusiv cu glucoză, iar nivelul glicemiei este o constantă a organismului, menținută de hormoni și de ficat. Glicemia crește după masă, mai ales dacă am mâncat făinoase sau zahăr, însă nivelul ei revine rapid la normal. Ce se întâmplă dacă nu mâncăm? În absența aportului alimentar, ficatul pune la bătaie rezervele de glucoză ca să mențină glicemia. Avem 600g glucoză depozitată în ficat și în mușchi, care asigură rapid energia necesară organismului. Dacă ele s-au epuizat, atunci sunt mobilizate depozitele de grăsime din corp, pe care ficatul le transformă tot în glucoză. Am fost proiectați în timpuri în care mâncarea nu era garantată.
Știm să facem față la foame și singurul lucru care se întâmpla atunci când NU mâncăm, este că se topesc rezervele de grăsime. Ori tocmai asta ne dorim când vine vorba de slăbit! Concluzia: cu cat mâncăm mai rar și mai puțin, cu atât ficatul este obligat sa apeleze la rezerve. Logica e simplă, dacă voi aduceți “combustibil” din exterior, grăsimea va rămâne neatinsă. La o foame de nota 3-4, nu vă cheltuiți bugetul de calorii pe alimente de proastă calitate sau pe ronțăieli ultraprocesate, mai bine așteptați câteva ore.
Senzația de foame se educă asemenea unui mușchi, prin exercițiu veți putea rezista fără gustări între mese. În realitate doar copiii în creștere au nevoie de 3 mese plus 2 gustări. Noi, ca adulți, trebuie să fim înțărcați…altfel riscăm să creștem în lățime, nu în înălțime!”, notează medicul nutriționist Mihaela Bilic.
-
-
De ce îți pocnește maxilarul? Cauze, semne și ce poți face imediat13.10.2025, 19:18
-
-
Patru alimente delicioase care îți protejează creierul13.10.2025, 15:34
-
Testul banal din analizele de rutină care îți poate salva ficatul13.10.2025, 13:41
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.