Greșeli de evitat în post. Dr Mihaela Bilic: este un exercițiu psihologic, nu doar alimentar
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a întocmit un ghid pentru românii care vor să postească.
Mâncatul excesiv, excesul de dulciuri și consumul de alimente ultraprocesate sunt câteva dintre greșelile în care cad unii oameni care postesc, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.
”Văzut ca o pauză de la plăcerile vieții, ca o metodă de tratament a diverselor boli sau ca un exercițiu de penitență, postul a fost din cele mai vechi timpuri un instrument de autovindecare și autoeducare. Prin eliminarea produselor de origine animală și diminuarea drastică a cantității de alimente consumate, postul este o metodă de a curăța organismul, îi dă posibilitatea să se regenereze, să se echilibreze, să se repare, să se odihnească”, notează specialistul citat.
Ce greșeli trebuie evitate în post:
”1. Mâncatul excesiv: principiul de bază al postului alimentar este să nu fii sătul, să mănânci cât să supraviețuiești; obiectivul nu este să te îndopi cu produsele permise (“de dulce”), ci să experimentezi senzația de foame.
2.Consumul de produse ultraprocesate, de proastă calitate: ca să fie benefic pentru sănătate, în post trebuie consumate alimente cât mai simplu preparate, cât mai puțin procesate. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este ambalat, bogat în soia și grăsimi vegetale; încercați să gătiți mâncăruri simple, din ingrediente proaspete (ciorbe, ghiveci de legume)
3. Excesul de dulciuri: postul religios nu interzice zahărul, deși este principalul vinovat pentru creșterea stresului oxidativ din organism. Există o mulțime de dulciuri de post care nu hrănesc celulele, ci mai degrabă le “ruginesc”.
4. Excesul de sare și de grăsime prezent în alimentele procesate, care solicită metabolismul și mecanismele de detoxifiere. Atenție, în postul religios strict se limitează inclusiv consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește”, explică medicul Mihaela Bilic.
Potrivit acestuia, în post ar fi bine să creștem consumul de produse de origine vegetală, în special legume - ”cu cât mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine” - , să ne hidratăm corespunzător - ”consum de apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, zeamă de supă/ciorbă, cafea etc” - , să respectăm pauze alimentare de 5-6 ore între mese - ”perioadă în care nu trebuie să mâncăm/ronțăim nimic, ca să-i dăm organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară”.
”Postul înseamnă disciplină și foame, este un exercițiu psihologic, nu doar alimentar. (...) Însă postul alimentar este un instrument ce poate și trebuie să facă parte din viața noastră de zi cu zi. Chiar și în afara perioadelor de post ar fi bine să mâncăm carne roșie de 3 ori/săpt (max. 500g), pește de 2 ori/săpt și minimum 2 zile/săpt să avem o dietă vegetariană”, adaugă medicul Mihaela Bilic.
-
-
Artrită: simptome timpurii în articulații07.12.2025, 09:40
-
-
-
Amigdalita: simptome care o dau de gol06.12.2025, 12:36
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Ce să faci dacă ți-ai ars limba: 9 metode simple pentru limba arsă
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.

