Greșeli de evitat în post. Dr Mihaela Bilic: este un exercițiu psihologic, nu doar alimentar

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a întocmit un ghid pentru românii care vor să postească.
Mâncatul excesiv, excesul de dulciuri și consumul de alimente ultraprocesate sunt câteva dintre greșelile în care cad unii oameni care postesc, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.
”Văzut ca o pauză de la plăcerile vieții, ca o metodă de tratament a diverselor boli sau ca un exercițiu de penitență, postul a fost din cele mai vechi timpuri un instrument de autovindecare și autoeducare. Prin eliminarea produselor de origine animală și diminuarea drastică a cantității de alimente consumate, postul este o metodă de a curăța organismul, îi dă posibilitatea să se regenereze, să se echilibreze, să se repare, să se odihnească”, notează specialistul citat.
Ce greșeli trebuie evitate în post:
”1. Mâncatul excesiv: principiul de bază al postului alimentar este să nu fii sătul, să mănânci cât să supraviețuiești; obiectivul nu este să te îndopi cu produsele permise (“de dulce”), ci să experimentezi senzația de foame.
2.Consumul de produse ultraprocesate, de proastă calitate: ca să fie benefic pentru sănătate, în post trebuie consumate alimente cât mai simplu preparate, cât mai puțin procesate. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este ambalat, bogat în soia și grăsimi vegetale; încercați să gătiți mâncăruri simple, din ingrediente proaspete (ciorbe, ghiveci de legume)
3. Excesul de dulciuri: postul religios nu interzice zahărul, deși este principalul vinovat pentru creșterea stresului oxidativ din organism. Există o mulțime de dulciuri de post care nu hrănesc celulele, ci mai degrabă le “ruginesc”.
4. Excesul de sare și de grăsime prezent în alimentele procesate, care solicită metabolismul și mecanismele de detoxifiere. Atenție, în postul religios strict se limitează inclusiv consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește”, explică medicul Mihaela Bilic.
Potrivit acestuia, în post ar fi bine să creștem consumul de produse de origine vegetală, în special legume - ”cu cât mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine” - , să ne hidratăm corespunzător - ”consum de apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, zeamă de supă/ciorbă, cafea etc” - , să respectăm pauze alimentare de 5-6 ore între mese - ”perioadă în care nu trebuie să mâncăm/ronțăim nimic, ca să-i dăm organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară”.
”Postul înseamnă disciplină și foame, este un exercițiu psihologic, nu doar alimentar. (...) Însă postul alimentar este un instrument ce poate și trebuie să facă parte din viața noastră de zi cu zi. Chiar și în afara perioadelor de post ar fi bine să mâncăm carne roșie de 3 ori/săpt (max. 500g), pește de 2 ori/săpt și minimum 2 zile/săpt să avem o dietă vegetariană”, adaugă medicul Mihaela Bilic.
-
3 motive să mănânci broccoli, mai ales dacă vrei să slăbești03.09.2025, 18:35
-
Claritate pentru minte: Când să investigăm semnalele neurologice03.09.2025, 17:19
-
-
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei03.09.2025, 15:51
-
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Cum să devii un "super-senior". Harvard dezvăluie secretul longevității: Nu au Alzheimer sau demență. Creier impecabil la 90 de ani
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Trucul simplu care te scoate din stres, anxietate și atac de panică: respiră... din burtă. Fă asta de 3 ori!
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Cum să elimini firele de păr rămase pe haine după spălare. Trucul care salvează hainele și mașina de spălat
Hainele tale ies mereu pline de păr după spălare? Iată trucul genial pe care puțini îl știu și care îți va schimba complet rutina.
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant
Nu o să crezi ce pot face vârstnicii cu un simplu telefon! Un truc banal le schimbă viața
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.