
Pastele sunt bogate în carbohidrați, ceea ce poate fi rău pentru tine atunci când sunt consumate în cantități mari. De asemenea, conțin gluten, un tip de proteine care cauzează probleme celor care sunt...
Cele mai sănătoase paste sunt cele integrale. Acestea sunt de obicei bogate în fibre, mangan, seleniu, cupru și fosfor. Însă îngrașă?
"Dacă sunt consumate în cantitate mare și foarte frecvent, pastele pot să îngrașe. Sunt o sursă de calorii cu multe glucide și, dacă nu suntem atenți la porție și frecvență, ne pot îngrășa. Mai mult de 150 g de paste la o masă, deja înseamnă exces. Este ideal dacă le consumăm la masa de prânz, și nu să avem o porție mare de paste la cină.
Contează mult și tipul de paste. Dacă sunt paste din făină albă, rafinată și fierte îndelung, sunt un pericol mai mare decât pastele integrale fierte al dente. Important este să avem o porție mică de paste, alături de multe legume și o sursă modestă de proteine. Asta ar fi rețeta ideală. Mare atenție și la sos pentru că acesta poate amplifica dezastrul, dacă este un sos alb, cu unt și brânză. Este mai bine să alegeți un sos simplu, pe bază de sos de roșii. De 2-3 ori pe săptămână este în regulă să consumăm paste, în special la masa de prânz.", precizează medicul nutriționist Ruxandra Pleșea.
Iată un exemplu de rețetă cu paste integrale, sănătoasă și ușoară
Ai nevoie de
227 gr de paste integrale Pambac
425 gr fasole neagră conservă, clătită și scursă de apă
340 gr boabe de porumb dulce organic
2 roșii, curățate de sâmburi și scurse
60 gr ceapă verde tocată cubulețe
80 gr măsline negre feliate
30 gr coriandru proaspăt tocat
Pentru dressing
255 gr iaurt fără grăsime, simplu
1 ardei iute chipote în sos adobo (sosul ăsta e o supă din legume și ierburi aromate, plus oțet și alte condimente)
2 linguri de miere de albine
1-2 linguri de zeamă de lime
1 linguriță de praf de ardei
½ linguriță de chimion
½ linguriță de organo uscat
1/8 linguriță paprika
1/8 linguriță de praf de ceapă
1/8 linguriță de praf de usturoi
Sare și piper după gust
Mod de preparare
Când pastele sunt al dente, se scurg în sită, se clătesc cu apă rece apoi se transferă într-un bol mare. Se adaugă fasolea neagră, boabele de porumb, roșiile, ceapa verde, măslinele negre și coriandrul – se amestecă cu grijă până se combină toate ingredientele. În blender se pun ingredientele pentru dressing: iaurtul grecesc, ardeiul chipotle, mierea, zeama de lime, pudra de ardei, chimionul, organo, paprika, praful de ceapă și cel de usturoi. Se blendează până se obține un sos gros și se asezoneasă cu sare și piper, după preferințe. Pentru un gust mai iute, se poate adăuga încă un ardei chipotle. Dressingul se adaugă peste paste și se amestecă bine. Cel mai bine este să le serviți reci, așa că după ce le-am preparat, le-am lăsat o oră la frigider, scrie Ela Crăciun pe blogul ei.
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-
Cum să usuci hainele mai repede iarna. Metoda pe care nu o știai
S-au făcut studii despre cum să usuci mai repede hainele iarna. Metoda pe care nu o știai
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
De ce să pui o picătură de ulei de măsline pe oalele de inox, aragaz și hotă. Te vei îndrăgosti de acest truc!
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.