Spanacul, sursă bună de antioxidanți. Cum să-l consumi pentru efect maxim

Spanacul este cunoscut pentru conținutul mare de fier, dar și luteină, benefică în sănătatea ochilor. Specialiștii au descoperit că în stare crudă, își pătrează cel mai bine...
Spanacul este una dintre cele mai bune surse de luteină, un antioxidant care poate stimula sănătatea ochilor și reduce riscul degenerării maculare. Un nou studiu din 30 martie 2019, al revistei Food Chemistry, sugerează că spanac consumat crud, negătit, vă poate asigura cele mai mari cantități, în comparație cu metodele tradiționale de gătit, scrie health.harvard.edu.
Cel mai bun, negătit
Cercetătorii au măsurat conținutul de luteină al spanacului după ce a fost prăjit, fiert sau gătit la aburi. Ei au descoperit că nivelurile de luteină au scăzut cu 40% după numai patru minute de fierbere și cu 90% după 90 de minute de fierbere.
Nivelurile au scăzut cu mai mult de 60% după numai două minute de prăjire. Spanacul a pierdut aproximativ 50% din luteină după patru minute de gătit la aburi.
Tăiat, eliberează mai multă luteină
Cercetătorii au ajuns la concluzia că cel mai bun mod de a obține cel mai mare conținut de luteină din spanac este să nu-l gătiți. Spanacul crud poate fi tăiat într-un blender sau storcător, deoarece în acest fel eliberează mai mult luteină din frunze, potrivit cercetătorilor.
Atunci când adăugați spanac la o salată sau sandwich, tăiați-l în fâșii, pentru a obține același efect.
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.