Tensiunea arterială și sensibilitatea la sare: cum o influențează una pe cealaltă
Tensiunea arterială este influențată de consumul de sare la unii oameni. Circa o treime dintre cei cu hipertensiune arterială pare a fi rezistentă la sare.
Tensiunea arterială, sare. Unii oameni pot mânca o mulțume de alimente sărate - pizza, murături, covrigi – și au o tensiune arterială normală. Alții, în schimb, se trezesc după ce consum mâncăruri sărate cu o tensiune crescută.
"Nu există vreun test ușor care să determine cine are o sensibilitate la sare. (...) Cu toate acestea, știm că americanii mănâncă mult mai multă sare decât au nevoie, de aceea este logic să sfătuim toată lumea să taie din sare", apreciază endocrinologul Gordon Williams, profesor de Medicină la Harvard Medical School.
Acesta a participat la un studiu, publicat în Endocrine Review, care a arătat că la hipertensivi sunt 18 gene asociate cu sensibilitatea la sare. Înțelegerea acestor variante, crede Williams, ar ajuta medicii să prevină și să trateze hipertensiunea arterială cu mai multă precizie.
Tensiunea arterială, sare: procente
Cercetarea a arătat că aproximativ 60% dintre persoanele cu hipertensiune arterială sunt considerate sensibile la sare. La fel și un sfert dintre persoanele cu tensiune arterială normală, deși acestea pot dezvolta tensiune arterială mai târziu. Sensibilitatea la sare crește odată cu vârsta și creșterea în greutate. La aceste concluzii s-a ajuns ca urmare a monitorizării atente a tensiunii arteriale și a măsurării continue a cât de mult sodiu lasă corpul în urină.
Autorii studiului au descoperit o altă categorie: circa o treime dintre persoanele cu hipertensiune arterială par a fi rezistente la sare și aproximativ 4% până la 5% dintre oameni au ceea ce este cunoscut sub denumirea de sensibilitate inversă la sare, ceea ce înseamnă că tensiunea lor arterială scade, de fapt, atunci când mănâncă sare.
Gordon Williams avansează o explicație pentru această sensibilitate. Crede că ar proveni din prezența redusă a sării în dietele oamenilor din vechime. Se întreabă de ce nu au dispărut aceste gene dacă acum nu ne mai ajută să supraviețuim în lumea modernă. "Oamenii au păstrat variante asemănătoare de gene geniale care îi ajută să țină atât de calorii, cât și de sodiu. Acum, mediul nostru este plin de alimente sărate, bogate în calorii. Deci, aceste variante contribuie la hipertensiunea arterială și obezitate - doi factori principali ai bolilor de inimă", potrivit site-ului Harvard Health Publishing.
Tensiunea arterială, sare: variante
"În prezent, folosim ceea ce numesc abordarea„ ruletei rusești "pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Încercăm un medicament și vedem dacă funcționează. Dacă nu, încercăm un al doilea și poate un al treilea. Și amestecăm și se potrivesc până când tensiunea arterială scade", spune medicul Williams.
Crede că, într-o zi, deciziile medicamentoase pentru tratarea hipertensiunii arteriale vor fi ajustate pentru a reflecta variantele genetice unice ale unei persoane. Și tot pe viitor, adaugă el, dacă viitoarele studii clinice confirmă cele mai importante variante, un simplu test de sânge ar putea dezvălui care medicamente ar funcționa cel mai bine pentru fiecare individ și cât de multă sare este sigură pentru consum.
-
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială25.10.2025, 18:23
-
-
De ce mă doare capul în fiecare dimineață?25.10.2025, 12:41
-
-
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
