Totul despre uleiurile vegetale: care sunt cele mai bune și cum le folosim
Uleiurile vegetale sunt compuse din acizi grași: grăsimi saturate și polinesaturate sau mononesaturate. Aflați care sunt cele mai sănătoase uleiuri și cum trebuie folosite pentru a obține beneficii...
Uleiurile vegetale sunt compuse din acizi grași. O mică parte sunt grăsimi saturate - genul care poate crește colesterolul LDL (rău). Restul este o combinație de grăsimi polinesaturate (renumite pentru scăderea LDL) și grăsimi mononesaturate (cum ar fi acidul oleic), care pot avea o anumită capacitate de a crește colesterolul HDL (bun). Ambele tipuri de grăsimi nesaturate sănătoase ajută la combaterea inflamației.
Raportul dintre grăsimile polinesaturate și mononesaturate variază între uleiuri. De exemplu, uleiurile de măsline, avocado și șofrănel sunt bogate în grăsimi mononesaturate; uleiurile de porumb și soia sunt bogate în grăsimi polinesaturate.
Care sunt uleiurile cele mai sănătoase
FDA (Food and Drug Administration) permite producătorilor de ulei să facă publicitate afirmației că consumul zilnic de uleiuri care conțin 70% acid oleic, atunci când sunt substituite cu uleiuri bogate în grăsimi saturate (cum ar fi untul sau uleiul de cocos), poate reduce riscul bolilor de inimă. Mențiuni similare de sănătate sunt permise pentru uleiul de soia, datorită conținutului său de ALA.
Dar nu ar trebui să luați în considerare anumite reclame nutritive atunci când alegeți un ulei de plantă. "Nu va face diferența în ceea ce privește sănătatea, mai ales dacă mâncați o dietă sănătoasă care include nuci și pește; primiți deja un amestec de grăsimi polinesaturate și mononesaturate", spune Teresa Fung, profesor adjunct în cadrul Departamentului de Nutriție la Harvard TH Școala Chan de Sănătate Publică.
De reținut: uleiurile vegetale sunt grăsimi sănătoase, dar, ca toate grăsimile, sunt bogate în calorii. Un gram de grăsime are de peste două ori mai multe calorii față de un gram de carbohidrați sau proteine. Pentru fiecare lingură de ulei de măsline sau canola primiți aproximativ 120 de calorii pe lingură, astfel încât caloriile se pot aduna rapid.
Stabilitate la gătit
Un lucru care diferențiază diferite uleiuri vegetale este stabilitatea lor atunci când sunt folosite la gătit.
Căldura ridicată face ca moleculele din uleiuri să se despartă, să ardă, să devină amare, să piardă substanțe nutritive și să elibereze fum. Majoritatea uleiurilor au un „punct de fum” între 400 ° și 500 °. „Nu veți ajunge la acest punct decât dacă încălziți uleiul foarte mult până la prăjirea alimentelor. Pierdeți beneficiul pe care l-ar aduce sănătății, atunci când temperatura ridicată descompune acizii grași. De asemenea, alimentele prăjite absorb ulei și vor avea mai multe calorii", spune Fung.
Uleiurile robuste, bune pentru salate sau prăjire, includ avocado, canola, porumb, semințe de struguri, ulei de măsline obișnuit sau ușor (nu virgin sau extravirgin), arahide, tărâțe de orez, șofrănel, soia și uleiuri de floarea soarelui.
Uleiurile care au un punct scăzut de fum pot pierde rapid aroma și structura la căldură mare, deci sunt mai bune pentru a fi folosite crde, pe alimente sau pentru a le folosi într-un sos de salată. Acestea includ ulei de semințe de in, ulei de măsline extravirgin sau virgin, anumite uleiuri de nuci (migdale, alune, macadamia, fistic sau nucă) și ulei de susan. "Uleiul de susan este fragil. Când am crescut în Hong Kong și făceam supă de tăiței, adăugam ulei de susan deasupra, chiar înainte de a-l mânca - nu în timpul gătitului. Astfel, uleiul și-a păstrat aroma", spune Fung.
Cum le folosim pe fiecare dintre ele
Tipul de ulei vegetal pe care îl utilizați depinde de vas și de preferințele dumneavoastră. Unele bucătării se bazează pe anumite arome de ulei. De exemplu, utilizați
ulei de migdale, arahide sau susan în mâncarea asiatică
ulei de măsline sau susan în mâncarea din Orientul Mijlociu
ulei de măsline în mâncare mediteraneană.
Dacă doriți un ulei neutru care să nu domine alimentele, folosiți ulei de avocado, canola, semințe de struguri, șofrănel sau floarea soarelui.
Pentru o aromă mai puternică, încercați ulei de semințe de in sau nuci. O modalitate bună de a experimenta: încercați diferite uleiuri într-o salată sau pe pâine.
Înțelegerea uleiurilor de măsline
Uleiul de măsline este bogat în antioxidanți și grăsimi mononesaturate. Uleiul vine în mai multe clase. Le puteți deosebi numai după numele lor.
Uleiurile de măsline nerafinate, extrase din pasta de măsline presată (din turtă), sunt cele mai aromate. Cel mai înalt grad se numește „ulei de măsline extra-virgin” sau EVOO. Uleiul de măsline „virgin” are un grad mai scăzut, cu unele impurități.
Uleiurile de măsline rafinate, tratate termic și cu substanțe chimice pentru a elimina impuritățile, au o aromă mai mică decât uleiul de măsline nerafinat. Acestea sunt numite pur și simplu „ulei de măsline” sau „ulei de măsline ușor” - acesta din urmă numit doar pentru culoarea sa deschisă. Uleiurile de măsline rafinate sunt cele mai rezistente pentru gătit.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
