Liliacul, planta cu beneficii surprinzătoare. Are efect antibacterian și antiparazitar, ajută sănătatea pielii

Sonia Baciu |
Data publicării:
liliacul. FOTO: DC Medical
liliacul. FOTO: DC Medical

Liliacul ne încântă atât simțurile, vizuale și olfactive, dar are și multiple beneficii pentru sănătate. Florile pot fi utilizate și în gastronomie.

Liliacul este un arbust care ne încântă simțurile în fiecare primăvară, atât cu mirosul puternic și plăcut pe care le au florile sale, albe, lila sau mov mai închis, cât și vizual.

Cultivat ca arbust ornamental, liliacul s-a dovedit că are și proprietăți medicinale, uleiurile esențiale obținute din florile de liliac fiind utilizate în mod frecvent în aromaterapie, unde ajută în tratarea problemelor psihice și psihologice.

Potrivit pasionaților de aromaterapie, inhalarea acestor uleiuri oferă diverse beneficii, inclusiv ameliorarea anxietății, decongestionarea și, în unele cazuri, sporirea sentimentelor de senzualitate, arată The Right Flowers.

De-a lungul istoriei, florile de liliac au fost folosite pentru a elimina viermii paraziți și pentru a vindeca malaria.

În plus, liliacul a fost folosit pentru a trata febra și afecțiunile pielii, inclusiv arsurile solare, zgârieturile și tăieturile.

Vezi și: Manevra Heimlich: cum se face. Ciuhodaru: Creierul începe să se degradeze la 1 minut. La 3 minute leziuni ireversibile, la 5 moarte cerebrală, la 15 moarte

Liliacul, moduri de utilizare

Liliacul are o multitudine de beneficii pentru sănătate și îi pot fi folosite atât florile, frunzele și scoarța.

Modul de utilizare al liliacului este sub formă de decoct, ceai, ulei esențial, cu administrare internă, dar și externă.

Liliacul calmează pielea și tonifică părul

Decoctul de frunze este folosit ca astringent și antipiretic, iar floarea macerată în ulei este benefică pentru calmarea pielii, arată Health Benefits Times.

Unii fitoterapeuți moderni folosesc uleiul esențial de liliac pentru a trata afecțiuni ale pielii, cum ar fi erupțiile cutanate, arsurile solare și tăieturile minore.

Liliacul înmuiat în apă de izvor timp de 30 de minute, strecurat, îmbuteliat și refrigerat poate fi folosit pe față ca tonic și ca un spritz vindecător pentru unele afecțiuni ale feței.

Liliacul are efect asupra vederii

Luteina din petalele de liliac poate ajuta în reducerea riscului de a dezvoltat cataractă, putând fi utilă și în prevenirea degenerării maculare, afecțiuni ce apar după vârsta de 50 de ani și care au printre cauze hipertensiunea arterială, colesterolul mărit, obezitatea sau expunerea la lumină puternică.

Vezi și: Grăsimile și combinația care te face să mănânci și mai mult. Mărgărit, despre consumul redus: Duce la afecțiuni neurodegenerative

Liliacul, remediu pentru febră

Scoarța, fructele și frunzele sunt zdrobite și fierte în apă și folosite ca aperitiv și antipiretic, fiind utilizate în acest scop încă din secolul 19.

Liliacul, efect antiparazitar

Uleiul esențial de liliac este un vermifug ideal. Acest lucru înseamnă că are proprietăți antihelmintice, care sunt excelente pentru a curăța organismul de viermi intestinali.

Medicamentele antihelmintice omoară sau amețesc paraziții și viermii intestinali fără să dăuneze organismului.

Liliacul are acțiune antibacteriană

Florile de liliac  au pe lângă mirosul lor foarte plăcut și proprietăți antibacteriene.

Aceste proprietăți o fac utilă pentru a elimina bacteriile care cauzează infecții. În plus, uleiul sau infuzia de liliac poate fi folosit în case ca odorizant și dezinfectant în același timp.

Liliacul a fost folosit inclusiv pentru tratarea difteriei. Aceasta este o boală gravă cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae (în unele cazuri și de Corynebacterium ulcerans) care colonizează mucoasa gâtului și a căilor respiratorii superioare și care poate produce o toxină ce afectează alte organe, notează Portalul European de informații despre vaccinare.

Liliacul, precauții

Potrivit Health Benefits Times, există și câteva precauții în ceea ce privește consumul de liliac.

Astfel, mu se utilizează împreună cu alte medicamente care modifică coagularea sângelui și nu se utilizează cu lemn dulce în timpul sarcinii.

De asemenea, trebuie reținut că scoarța poate fi otrăvitoare, deci folosit cu atenție.

Liliacul în gastronomie

Pe lângă înfrumusețarea camerelor, în vazele cu flori, liliacul este folosit și în bucătărie, mai exact în gastronomie.

Florile pot fi consumate crude și în iaurt sau în aluat și prăjite pentru a face frigărui.

Florile pot fi cristalizate prin baterea în albuș de ou și rularea în zahăr granulat.

Florile de liliac sunt comestibile și pot fi, de asemenea, cristalizate și folosite ca bomboane pe prăjituri, torturi și plăcinte, sau pur și simplu pot fi adăugate în orez brun și salate.

Sorbetul poate fi făcut prin amestecarea florilor cu zahăr și apă, mai arată sursa menționată. De asemenea se poate realiza vin de liliac.

Vezi și: Hiponatremia: cauze, simptome și tratament. Poate duce la comă sau chiar la deces

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel