Grăsimile și combinația care te face să mănânci și mai mult. Mărgărit, despre consumul redus: Duce la afecțiuni neurodegenerative

Sonia Baciu |
Data publicării:
grasimile. FOTO: Freepik
grasimile. FOTO: Freepik

Grăsimile sunt importante pentru sănătate, însă trebuie să existe un echilibru în dietă, deoarece excesul poate duce la boli cardiovasculare, în timp ce un consum foarte redus poate duce la afecțiuni neurodegenerative.

Grăsimile sunt necesare și joacă un rol important în stocarea energiei, asigurând izolarea și protecția, precum și în reglarea și semnalizarea funcțiilor din întregul organism.

În ciuda tuturor lucrurilor spuse despre grăsimi, acestea sunt necesare organismului pentru o bună funcițonare, motiv pentru care trebuie introduse în alimentație printr-o dietă sănătoasă și echilibrată.

Un lucru important de reținut este cel potrivit căruia nu avem nevoie de cantități mari de grăsimi alimentare, deoarece organismul poate produce cea mai mare parte din necesar.

De asemenea, grăsimile joacă roluri unice în dietă, inclusiv creșterea absorbției vitaminelor liposolubile (vitaminele A, D, E și K), precum și a substanțelor fitochimice și contribuie la aroma alimentelor, arată Powerfull Pacients.

Nutriționistul Cristian Mărgărit a afirmat că nu sunt indicate dietele fără grăsimi, ci trebuie găsit un echilibru, având în vedere importanța pe care acestea o au pentru sănătate, însă trebuie acordată o atenție deosebită grăsimilor pe care le aducem în alimentație, știut fiind faptul că dieta occidentală este una bogată în grăsimi, în special cele procesate, iar un consum prea mare de grăsimi, de oricare, poate crește riscul de boli cardiovasculare și de obezitate.

”Trebuie să avem acei nutrienți esențiali pentru organismul nostru. În cazul unui diete fără grăsimi nu s-ar dezvolta sistemul nervos și dacă nu mai mănânci grăsimi, la vârsta adultă va fi afectat sistemul nervos, ajungându-se la afecțiuni neurodegenerative. La bărbați este afectat nivelul de testosteron.

Cei care am început, în urmă cu mai mulți ani, să promovăm grăsimile sănătoase, spuneam că pentru un nivel optim de testosteron, hormonul masculin, care dă forță, putere, mușchi, potență, nu te lasă să te îngrași, îți dă inițiativă, toate aceste caracteristici masculine, este susținut de un aport de grăsimi între 20 și 40% dintre caloriile zilnice. Asta înseamnă să treci peste 50-60 grame de grăsimi pe zi, împărțite în mai multe categorii”, a explicat nutriționistul Cristian Mărgărit importanța grăsimilor în alimentație.

Grăsimile sănătoase, surse din vegetale

Potrivit nutriționistului, cea mai ușoară împărțire a grăsimilor, care poate fi asimilată mult mai bine în percepția populației obișnuite, este cea de grăsimi animale, respectiv de grăsimi vegetale.

”Fiecare tip de grăsime, că e animală, că e vegetală, conține un amestec de acizi grași. Nu există un singur tip de grăsime într-o nucă. Ai 3-4 tipuri, sau chiar în grăsimea de porc. Din acest motiv spun că nu ne interesează dacă sunt saturate sau nesaturate. 

Dacă mă duc către nuca de cocos, aceasta are grăsimi saturate, este foarte sănătoasă. Palmierul are și el grăsimi saturate, dar este nesănătos.

Vreau să menționez că trebuie să le luăm direct din sursă, pentru că unele oxidează ușor și atunci, evident, sunt dăunătoare și vreau să le prepar termic cât mai puțin.  Ele sunt denaturate de temperaturile mari, mai ales grăsimile vegetale, așa-zisele grăsimi sănătoase.

Această nucă (n.r. nuca românească) este foarte sănătoasă, are inclusiv ceva grăsimi de tip Omega 3, care fac parte dintre grăsimile esențiale, dar dacă o prăjești, acele grăsimi devin nesănătoase.

Semințele de floarea soarelui au foarte multă lecitină și vitamine din grupul B, care ajută și ele sistemul nervos. Vreau grăsimea din floarea soarelui să o iau din sămânță, nu din ulei, și cu atât mai puțin din ulei prăjit și ars. Sămânța, sănătoasă, bună, vine și cu o grămadă de alți nutrienți, uleiul este nesănătos”, a mai spus nutriționistul.

Biscuiții, bomba ”3 în 1”

Potrivit nutriționistului, în biscuiți, pe lângă cantitatea mare de zahăr și grăsime se află ”ascunse” și grăsimile. ”De obicei aici sunt grăsimile nesănătoase, grăsimi rafinate, grăsimi procesate, grăsimi în exces și care nu aduc, de fapt, nimic bun.

Încă un lucru foarte interesant, în biscuiți avem și grăsime, și zahăr, și făină. Creierul nu percepe că ai mâncat toată acea cantitate de calorii, crede că ai mâncat mai puțin. Și vei mânca mai mult din aceste combinații. Atunci când combini grăsimea cu zahărul și cu făina ai tendința să mănânci mult mai mult. Sațietatea este redusă”, a mai spus nutriționistul.

Tot cu aportul de grăsime direct de la sursă nutriționistul a făcut referire și la consumul de măsline, în detrimentul uleiului de măsline, subliniind și care sunt excepțiile în acest caz. ”Puțin în salată și puțin în mâncare, pentru a pune în valoare celelalte ingrediente. Mare atenție atunci când facem o salată. Nu turnăm uleiul cu sticla, ci doar stropim. Dincolo de costuri, omul își face rău. Este mult prea mult ulei, sunt 9 calorii pe gram, indiferent dacă grăsimile sunt sănătoase sau nu, tot 9 calorii pe gram au, și, bine-înțeles, excesul se va depune”, a mai spus Cristian Mărgărit.

O altă sursă de grăsimi sănătoase sunt migdalele, fiind indicate și copiilor, pentru că pe lângă grăsimile sănătoase, ”au proteine, au vitamine din grupul B, au foarte multe minerale. facem un lucru important cu ele, le rehidratăm, le punem în apă, iar pentru un copil sau o femei care arde puține calorii, 15-20 de grame sunt suficiente”, a mai spus nutriționistul.

Avocado, regina grăsimilor sănătoase

Potrivit nutriționistului, avocado este printre cele mai sănătoase surse de grăsimi bune, ”nu este sursă de proteine, are și ceva fibre, are vitamine, antioxidanți. Mâncat întreg, este prea mult, chiar și pentru un bărbat care face sport. Deci, într-o salată sau într-o rețetă punem jumătate de avocado”, a mai spus Cristian Mărgărit subliniind că avem o diversitate de surse de grăsimi sănătoase ce merită variate, să nu ne axăm asupra unui singur produs.

Vezi și: Manevra Heimlich: cum se face. Ciuhodaru: Creierul începe să se degradeze la 1 minut. La 3 minute leziuni ireversibile, la 5 moarte cerebrală, la 15 moarte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel