Lipidele din carnea de porc, similare celor din uleiul de măsline. Dr Bilic explică

Adisa Codruț / 29 oct 2020 / 20:55
Carnea roșie    FOTO: pexels.com
Carnea roșie FOTO: pexels.com

Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că grăsimile din carnea de porc sunt acizi grași mononesaturați, similari celor din uleiul de măsline, iar grăsimea de porc conține Omega 3.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic scrie, într-o postare pe Facebook, despre calitățile nutriționale ale porcului.

Fragmente din postarea specialistului, de pe Facebook.

”Nu știu cum s-a întâmplat de a devenit porcul un simbol negativ la capitolul curățenie și comportament, pentru că din punct de vedere noroc și bani tot el este campion. Aproape că nu mai contează dacă mănânci ca un porc, câtă vreme ai un noroc porcesc.

(...) Nu numai că la porc totul e bun, de la urechi până la vârful cozii, dar este un animal ușor de crescut, care mănâncă de toate și n-are nevoie să fie scos la păscut Faptul că ne asemănăm genetic cu porcul (95% din ADN este comun), ar trebui să ne bucure în loc să ne sperie. De la porc luăm insulina pentru persoanele cu diabet, valvele cardiace pentru bolnavii de inimă și retina pentru cei cu probleme de vedere.

(...) Porcul este un animal omnivor și monogastric, ca urmare calitățile nutriționale ale cărnii reflectă modul în care a fost hrănit. Până și reputația că porcul ar avea o carne grasă este nefondată- se face o confuzie între adipozitatea globală a carcasei și conținutul de grăsime din carne. Grăsimea porcului se găsește mai ales la periferie, nu infiltrată printre fibrele musculare, ca urmare putem degresa cu ușurință bucățile de carne înainte sau după gătit.

Degeaba vrem să dăm vina pe porc când vine vorba de carne împănată, noi suntem singurii responsabili de bucata de carne pe care o alegem: mușchiulețul are cel mai mic conținut de lipide (2-3%), pulpa și cotletul ajung până la 7% grăsime, ceafa are 12-25%, iar costița aproape 45%. Dar stați, că este o grăsime aparte, mult mai sănătoasă decât grăsimea de vită sau de oaie.

Slănina de porc este mai bogată în acizi grași polinesaturati decât în acizi grași saturați, aproximativ 50% dintre lipidele din carnea de porc sunt acizi grași mononesaturați similari cu cei din uleiul de măsline. În plus grăsimea de porc conține acizi grași esențiali Omega 3 (acid linoleic și alfa-linoleic), elemente care conferă acestei cărni calități nutriționale speciale”.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.24
YesMy