Lipidele din carnea de porc, similare celor din uleiul de măsline. Dr Bilic explică

Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că grăsimile din carnea de porc sunt acizi grași mononesaturați, similari celor din uleiul de măsline, iar grăsimea de porc conține Omega 3....
Medicul nutriționist Mihaela Bilic scrie, într-o postare pe Facebook, despre calitățile nutriționale ale porcului.
Fragmente din postarea specialistului, de pe Facebook.
”Nu știu cum s-a întâmplat de a devenit porcul un simbol negativ la capitolul curățenie și comportament, pentru că din punct de vedere noroc și bani tot el este campion. Aproape că nu mai contează dacă mănânci ca un porc, câtă vreme ai un noroc porcesc.
(...) Nu numai că la porc totul e bun, de la urechi până la vârful cozii, dar este un animal ușor de crescut, care mănâncă de toate și n-are nevoie să fie scos la păscut Faptul că ne asemănăm genetic cu porcul (95% din ADN este comun), ar trebui să ne bucure în loc să ne sperie. De la porc luăm insulina pentru persoanele cu diabet, valvele cardiace pentru bolnavii de inimă și retina pentru cei cu probleme de vedere.
(...) Porcul este un animal omnivor și monogastric, ca urmare calitățile nutriționale ale cărnii reflectă modul în care a fost hrănit. Până și reputația că porcul ar avea o carne grasă este nefondată- se face o confuzie între adipozitatea globală a carcasei și conținutul de grăsime din carne. Grăsimea porcului se găsește mai ales la periferie, nu infiltrată printre fibrele musculare, ca urmare putem degresa cu ușurință bucățile de carne înainte sau după gătit.
Degeaba vrem să dăm vina pe porc când vine vorba de carne împănată, noi suntem singurii responsabili de bucata de carne pe care o alegem: mușchiulețul are cel mai mic conținut de lipide (2-3%), pulpa și cotletul ajung până la 7% grăsime, ceafa are 12-25%, iar costița aproape 45%. Dar stați, că este o grăsime aparte, mult mai sănătoasă decât grăsimea de vită sau de oaie.
Slănina de porc este mai bogată în acizi grași polinesaturati decât în acizi grași saturați, aproximativ 50% dintre lipidele din carnea de porc sunt acizi grași mononesaturați similari cu cei din uleiul de măsline. În plus grăsimea de porc conține acizi grași esențiali Omega 3 (acid linoleic și alfa-linoleic), elemente care conferă acestei cărni calități nutriționale speciale”.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Trucul simplu care te scoate din stres, anxietate și atac de panică: respiră... din burtă. Fă asta de 3 ori!
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
De ce să nu mai speli niciodată tocătorul de lemn cu detergent de vase. Gafa colosală pe care ai făcut-o până acum
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.