Malformații cardiace la 10 copilași: programul care le dă a doua șansă la viață micuților

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Bebeluș
Bebeluș

Zece copilași cu malformații cardiace au fost operați, la Sibiu, de echipe mixte de chirurgi din Anglia și România și au, acum, inimi sănătoase.

Malformații cardiace pun în pericol viața copilașilor bolnavi din clipa în care s-au născut. De aceea, este vitală „repararea” lor rapidă prin intervenții chirurgicale.  Zece copii, cu vârste cuprinse între 4 luni și 12 ani, care sufereau de malformații cardiace au fost operați, săptămâna trecută, la Sibiu prin programul caritabil „Inimi Sănătoase pentru Copii” al Fundației Polisano. 

Potrivit unui comunicat, dintre micuții care au suferit intervenții sunt amintiți: Antonia - 4 ani, născută prematur, diagnosticată cu defect septal ventricular la naștere; Patrick - 11 ani, energic și pasionat de fotbal, cu același diagnostic; David - 1 an, din Republica Moldova, cu diagnosticul de canal atrio-ventricular comun; Natalia - 7 luni, diagnosticată cu tetralogia Fallot; Ionuț-Florin - 9 ani, defect septal atrial cu insuficiență cardiacă.

Malformații cardiace: echipă mixtă de chirurgi

Micuții au fost tratați de către o echipă mixtă de chirurgi, din România și Anglia, care efectuează operații medicale complexe de o cazuistică rar întâlnită, potrivit comunicatului. Majoritatea copilașilor au fost externați, starea lor post-operatorie fiind bună.

Din echipă au mai făcut parte și chirurgi cardiovasculari și ATI-ști: dr. Şerban Stoica, dr. Anca Mandache, dr. Felix Farcaș, dr. Ovidiu Lazăr, medici cardiologi și numeroase asistente din Blocul Operator şi Terapie Intensivă din spitalul privat din Sibiu.

„Am avut o săptămână bună, intervențiile au decurs foarte bine. Evoluția fiecărui copil este una favorabilă, recuperarea este rapidă, 9 dintre ei fiind deja externați. Acești copii se vor dezvolta foarte bine, vor fi sănătoși și vor duce o viață absolut normală. De peste 5 ani de zile, împreună cu alți medici din Anglia, vin cu mare bucurie în România să iau parte la această campanie, e cumva dorința de a reveni acasă, simt că îi datorez ceva țării din care am plecat și mă bucur când pot să vin aici și să redau speranța atâtor zeci de familii", susține medicul Șerban Stoica, medic primar chirurgie cardiovasculară pediatrică, din cadrul Spitalului Universitar din Bristol (Anglia).

Programul "Inimi sănătoase pentru copii", început în 2015, a oferit a o doua șansă la viață pentru 122 de copii români cu astfel de probleme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel